Πολιτική

Περιοχές του νομού πλήττονται από την εξαίρεση απο τις μειονεκτικές περιοχές

Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργεί σε περιοχές του νομού και συγκεκριμένα σε Αξιούπολη, Εύρωπο, Μεσιά και Α. Πέτρο, η εξαίρεσή τους απο το καθεστώς των μειονεκτικών.

Η σχετική απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή Κιλκίς και πρώην υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά που προέβη στην ακόλουθη έγγραφη δήλωση:

Ερήμην των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των αρμοδίων διευθύνσεων των περιφερειών δημοσιεύτηκε η πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς .

Η έλλειψη αυτής της συνεργασίας ιδίως ανάμεσα στη τοπική ΔΑΟΚ και στο Υπουργείο οδήγησαν σε εξαιρέσεις από το καθεστώς των μειονεκτικών περιοχών οι οποίες για το νομό Κιλκίς επικεντρώνονται στις περιοχές Αξιούπολης , Ευρωπού , Μεσιάς και Αγίου Πέτρου.

Το ίδιο το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης με την πρόταση του εξαίρεσε αυτές τις περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές , γεγονός που αποτελεί μια πολύ δυσμενή εξέλιξη σχετικά με τις καταβολές των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σε ένα νομό ο οποίος έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα ανά κάτοικο και το ανάγλυφο του αλλά και οι πολύ λίγες αρδευόμενες εκτάσεις δεν ευνοούν ιδιαίτερα τις δυναμικές καλλιέργειες, θα έπρεπε στην πρόταση τουλάχιστον του Υπουργείου να συμπεριλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερες μειονεκτικές περιοχές.

Οι περιοχές του λεκανοπεδίου Μουριών διασώζονται λόγω της επαφής των αγροκτημάτων με την συνοριογραμμή ενώ ενισχύεται και η θέση της πόλης του Κιλκίς.

Είναι αναγκαίο μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της διαβούλευσης το υπουργείο να τροποποιήσει την οριστική του πρόταση για τις περιοχές Αξιούπολης , Μεσιάς, Ευρωπού και Αγίου Πέτρου.

Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση των ενισχύσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους αγροτοκτηνοτρόφους αυτών των περιοχών σε απόλυτη εξαθλίωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]