Κοινωνία

«Σίγησε» στα 60 η σφυρίχτρα του Πλάτωνα Αποστολίδη

Ο αείμνηστος Πλάτων Αποστολίδης σε αναμνηστικό στιγμιότυπο με τους αρχηγούς του Ορφέα Αλεξανδρούπολης και του Απόλλωνα Λάρισας λίγο πριν την έναρξη του συγκερκριμένου αγώνα της Τετάρτης 18 Μαρτίου 1998 γιά το πρωτάθλημα γ΄εθνικής κατηγορίας. (αρχείο Π.Αποστολίδη-ΣΔΠΚ)

Η «δύση» του 2021 σήμανε και την «δύση» της ζωής ενός από τα επίλεκτα στελέχη της κιλκισιώτικης διαιτησίας ποδοσφαίρου.

Έτσι, την Κυριακή 12-12-21 έχασε την «μάχη» με τον νέο κορωνοϊό ο παλαίμαχος διαιτητής Πλάτων Αποστολίδης από την Βάθη, σε ηλικία 60 ετών.

Η απώλειά του «βύθισε» σε θλίψη τον χώρο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου και της διαιτησίας του, καθώς ο εκλιπών «έγραψε» την δική του ιστορία σ’ αυτόν, ως ένας από τους διαιτητές εκείνους, οι οποίοι, εκτός από το γράμμα, λειτουργούν και σύμφωνα με το πνεύμα του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ).
Είχε τον τρόπο να ελέγχει την συμπεριφορά των παικτών, συνδυάζοντας την σοβαρότητα με την «λελογισμένη» οικειότητα με αυτούς, ιδίως σε αγώνες βαθμολογικού ενδιαφέροντος όπου δεν «θέλει και πολύ» να προκληθεί ένταση.

Στα «όπλα» της εκ μέρους του εφαρμογής του κανονισμού συμπεριλαμβανόταν… το χιούμορ. Χαρακτηριστικό το περιστατικό σε αγώνα δ΄ εθνικής κατηγορίας στα Γρεβενά, όταν μετά από υπόδειξη εμμέσου φάουλ, και επειδή οι παίκτες της γηπεδούχου αμφισβητούσαν το ακριβές σημείο για την τοποθέτηση του «τείχους», αυτός έβγαλε από την τσέπη του… μεζούρα και μέτρησε… σχολαστικώς την απόσταση των εννέα μέτρων, εν μέσω χειροκροτημάτων επιδοκιμασίας και εξ ίσου… χιουμοριστικών ζητωκραυγών, γεγονός που συνέβαλε στην αποφόρτιση του «κλίματος».

Ο Πλάτων Αποστολίδης απέκτησε δίπλωμα διαιτητή ποδοσφαίρου το 1978, σε ηλικία 17 ετών, γιά να καταγραφεί έτσι ως ένας από τους νεαρότερους νέους διαιτητές από καταβολής ΕΠΣ και ΣΔΠ Κιλκίς.
Το 1984 έγινε επόπτης γραμμών ή βοηθός δ΄ εθνικής κατηγορίας.

Ακολούθησαν στον χώρο των εθνικών κατηγοριών οι προαγωγές του 1988 (διαιτητής δ΄, βοηθός γ΄) και του 1994 (διαιτητής γ΄, βοηθός β΄).

Απεσύρθη από την ενεργό δράση το 2002, ενώ από τότε έως και το 2008 διετέλεσε παρατηρητής διαιτησίας γ΄ εθνικής κατηγορίας.

Οι υπηρεσίες του στον χώρο ολοκληρώθηκαν με την εξαετή παρουσία και δράση του (2008-2014) στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Κιλκίς (ΣΔΠΚ), κατά κανόνα με το αξίωμα του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων.

Εκτός γηπέδων ο Πλάτων Αποστολίδης ήταν φίλος με όλους, «ο άνθρωπος της παρέας», με την ίδια διάθεση και την ίδια οικειότητα έναντι όλων, ιδιότητες που τον κατέστησαν πρόσωπο κοινής αποδοχής και περιβαλλόμενο από την γενική εκτίμηση.

Γι’ αυτό και η πρόωρη «φυγή» του δημιούργησε ένα «χτυπητό» κενό στον χώρο της κιλκισιώτικης διαιτησίας ποδοσφαίρου, ενώ άφησε στην κιλκισιώτικη κοινωνία την αίσθηση, την οποία προκαλεί κάθε πρόωρη και άδικη απώλεια.

Όμως, η καταξίωσή του και στους δύο χώρους δεν υπόκειται στην διαδικασία του χρονικού «προσπεράσματος» και της λήθης.

Γι’ αυτό, η μνήμη του θα είναι αιωνία, όπως κάθε ανθρώπου που αφήνει ανεξίτηλη την «σφραγίδα» του στον όποιο χώρο δραστηριοποιείται.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]