Αγροτικά

Πεπόνια “τσέπης” από το Ν. Αγιονέρι

«Μπαίνουν και σε μια μικρή βραδινή γυναικεία τσάντα καθώς κάποια είναι πολύ μικρά, λίγο μεγαλύτερα δηλαδή από ένα κραγιόν», λέει με χιουμοριστική διάθεση ο Παναγιώτης Γηλτίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο παραγωγός από το Κιλκίς, ήδη γνωστός για το γεγονός ότι μεγαλώνει τα οπωροκηπευτικά στο χωράφι του με …κλασική μουσική, αποφάσισε να δοκιμάσει τη νέα αυτή καλλιέργεια των «λιλιπούτειων» πεπονιών και το αποτέλεσμα μάλλον τον δικαιώνει. «Είναι ένας σπόρος που έφτασε στα χέρια μου από έναν παππού από το Ισραήλ. Οι άνθρωποι εκεί ασχολούνται ευλαβικά με την καλλιέργεια των καρπουζιών και των πεπονιών. Έκανα αρχικά διστακτικά τη δοκιμή και φέτος βλέπω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», εξηγεί ο παραγωγός.

Το πεπόνι «μινιατούρα» δεν ξεπερνά σε βάρος τα διακόσια γραμμάρια, θυμίζει -στην όψη μόνο- καρπούζι κι έχει την εσωτερική ανατομία ενός κλασικού πεπονιού: μαλακή υφή και σπόρια στη μέση.

Η αγάπη του Παναγιώτη Γηλτίδη για τη γη αλλά και η διάθεσή του να εξελίσσεται διαρκώς τον έχουν οδηγήσει σε πειραματισμούς αυτού του είδους και, όπως λέει, δεν έχει μετανιώσει. «Ψάχνω στον αγροτικό τομέα καινοτόμα πράγματα, σπόρους από παλιότερες εποχές που χάνονται στα χρόνια και ανακαλύπτω θησαυρούς. Άλλοι είναι συλλέκτες γραμματοσήμων, εγώ μαζεύω παραδοσιακούς σπόρους και μ’ ευχαριστεί γιατί έχω την ευκαιρία να τους δοκιμάζω στο χωράφι μου και να βλέπω την εξέλιξή τους», εξηγεί.

Επισημαίνει δε, ότι υπάρχουν κοινότητες και ομάδες στο facebook, όπου τα μέλη ανταλλάσσουν σπόρους και αγωνιούν να κρατήσουν ζωντανές τις παλιές ποικιλίες- π.χ. κάποιοι σπόροι για ντομάτα και για πεπόνι- μπανάνα, μια πολύ παλιά ποικιλία πεπονιού που αν δεν το πάρεις έγκαιρα από το χωράφι σκάει, αλλά και η μεγαλύτερης ηλικίας μελιτζάνα.

Η καλλιέργεια του …baby πεπονιού εξηγεί πως δεν συμφέρει στον παραγωγό, καθώς χρειάζεται να καλλιεργήσει ένα μεγάλο φύλλωμα για να βγάλει σε παραγωγή 150 γραμμάρια φρούτου (ένα μικρό πεπονάκι), ωστόσο όσοι είδαν το τελικό αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο όσοι το δοκίμασαν δεν αντιστάθηκαν. «Είχα κόψει πριν από μερικές μέρες περίπου είκοσι πεπονάκια και βρέθηκα για μια άλλη παραγγελία σε εστιατόριο της Χαλκιδικής. Τα έδειξα στον ιδιοκτήτη και ενθουσιάστηκε, όπως κι ένας καταστηματάρχης που διατηρεί κατάστημα με βιολογικά προϊόντα ακριβώς δίπλα», αναφέρει ο παραγωγός.

Όπως λέει, οι πρακτικές του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, ενώ πριν από λίγο καιρό επικοινώνησε μαζί του τηλεοπτικό δίκτυο από τη Γερμανία που θέλει να καταγράψει πώς μεγαλώνουν τα καρπούζια «ακούγοντας» κλασική μουσική.

Αναστασία Τελιανίδου / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Γηλτίδης

Περισσότερα

Η Παράδοση από το 1997, συναντά την Τεχνολογία για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στο Ελαιοτριβείο Καμαράκη

Αγαπητοί ελαιοπαραγωγοί, Στο Ελαιοτριβείο μας, πιστεύουμε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αγάπης για τη γη και, […]

Δείτε ακόμα

Στον αντιπεριφερειάρχη οι μαθητές/τριες του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα EPAS – “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

Να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ακόμα μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση την πορεία τους παρότρυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, τους μαθητές […]

ΝΤΕΛΑΛΗΔΕΣ

Ο ντελάλης ή τελάλης ήταν ο επαγγελματίας που γνωστοποιούσε μεγαλόφωνα ειδήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος. Η λέξη τελάλης προέρχεται από την αραβική […]

Αμήν και πότε!

Πληροφορούμαστε ότι όλα βαίνουν ευνοϊκά στην υπόθεση που αφορά την νέα δημοπράττηση του έργου οδοποιίας για το τμήμα από την […]