Πολιτική

Πνευματική ιδιοκτησία: Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ζητεί η ΝΔ

Την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου γιά την πνευματική ιδιοκτησία ζητεί η ΝΔ.
Βουλευτές της, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, συνυπογράφουν σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό πολιτισμού, παιδείας και θρησκευμάτων, στην οποία αναφέρουν τα εξής:
«Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκτελεστών, καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών από τις απαιτήσεις των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης απαιτεί την διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου. Το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα, ιδιαίτερα δε από την πλευρά των χρηστών που διαμαρτύρονται για καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος τους από τους Ο.Σ.Δ. και ζητούν εναγωνίως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Μετά από δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και συνεχείς πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και δύο χρόνια περίπου, άρχισε εντέλει, με την Υ.Α.(ΑΔΑ:ΒΛΓΓΓ-ΖΛΦ) με θέμα «Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση», η λειτουργία επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας εκτέλεσης. Οι Ο.Σ.Δ. τοποθετήθηκαν εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο «διότι παρέχει τα εχέγγυα και τις ασφαλιστικές δικλείδες για καταχρηστικές συμπεριφορές», ενώ αντιθέτως οι χρήστες μουσικής ζήτησαν τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αναφερόμενοι σε αμέτρητες περιπτώσεις καταχρηστικών πρακτικών από πλευράς Ο.Σ.Δ. και ιδίως στην καταχρηστική συμπεριφορά της δεσπόζουσας στο χώρο Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. και των υπολοίπων εταιρειών είσπραξης και διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Λ. Αυγενάκη στις 13-11-14 η Υφ. Πολιτισμού κ. Άγ. Γκερέκου απάντησε αναφέροντας ότι «το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα προβλέπει όργανα ελέγχου και επιβολής διοικητικού προστίμου στους Ο.Σ.Δ.» Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η «Επιτροπή Ανταγωνισμού», εξετάζει πολυσέλιδη καταγγελία, που κατατέθηκε πριν από 9 μήνες (Σεπτέμβριος 2015) από την ΕΝΙΡΣ, άλλους σχετιζόμενους φορείς και βουλευτές, στην οποία περιγράφεται με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια η εξωφρενική κατάσταση που η Α.Ε.Π.Ι. κυρίως έχει δημιουργήσει σε βάρος των ιδιοκτητών των επαρχιακών ρ/σ.
Ακολούθησε, εκ νέου, επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Λ. Αυγενάκη στις 06-03-2015 όπου στην απάντησή του ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Ξυδάκης ανέφερε ότι «το σχετικό Π.Δ. που δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την έκδοσή του, ο ΟΠΙ θα μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες στη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Επιπλέον όσον αφορά στα «πορίσματα της Επιτροπής Διαλόγου είχε τονίσει από τον αρμόδιο Υπουργό ότι «θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Φεβρουαρίου του 2014, η οποία επιχειρεί να επιβάλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών, στα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οργανισμού συλλογής δικαιωμάτων και στα δικαιώματα που πρέπει να αποδίδονται στους δημιουργούς. Επίσης επιχειρεί να επιβάλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, πράγμα που σήμερα είναι και το επίδικο στις επιχειρήσεις». Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς τις δεσμεύσεις του Υπουργού αναφορικά με τις ανωτέρω πρωτοβουλίες, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένουν ένα σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των εταιρειών αυτών και εναρμονισμένο με τις συνθήκες της αγοράς.
Την Πέμπτη 28/5/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουλή, του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη με στιχουργούς και μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ Α.Ε. μετά από αίτημά τους, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η κ. Εύη Δρούτσα, ο κ. Ρόμπερτ Ουϊλλιαμς, ο κ. Δημήτρης Ξανθόπουλος και ο κ. Γιάννης Γκιόκας, οι οποίοι είναι και μέλη του Δ.Σ. της μια εταιρείας από τις πολλές για την διαχείριση και την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων, της ΑΕΠΙ ΑΕ, αναμένοντας από μέρους τους βελτιωτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών, αλλά και αναφορικά με την βελτίωση των κανόνων και της συνεργασίας των χρηστών και δημιουργών με την εταιρεία.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση του σχετικού Π.Δ. και πότε θα έχει ολοκληρωθεί; Τι ακριβώς θα προβλέπει;
2. Ποια η πολιτική του Υπουργείου για την πνευματική ιδιοκτησία και το ρόλο του Ο.Π.Ι.;
3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας το συντομότερο δυνατόν;»

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]