Οικονομία

Rito’s food: Ελληνοιταλική συμμαχία στην γεύση από το Κιλκίς

Οι πραλίνες και οι σοκολάτες της φτάνουν μέχρι τη Νορβηγία, τη Χιλή και την Ιορδανία, ενώ γλυκαίνουν αδιάλειπτα, τα τελευταία 37 χρόνια, το ελληνικό κοινό. Ξεκινώντας το 1983 από έναν χώρο μόλις 400 τ.μ. στην περιοχή του ΦΙΞ, η οικογένεια Σισίννι κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της ιστορία γεύσης με την Rito’s Food, εταιρεία σοκολατοειδών και πρώτων υλών για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, που γράφεται καθημερινά σε μια μονάδα 8.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς.

Giacomo Sisinni και Μαίρη Σισίννι

Το δημιούργημα ζωής του Ιταλού μηχανολόγου μηχανικού Giacomo Sisinni –που μετά από τόσα χρόνια πλέον δηλώνει… Πόντιος- και της Θεσσαλονικιάς συζύγου του, αρχιτέκτονα-μηχανικού Μαίρης, μετρά σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συνεχούς ανοδικής πορείας.

Την τελευταία διετία η Rito’s Food, που επί χρόνια δημιουργούσε private label προϊόντα για το λιανεμπόριο, βγήκε δυναμικά στην αγορά και με το δικό της brand Sisinni, που περιλαμβάνει πραλίνες –μεταξύ των οποίων Vegan, Bitter και Bueno- κρέμες, μαρμελάδες, σιρόπια, σοκολάτες και πολλά ακόμα είδη, κίνηση για την οποία απαιτήθηκε μάλιστα μια νέα επένδυση στη μονάδα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στη χονδρική, προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες παγωτού και ζαχαροπλαστικής με πρώτες ύλες.

Σήμερα η Rito’s Food απασχολεί 45 άτομα, διαθέτει πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων, ενώ ετοιμάζεται και για μια νέα παραγωγική επέκταση, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αυξημένες παραγωγικές της ανάγκες.

Πέραν της ελληνικής αγοράς, φτάνει με τα προϊόντα της από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, μέχρι τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Χιλή, ενώ αυτή την περίοδο έχει επαφές και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εξαγωγές αποτελούν το 30% του τζίρου της, στόχος όμως είναι οι εκτός συνόρων δράσεις της να διευρυνθούν περαιτέρω και προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία διετία δίνει το «παρών» σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

Το μεράκι, τα όνειρα και ο κόπος του ζευγαριού, ήταν σύμφωνα με τη Μαίρη Σισίννι, η πρώτη ύλη για την δημιουργία και την εξέλιξη της επιχείρησης, όμως βασικός συντελεστής της επιτυχίας αποτέλεσε, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, ο Giacomo Sisinni. «Ακόμα και σήμερα, 37 χρόνια μετά, είναι συνεχώς με την άσπρη του ποδιά μέσα στην παραγωγή. Η βαθιά του τεχνογνωσία, η ευελιξία του και η επιθυμία του να επιμορφώνεται διαρκώς μάς έφεραν εδώ» λέει στη Voria.gr η Μαίρη Σισίννι, η οποία όμως μπορεί να καυχιέται για την πατρότητα της ιδέας πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εταιρεία.

Από τη Νάπολη στη Θεσσαλονίκη

Ο Giacomo Sisinni γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του στο Πολυτεχνείο της Νάπολης, όπου σπούδαζαν και οι δύο. Ο έρωτας δεν άργησε να έρθει και όταν η Μαίρη Σισσίνι επέστρεψε στην Ελλάδα, εκείνος άφησε τη δουλειά του ως τεχνικός διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία στο Μιλάνο και την ακολούθησε, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή του. Αρχικά, οι δυο τους δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, κάποια περίοδο όμως που ο αναπτυξιακός νόμος είχε αδρανήσει εξαιτίας μιας κυβερνητικής αλλαγής και οι επιχειρήσεις-πελάτες τους είχαν μείνει άπραγοι, το ζευγάρι άρχισε να σκέφτεται να κάνει κάτι δικό του, που να εξαρτάται μόνο από τις δικές του δυνάμεις. Όταν στο τραπέζι έπεσαν διάφορες ιδέες για το αντικείμενο με το οποίο θα μπορούσαν να ασχοληθούν, η αγάπη στα όρια του… εθισμού της Μαίρης Σισίννι για τη σοκολάτα έγινε η σπίθα στο επιχειρηματικό τους εγχείρημα. «Στη Θεσσαλονίκη με γνώριζαν όλα τα περίπτερα για την αγάπη μου για τη σοκολάτα και στην Ιταλία ήμουν εθισμένη με τη νουτέλα» λέει η Μαίρη Σισίννι.

Η αρχική αυτή ιδέα μελετήθηκε διεξοδικά από τον Giacomo Sisinni, ο οποίος, έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία από το κομμάτι των επενδύσεων, είδε προοπτική στον εν λόγω κλάδο. Έτσι το 1983 το ζευγάρι δημιούργησε την Rito’s Food, μια μικρή βιοτεχνία σοκολατοειδών στην περιοχή του ΦΙΞ, ξεκινώντας με πραλίνες και κουβερτούρες σε πλάκα και με μόλις τρεις εργαζόμενους, το ζευγάρι δηλαδή και μία εργάτρια. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989 η εταιρεία μετακόμισε στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο σε χώρο 1.500 τ.μ., με τις παραγωγικές ανάγκες όμως να μεγαλώνουν διαρκώς, μετεγκαταστάθηκε ξανά, το 1997, οπότε μετατράπηκε και σε ΑΕ, αυτή τη φορά στη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου στο Κιλκίς. Εκεί, σε μια έκταση 15 στρεμμάτων έχτισε αρχικά μια μονάδα 1.500 τ.μ., η οποία με συνεχείς επεκτάσεις έφτασε σήμερα στα 8.000 τ.μ. Με τη μετακόμισή της η εταιρεία δημιούργησε το δικό της μικροβιολογικό εργαστήριο, έδωσε μεγάλη έμφαση στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, με στόχο καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα, ενώ δεν σταμάτησε στιγμή τις επενδύσεις, με πυξίδα την σταθερή ποιότητα, σύμφωνα με την Μαίρη Σισσίνι.

«Όταν έχεις ξεκάθαρο στόχο, βλέπεις πού θέλεις να φτάσεις και αγωνίζεσαι σαν θηρίο, είναι θέμα χρόνου. Είναι σα να έχεις πετύχει ήδη» λέει η ίδια, εξηγώντας πως η Rito’s Food ήταν από την πρώτη στιγμή ένας συνδυασμός των χαρακτηριστικών δύο ανθρώπων: της δικής της φαντασίας και καλλιτεχνίας και του ορθολογισμού, της επιμονής και της τεχνολογικής κατάρτισης του συζύγου της.

Πλέον στην επιχείρηση έχει μπει και η δεύτερη γενιά, τα παιδιά του ζεύγους Σισίννι, η οποία μοιράζεται το αρχικό όραμα και εργάζεται για να του δώσει και νέα προοπτική.

Πηγή: voria.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]