Πολιτισμός

Το Κιλκίς σε πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων Κ. Μακεδονίας και Ν. Ρωσίας

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Επίσκεψη εκπροσώπων σχολείων της Κ. Μακεδονίας σε σχολεία της Νοτίου Ρωσίας πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27.9.18 στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος αδελφοποιήσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνεργασίας με υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Είχε προηγηθεί στις 23.4.18 ανάλογη επίσκεψη των διευθυντών ρωσικών σχολείων γιά την πρώτη γνωριμία και επαφή. Από την ρωσική πλευρά στο πρόγραμμα συμμετέχουν ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Κρασνοντάρ (επτά από Γκελεντζίκ, δύο από το Σότσι, δύο από το Νοβοροσίσκ, ένα από το Βιτιάζεβο και ένα από την Σταυρούπολη) όπου σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται περίπου 23.000 Ελληνες.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 13 δημοτικά και 13 γυμνάσια της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κιλκίς και Ημαθία.

Η συμφωνία αδελφοποίησης υπεγράφη για τρία χρόνια. Το πρόγραμμα στηρίζεται από την ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Σαλάχωφ, την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και από την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Από το Κιλκίς στο πρόγραμμα συμμετέχουν το 2ο δημοτικό και το 2ο γυμνάσιο, των οποίων οι διευθυντες κκ Ταλαμπίρης και Ταμουτσίδης έλαβαν μέρος στην αποστολή, ενώ ο διεθυντής Π.Ε. Κιλκίς Αριστείδης Παπαδόπουλος εκπροσώπησε την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Το 2016 το ρωσικό υπουργείο παιδείας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας, προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση-νόμο για τον Ελληνισμό:

Τα ελληνικά να διδάσκονται στα σχολεία της Ρωσίας ως ξένη γλώσσα επιλογής, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα πρωτόκολλα συνεργασίας υπογράφτηκαν για να στηρίξουν την απόφαση αυτή στο πλαίσιο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η αποστολή από το Κιλκίς υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με το τρίτο σχολείο της περιοχής Βιτιάζεβο, που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης Άναπα. Κατά την παραμονή της στην περιοχή η αποστολή, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων «Γοργιππία» της Άναπα Βαλέριο Ασλανίδη, τον δήμαρχο της Άναπα Γιούρι Πολιάκωφ, με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών αρχών.

Παράλληλα επισκέφθηκε αντιπροσωπευτικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα της πόλης (δημόσια και ιδιωτικά), ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας γενικότερα.

Όλες οι αποστολές επέστρεψαν με τις αποσκευές τους γεμάτες με πολύτιμες εμπειρίες και έντονα συναισθήματα από όσα είδαν και έζησαν κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία, καθώς και στις έδρες των ελληνικών κοινοτήτων…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα