Οικονομία

Σε λειτουργία η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στο Κιλκίς

Επένδυση 6,5 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία και πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, Γιώργου Γαλανού

H πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί στο Γαλλικό Κιλκίς. Στις αρχές Νοεμβρίου θα φυτευτούν οι πρώτοι σπόροι κάνναβης και η πρώτη παραγωγή ξηρού ανθού και ελαίου θα βγει την προσεχή άνοιξη.

galanos.jpg

Πίσω από την επένδυση για την κατασκευή της μονάδας της Grecan βρίσκεται ο επιχειρηματίας Γιώργος Γαλανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι Swedish Systems και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη.

«Μου αρέσει να κάνω πράγματα που δεν τα κάνει κανένας. Έβλεπα ότι άνοιγε η προοπτική για χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς και ήθελα να είμαι από τους πρώτους» λέει στη «ΜτΚ». Μέχρι στιγμής η επένδυση για την κατασκευή των θερμοκηπίων και της μονάδας επεξεργασίας του προϊόντος αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο «δεν λάβαμε επιδότηση, ούτε δάνειο. Ήταν επιλογή μας, πήραμε το ρίσκο για να μη χάσουμε χρόνο με τη γραφειοκρατία» λέει.

H ιδέα για την επένδυση προέκυψε στα τέλη του 2018. Εκείνο το διάστημα δόθηκαν δεκάδες άδειες εγκατάστασης. «Πολλοί πίστευαν ότι θα είναι όπως οι άδειες ταξί και θα μπορέσουν να τις μεταπωλήσουν. Εμείς προχωρήσαμε γρήγορα στην κατασκευή της μονάδας γιατί μας ενδιαφέρει η παραγωγή» εξηγεί ο κ. Γαλανός. Από τις 129 άδειες εγκατάστασης που δόθηκαν αρχικά, μόλις δύο εταιρείες προχώρησαν στην κατασκευή μονάδας και έλαβαν άδεια λειτουργίας, η ισραηλινών συμφερόντων Tikun Olam στην Κόρινθο και η Grecan στο Κιλκίς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα