Αρθρογραφία

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ομοφυλοφιλία

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζεται κατά μήκος μιας κλίμακας που κυμαίνεται από την αποκλειστική ομοφυλοφιλία μέχρι την αποκλειστική ετεροφυλοφιλία και συμπεριλαμβάνει ακόμη και πολλές μορφές αμφιφυλοφιλίας. Τα αμφιφυλόφιλα άτομα έλκονται σεξουαλικώς και συναισθηματικώς προς άτομα τόσο του δικού τους φύλου όσο και προς του αντιθέτου φύλου. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δεν ταυτίζεται πάντα με την σεξουαλική συμπεριφορά, διότι σχετίζεται τόσο με τα συναισθήματα όσο και με την αυτοαντίληψη. Τα άτομα μπορεί να εκφράζουν ή όχι το σεξουαλικό προσανατολισμό τους μέσα από την συμπεριφορά τους.

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης βιολογικών, γνωστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής, το παιδί αρχίζει να διαμορφώνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Κυρίως, όμως, ο προσανατολισμός αυτός αναδύεται στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σεξουαλική εμπειρία.
Είναι αποδεδειγμένο, ότι τα άτομα δεν μπορούν να διαλέξουν να είναι είτε ομοφυλόφιλοι είτε ετεροφυλόφιλοι. Αν και μπορούμε να επιλέξουμε το αν θα δράσουμε σύμφωνα με τα συναισθήματά μας, οι ψυχολόγοι συμφωνούν, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, που μπορεί να «προσαρμοστεί» αναλόγως προς την θέλησή μας.

Ένας σημαντικός αριθμός ομοφυλοφίλων ή αμφιφυλοφίλων επισκέπτονται σε κάποια στιγμή τη ζωής τους επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας, αναζητώντας την αλλαγή στο σεξουαλικό προσανατολισμό τους μέσα από την θεραπεία. Η πραγματικότητα είναι, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, νοητική διαταραχή ή συναισθηματικό πρόβλημα. Επομένως, ούτε απαιτεί θεραπεία αλλά και ούτε είναι δυνατόν να αλλάξει. Δεν είναι λίγοι οι ομοφυλόφιλοι, που δέχονται πιέσεις τόσο από μέλη της οικογενείας τους όσο και από κάποιες θρησκευτικές ή άλλες ομάδες, προκειμένου να αλλάξουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που μπορεί ο ειδικός να προσφέρει σε έναν ομοφυλόφιλο είναι η ψυχολογική υποστήριξη στη διαδικασία ανακάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού του και η παράθεση στρατηγικών για το χειρισμό των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζει. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να εφαρμόσει μια «θεραπεία μετατροπής», μια μέθοδο, με άλλα λόγια, που σκοπό θα έχει την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού του.
Το ερώτημα, που συχνά τίθεται είναι αν μπορούν πράγματι οι ομοφυλόφιλοι ή οι αμφιφυλόφιλοι να υιοθετήσουν παιδιά και αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτού του τόσο σημαντικού ρόλου. Μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, δεν βρήκαν σημαντικές αναπτυξιακές διαφορές (νοημοσύνη, ψυχολογική και κοινωνική προσαρμογή κ.α.) σε ομάδες παιδιών που ανατράφηκαν από ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους γονείς. Είναι σημαντικό, επίσης, να σημειωθεί, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του γονέα δεν καθορίζει αυτόν του παιδιού.

Ένας ακόμη μύθος, που επικρατεί, είναι η λανθασμένη αντίληψη, ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν μεγαλύτερη τάση να κακοποιήσουν σεξουαλικώς τα παιδιά τους από ότι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν στηρίζεται σε καμμιά μαρτυρία ούτε σε κάποια επιστημονική έρευνα. Συχνά οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι νιώθουν έντονα το αίσθημα του φόβου, της διαφορετικότητας και της μοναξιάς, όταν αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι διαφορετικός από το πρότυπο της κοινωνίας. Ακόμη, ανάλογα με τις οικογένειές τους και τον τόπο κατοικίας τους, χρειάζεται πολλές φορές να αγωνιστούν σκληρά ενάντια στις προκαταλήψεις και την παραπληροφόρηση γύρω από την ομοφυλοφιλία. Η απόρριψη από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες και τις θρησκευτικές ομάδες είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τους αποθαρρύνει να αποκαλύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Η ενημέρωση όλων των ανθρώπων πάνω στο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πιθανό να αμβλύνει τις προκαταλήψεις κατά των ομοφυλοφίλων. Η πρόσβαση σε πληροφορίες γύρω από την ομοφυλοφιλία είναι ιδιαιτέρως σημαντική κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ανακαλύπτουν και αναζητούν να κατανοήσουν τη σεξουαλικότητά τους, είτε είναι ομοφυλοφιλική, είτε αμφιφυλοφιλική, είτε ετεροφυλοφιλική.

Περισσότερα

Υποψήφιος 101 – Μέρος 2ο

Τι νομίζατε; Έτσι με πέντε συμβουλές θα σας άφηνα να κατέλθετε στις εκλογές. Όχι δα! Έχει ψωμάκι η υπόθεση και […]

Έφυγε… και ο Παναγιώτης, στα 83 του χρόνια.

“Έντιμος, ήρεμος (ακόμη και στο φευγιό σου θεέ μου), ήσυχος, εργατικός, χαμογελαστός, υποστηρικτικός, σύζυγος, πατέρας, μπαμπάς, οικογενειάρχης! Έγινες πατέρας, ανάδοχος […]

Υποψήφιος 101 – Μέρος 1ο

Αν είσαι υποψήφιος/α δημοτικός/ή σύμβουλος τότε παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μπορέσεις να περάσεις την πόρτα του Δημαρχείου περήφανα. […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Παναγιώτη Γουδαμάνη στην λαϊκή αγορά του Κιλκίς