Πολιτισμός

Με την παραδοσιακή «εικόνα» η εμποροπανήγυρις του Κιλκίς

Κατακλύσθηκε από κόσμο το βράδυ της Τετάρτης 2.9.15 πρώτη ημέρα της εμποροπανηγύρεως, η πλατεία Δημαρχείου και οι πέριξ δρόμοι της.

Η «γιορτή του εμπορίου και των γεύσεων», όπως την χαρακτήρισε κατά το χαιρετισμό του κηρύσσοντας την έναρξή της ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, συμπαρέσυρε στην λαϊκή γοητεία της μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν με ζωηρό ενδιαφέρον το πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών με τη σφραγίδα των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Νωρίτερα τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν εν κινήσει λαογραφικά δρώμενα από την οδό Σόλωνος μέχρι και την πλατεία Δημαρχείου.

Στην τελετή αγιασμού των εγκαινίων της εμποροπανηγύρεως χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ ενώ στην σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Κιλκίς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Εμποροπανήγυρη αποτελεί κορυφαίο θεσμό του Δήμου που αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, τα επί μέρους οικονομικά, εμπορικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά και προβάλλει τα πλεονεκτήματά της. Ενισχύει συγχρόνως την θέση του Κιλκίς ως εμπορικό κέντρο και τονώνει την τοπική οικονομία. ”Η πιο σημαντική λειτουργία της εμποροπανηγύρεως” όπως ανέφερε ”είναι η απλή η άμεση λαϊκή επικοινωνία που χτίζει και ζεσταίνει τις ανθρώπινες σχέσεις”.

Η βραδιά κύλησε με παραδοσιακούς χορούς από τα συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς ”Οι Αργοναύτες”, του ΚΑΠΗ δήμου Κιλκίς, του συλλόγου Σαρακατσαναίων

”Ο Φλάμπουρας”, του συλλόγου Κρητών νομού Κιλκίς ” Το Αρκάδι”, του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, του πολιτιστικού συλλόγου Στενημαχιτών ”Άγιος Τρύφων”, της Θρακικής Εστίας, και της ”Αρμονίας”.

Εξαιρετικές εντυπώσεις προκάλεσε σε δημότες και επισκέπτες η έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς «Ελλήνων Ένδυσις» του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς η οποία μεταφέρθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως την προσεχή Κυριακή.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]