Πολιτική

Στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΓΑΤ τα αγροτικά προβλήματα

Κατάσταση των αγροτικών προβλημάτων του νομού, όπως αυτά κατεγράφησαν κατά την πρόσφατη ημερίδα του αγροτικού τομέα της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, επέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ο βουλευτής Κιλκίς του κυβερνώντος κόμματος Θόδωρος Παραστατίδης.
Στην κατάσταση παρατίθενται τα εξής:
Αγροτικά προβλήματα
«1. Φορολογία αγροτών :
• Αν ισχύσει το αφορολόγητο των 12000 Ε και για τους αγρότες..
• Αν θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ με συντελεστή 13 %, όπως προβλέπονταν με εγκύκλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης.
• Από το 2009 υπάρχουν απλήρωτοι αγρότες από επιδοτήσεις. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν ;

2. Βιοκαλλιεργητές. Πληρώθηκαν έως και το 2012. Για ενστάσεις που ήδη εξετάστηκαν και έχουν δικαιωθεί, δεν άνοιξε ακόμη η πύλη προκειμένου να εξοφληθούν.
Επίσης πότε προβλέπεται η πληρωμή των βιοκαλλιεργειών για τις επόμενες χρονιές.

3.Τευτλοπαραγωγοί της περιοχής Παιονίας ρωτούν αν θα ξαναλειτουργήσει η ΕΛΒΙΖ και πότε ;

4. Βαμβακοκαλλιεργητές. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει εκδώσει ακόμη τα πορίσματα ελέγχου για ζημιές από πλημμύρες. Σ΄ αυτή την περίπτωση πως θα γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και τι θα γίνει με την συνδεδεμένη για τα βαμβάκια. Υπάρχει περίπτωση μη απόδοσης της ;
Τι θα γίνει με τα ξερικά βαμβάκια που έχουν ως πλαφόν τα 186 κιλά ανά στρέμμα προκειμένου να δικαιούνται την συνδεδεμένη αφού θεωρούνται υπερβολικά τα 186 κιλά ανά στρέμμα ;

5. ΟΣΔΕ. Γιατί παρακρατείται το 15 % των επιδοτήσεων για αγρότες που λαμβάνουν πάνω από 40.000 Ε ;

6. Ο ΓΟΕΒ έως πρόσφατα δεν προσέφερε έργο. Δεν λειτουργούσε ανταποδοτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Συνεχίζει όμως να χρεώνει τους παραγωγούς με εισφορές και μάλιστα αναδρομικά ως ανταπόδοση για έργο που δεν έχει γίνει. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό ;

7. Προγράμματα νέων αγροτών.

8. Υπάρχει μία ασάφεια στην ΚΑΠ.
Δεν υπάρχει επαρκείς ενημέρωση για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

9. Στη Λίμνη Αρτζάν, δεν ολοκληρώθηκε το έργο που είχε ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες στις καλλιέργειες σε μια ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας πέριξ της λίμνης.
Επιβάλλεται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που σε συνεργασία με τους φορείς της περιφέρειας και του Δήμου, να βρουν οριστική λύση ώστε, να μην έχουμε το φαινόμενο των πλημμυρών κάθε χρόνο και το κράτος να επιβαρύνεται με κονδύλια αποζημιώσεων.

10. Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για αναδασμούς – αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και Εγγειοβελτιωτικών έργων.


Κτηνοτροφικά προβλήματα

1. Για τις Επιδημίες Ευλογιάς – Καταρροϊκού πυρετού.
Αν προβλέπονται :
• Άμεσοι ψεκασμοί .
• Αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε λόγω των ασθενειών.
• Επαναφορά σε σχέδια βελτίωσης.

2. Σχέδια βελτίωσης. Η αρμοδιότητα θα μεταφερθεί στις περιφέρειες ή θα παραμείνουν όπως έχει ;

3. Βοσκότοποι :
• Τι προβλέπεται για την Εξισωτική αποζημίωση σε σχέση με την έκταση βοσκής.
• Υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών από 8 έως 10 μήνες των κτηνοτρόφων στο νομό από τις γαλακτοβιομηχανίες.
• Περικοπές για τον τόπο κατοικίας. Πως προβλέπεται η αντιμετώπιση των περικοπών της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω του τόπου κατοικίας που είναι συνήθης τακτική από τις υπηρεσίες.

4. Σταβλικές εγκαταστάσεις μέσα σε απομακρυσμένα χωριά με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων :
• Δεν έχουν την δυνατότητα μετεγκατάστασης λόγω οικονομικών δυσχερειών, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας, λόγω της παλαιότητας των σταβλικών εγκαταστάσεων, βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας .
• Επίσης σε παραμεθόριες περιοχές του Νομού Κιλκίς, που είναι ενταγμένες στην Νatura, όπως για παράδειγμα η Ειδομένη, υπάρχει πρόβλημα στην μετεγκατάσταση, διότι δεν επιτρέπεται να κτιστούν νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα