Αγροτικά

Προς τα περσινά επίπεδα (7,5-8 ευρώ το κιλό) οδεύουν οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Mπορεί να μην βγήκε “λευκός καπνός” από την σημερινή  Τετάρτη 5.4.23 συνάντηση στην Αξιούπολη μεταξύ κτηνοτρόφων που εκτρέφουν αιγοπρόβατα και εμπόρων -μεσιτών σφάγειων για την επικείμενη Πασχαλινή αγορά, καθώς επί της ουσίας σε αυτήν από πλευράς των εμπόρων εμφανίσθηκε μόνον ένα πρόσωπο ο κ. Γεώργιος Μόσχος, σε αντίθεση με τους παραγωγούς που είχαν μαζικότερη προσέλευση, όμως όπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς μία κατεύθυνση με τιμές παραγωγού αντίστοιχες των περσινών στα 7,5 – 8 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και κατσίκια, με τα δεύτερα σε ελαφρά υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα πρώτα.

Τιμές που σε γενικές γραμμές, εάν εν τέλει εμφανισθούν και στα σχετικά τιμολόγια, καθώς όπως παραδοσιακά συμβαίνει θα έχουμε ακριβέστερη εικόνα όσο θα πλησιάζουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα στο περιθώριο ανάλογων συναντήσεων την ημέρα διεξαγωγής λαϊκών αγορών στις πόλεις της Δράμας και του Κιλκίς, αφήνουν ικανοποιημένους σε ένα βαθμό τους παραγωγούς.

Παρά το γεγονός του υψηλότερου κόστους παραγωγής εφέτος σε σχέση με πέρισυ λόγω των αυξήσεων στα εφόδια διατροφής και γάλακτος όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Κάτι το οποίο όπως τόνισε στην συνέχεια θα πρέπει να οδηγήσει τα πασχαλινά αμνοερίφια σε τιμές καταναλωτή που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα δώδεκα ευρώ το κιλό όπως χαρακτηριστικά τόνισε επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση “παίζονται παιγνίδια αισχροκέρδειας”.

Από την συνάντηση της Αξιούπολης πάντως προέκυψε και συγκεκριμένη προσφορά για σφαγή κατσικιών σε τιμή των 7,5 ευρώ το κιλό με την προϋπόθεση να σφαχθούν την αυριανή ημέρα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε προς ώρας αν θα γίνει και αποδεκτή από πλευράς των παραγωγών της περιοχής Πενταλόφου, προς τους οποίους και κατά βάση προσφέρθηκε.

Από καλύτερη αφετηρία οι τιμές φέτος ενόψει Πάσχα

Ιδιαίτερα «αλμυρός» φαίνεται ότι θα φτάσει φέτος στο ελληνικό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να το απορροφήσουν εξολοκλήρου, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπάδια
Αυτή την στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή; Στο ερώτημα αυτό απαντά στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας ο Γιάννης Γκουρομπίνος τονίζοντας ότι «από την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια».

Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σημείο ορόσημο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, οι εξαγωγές που γίνονται για το Πάσχα των Καθολικών, μιας και τότε «φεύγει» το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων, τα οποία δύσκολα απορροφούνται στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται κυρίως για μικρά αρνιά και κατσίκια βάρους έως 8 κιλών, τα οποία προτιμά η ιταλική και ισπανική κουζίνα, σε αντίθεση με την ελληνική …σούβλα η οποία θέλει μεγαλύτερα αρνιά 10 με 12 κιλά, που όπως λένε οι κτηνοτρόφοι είναι και τα πιο ποιοτικά.

Πάντως, η τιμή παραγωγού για τα προς εξαγωγή αμνοερίφια κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική αγορά, και είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που προτιμούν να «διώξουν» τα αρνιά μικρά τόσο για να μειώσουν τα κόστη από το μεγάλωμα, αλλά και να κερδίοσυν από την υψηλή τιμής στο γάλα.

Σφαγές στα 8 ευρώ το κιλό
«Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες θα σφάξουμε στα 8 ευρώ/κιλό. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το καθολικό Πάσχα και στις εξαγωγές που θα γίνουν, καθώς εκείνη την περίοδο φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αμνοεριφίων, ειδικότερα μικρών αρνιών 7-8 κιλών», επισημαίνει ο Γιάννης Γκουρομπίνος, σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες από Ιταλία και Ισπανία είναι σε καλό επίπεδο.

«Μέχρι τώρα οι τιμές για τον παραγωγό κινούνται σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Η τιμή είναι περίπου στα 4,30 με 4,70 ευρώ/κιλό ζων βάρος (περίπου στα 8 ευρώ/κιλό σφάγιο), ενώ και η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις καλές τιμές και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που τα σφάζουν νωρίς, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπει το αμνοερίφιο στο καλάθι του νοικοκυριού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τιμές για τον παραγωγού θα καταποντιστούν».

«Όχι» στα βαφτισμένα
Την ανάγκη να γίνουν σωστοί και εντατικοί έλεγχοι τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί πραγματοποιηθούν τότε ο καταναλωτής θα φάει ελληνικό αρνί και όχι …βαφτισμένο.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, καμία ανοχή και ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια», επισημαίνει.

Πάντως, για τον τρόπο που μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο αρνί, ο κ. Γκουρομπίνος λέει: «Είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να τα ξεχωρίσει. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ στο εισαγόμενο το κρέας είναι σκούρο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]