Τα υφάσματά της αξιοποιούνται από οίκους και εταιρείες ενδυμάτων όπως η Hugo Boss, η Diesel, η Armani, η Η&Μ και η Asos. Η απόφασή της δε να επενδύσει στη φιλοσοφία της βιωσιμότητας, έχοντας πλέον στη διάθεσή της οκτώ πιστοποιήσεις για τον βιώσιμο χαρακτήρα των υφασμάτων της -από πιστοποιήσεις για οργανικά, ανακυκλωμένα και σύμμεικτα νήματα μέχρι για βιώσιμες πρακτικές σε όλο τον κύκλο, από τον σπόρο έως το τελικό προϊόν- ήταν καταλυτική στην εξέλιξή της.

Η πλεκτοβιομηχανία Yarn Tex του Μπάμπη Γαβριηλίδη από τη Νέα Σάντα Κιλκίς δημιουργεί υφάσματα που σέβονται και με τη… βούλα το περιβάλλον και τον άνθρωπο και προτιμώνται όλο και περισσότερο από τη βιομηχανία ενδυμάτων. Τα υφάσματα από βιώσιμα νήματα αποτελούν σήμερα περί το 40% της παραγωγής της εταιρείας, ενώ η προοπτική είναι να ξεπεράσουν και το 50%.

Άλλωστε, η ζήτηση για βιώσιμα και ηθικά παραγόμενα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε είδη που είναι ασφαλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή τους.

Επένδυση 1,5 εκατ.ευρώ για παραγωγική επέκταση

Μάλιστα, η Yarn Tex -που διαθέτει δύο μονάδες, μία ιδιόκτητη 1.500 τ.μ. σε έκταση 24 στρεμμάτων και μία σε μικρή απόσταση από την πρώτη, επιφάνειας 5.000 τ.μ., σε μισθωμένους χώρους- σχεδιάζει επένδυση 1,5 εκατ.ευρώ για την παραγωγική της επέκταση, θέλοντας να εξυπηρετήσει την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, αλλά και να συγκεντρώσει την παραγωγή της. Στόχος είναι η επένδυση να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2024 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει κάθε ύφασμα -εκτός από τα ευθύγραμμα- σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προδιαγραφές του πελάτη. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria ο Μπάμπης Γαβριηλίδης, το γεγονός ότι η Yarn Tex διαθέτει όλες αυτές τις πιστοποιήσεις περί βιωσιμότητας λειτουργεί θετικά ακόμα και για τους πελάτες που προμηθεύονται συμβατικά υφάσματά της, καθώς ενισχύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ποιοτική δουλειά της εταιρείας. «Είτε για τα βιώσιμα είτε για τα συμβατικά υφάσματα, φροντίζουμε να αξιοποιούμε τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες» εξηγεί, σημειώνοντας πως η Yarn Tex είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της στην εγχώρια αγορά.

Πέραν των πιστοποιήσεων για οργανικά, ανακυκλωμένα και σύμμεικτα νήματα (GOTS, CRS, OCS), η Yarn Tex διαθέτει πιστοποίηση Certified Sustainable FiberMax (CSF) για βιώσιμη καλλιέργεια, από τον σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν, πιστοποίηση BCI (Better Cotton Initiative), που προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση στη βιώσιμη παραγωγή βαμβακιού και καλύπτει τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της βιωσιμότητας και τρία διαφορετικά Ecotex. Μάλιστα, συμμετέχει και σε μια σύμπραξη εταιρειών που μοιράζονται το όραμά της περί αειφορίας υπό την επωνυμία CSF FiberMax Made in Greece.

Η πίστη στην κλωστοϋφαντουργία

Όταν οι άλλοι πίστευαν πως η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα έχει πεθάνει, ο πλεκτομηχανικός Μπάμπης Γαβριηλίδης είχε διαφορετική άποψη. Ήταν πεπεισμένος πως αν δημιουργούσε μια εταιρεία στον κλάδο που να κάνει κάτι διαφορετικό και εξειδικευμένο, θα υπήρχε προοπτική. Και δικαιώθηκε. Έχοντας εμπειρία πολλών ετών και σημαντική τεχνογνωσία από πλεκτήρια, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στον κλάδο και αφού εργάστηκε επί μία 15ετία σε μεγάλη μονάδα κατασκευής υφασμάτων, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία το 2009, βλέποντας μπροστά. Μάλιστα, τότε ξεκίνησε με 17 εργαζομένους και σήμερα απασχολεί 41, ενώ έχει εξοπλίσει τη Yarn Tex με 92 πλεκτομηχανές.