Πολιτισμός

Συγκινεί η έκθεση «731-Γολγοθάς»

Εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 9.3.16 σε αίθουσα της Kαπναποθήκης ης «Αυστροελληνικής» η έκθεση εικαστικών του εκπαιδευτικού Αθανασίου Κατσιάνη που διοργανώθηκε από την Θρακική Εστία Κιλκίς υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς.

Η έκθεση με τίτλο «731-Γολγοθάς» εγκαινιάσθηκε ανήμερα της επετείου της έναρξης της εαρινής επίθεσης των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο. Κατά την διάρκειά της το ύψωμα 731 κονιορτοποιήθηκε στην κυριολεξία από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς «χαμήλωσε» κατά τρία μέτρα και ενώ ήταν δασωμένο με δέντρα ύψους τεσσάρων-πέντε μέτρων μέσα σε δύο ώρες έμεινε γυμνό.

Τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη αναπλάθονται με ένα ηθογραφικό ύφος που μεταφέρει αμεσότερα στο θεατή το δράμα των πρωταγωνιστών. Αξιοποιώντας παλιές φωτογραφίες και δουλεύοντας κυρίως με βάση τις ιστορικές πηγές ο Αθανάσιος Κατσιάνης δημιουργεί με πηλό και εικόνες το δράμα των πρωταγωνιστών κάνοντας ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά την μάχη, επί πλέον υμνώντας τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών, με τρόπο όμως που του παρέχει τη δυνατότητα μιας δυναμικής έκφρασης αντιπολεμικής στάσης.

Ο δημιουργός μέσα από την θηριωδία, την εικόνα του θύτη και του θύματος, την ανθρωπιστική στάση των Ελλήνων-νικητών έναντι των αντιπάλων τους, εξυμνεί τον ανθρωπισμό και την ειρήνη και καταδεικνύει πόσο παράλογος είναι ο πόλεμος που εξαγριώνει τον άνθρωπο με την φρίκη και την σκληρότητά του. Χαρακτηριστική στα έργα του είναι η μορφή του Έλληνα στρατιώτη που περιθάλπει και φροντίζει τον αντίπαλό του Ιταλό, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πόλεμος είναι παραλογισμός , ενώ σε άλλη χαρακτηριστική εικόνα της έκθεσης αποτυπώνεται ο νικητής, που σηκώνει τα χέρια του προς τον ουρανό δείχνοντας να έχει παρανοήσει ύστερα από δεκαεπτά ημέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος του υψώματος από τους Ιταλούς που επιχειρούν την κατάληψη του υψώματος με την εαρινή επίθεση («Primavera») κατ’ εντολή του Μουσσολίνι, ο οποίος, παρακολουθεί τη μάχη και αποχωρεί ντροπιασμένος, ζητώντας ανακωχή για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών που ανέρχονται στον εξωφρενικό αριθμό των 14.000.

Βασική ιδέα της έκθεσης καθίσταται ο άνθρωπος που έχει αισθήματα, αγαπά την ειρήνη και αναγκάζεται να πολεμήσει στερούμενος όσα θέλει να απολαύσει . Ο καλλιτέχνης επιχειρεί μια τολμηρή σύζευξη αλληγορίας και ρεαλιστικών μορφών, δίνοντας ένταση στις σκηνές και στα πρόσωπα, ενώ κινείται με άνεση και πιστότητα στη χρήση ρεαλιστικών χρωμάτων σε δύσκολες επιφάνειες περιγράφοντας πιστά την πραγματικότητα, χωρίς να στερεί από το έργο του την ποιητική διάθεση. Τα έκθέματα έχουν τοποθετηθεί στο χώρο σε σχήμα σταυρού, αφού η επιχείρηση χαρακτηρίσθηκε ΄΄Γολγοθάς΄΄, η κορυφή του οποίου αποτελεί ένα κενοτάφιο , ένα μνημείο προς τον υπερασπιστή του υψώματος. Η έκθεση, εξ’ αιτίας του ιστορικής βαρύτητος γεγονότος στο οποίο αναφέρεται, έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Προτάσεις του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Στ. Μάλγαρη γιά στάσιμα έργα αρμοδιότητας ΠΚΜ

Σειρά προτάσεων για στάσιμα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας διατυπώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης, ασκώντας συθγχρόνως κριτική […]

Δεν έμεινε… στα λόγια!

Το ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά στο θέμα των αδεσπότων ζώων έχει παρουσιάσει εδώ και κάποιο διάστημα θεαματική […]