Ελλάδα

Από το πορτοκαλί στο κίτρινο επίπεδο ο νομός Κιλκίς

Στο κίτρινο (επίπεδο 2) όσο αφορά τη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού μεταφέρθηκε ο νομός Κιλκίς όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 11.6.21 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με άλλες 16 περιφερειακές ενότητες να πέφτουν επίπεδο από το πορτοκαλί που είμαστανη λόγω της βελτίωσης όλων των επιδημιολογικών δεικτών.

Εκτός από το νομό Κιλκίς, οι περιοχές είναι: Βορείου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τήνου, Λέσβου, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

Όπως είπε υπάρχει σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων που σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προχωρά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά παρατηρείται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στην Κω και συνεπώς η περιοχή «ανεβαίνει» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και τοποθετείται στο επίπεδο 3 «πορτοκαλί». Κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει τα πάντα για να στεγανοποιήσει τις μικρές συρροές που παρατηρούνται.

Στην υπόλοιπη χώρα το ιικό φορτίο δείχνει σημεία υπαναχώρησης ή σταθερότητας και σε 24 Περιφερειακές Ενότητες σημειώνει υποχώρηση.

Επίσης οκτώ περιοχές «πρασινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη: Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αναιρεί την ανάγκη να μείνουμε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Τα νέα μέτρα

Στο μεταξύ, νέα μέτρα για τη διασκέδαση ισχύουν από από το Σάββατο 12 Ιουνίου, καθώς επιστρέφει η μουσική στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 01:30.

Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου για τη μουσική, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Εξ` άλλου, από σήμερα Σάββατο αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας συμμετοχής θεατών σε εκδηλώσεις ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% έως 15.000 θέσεις και σε 10.000 άτομα όταν ο αριθμός των θέσεων είναι πάνω από 15.000. Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Για τις εμποροπανηγύρεις επιτρέπεται η επανεκκίνησή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ξεπερνά το 50%.

Επίσης, από την Τρίτη 15 Ιουνίου, στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι ένα μέτρο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα