Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Οδός Ευρώπης ή κινδύνων γιά πεζούς;

Κάποτε ήταν απλώς μία ανηφορική οδός στον δυτικό τομέα του Κιλκίς, στους χαμηλούς πρόποδες του λόφου Αγίου Γεωργίου, μία οδός σαν όλες τις άλλες.

Από την στιγμή που κατασκευάσθηκε περιμετρικός δρόμος του Κιλκίς στον εν λόγω λόφο, η οδός Ευρώπης απέκτησε σημαντική κίνηση ως η πρώτη εκ δυσμών οδός της πόλης που οδηγεί σ’ αυτόν.
Αργότερα έγινε ακόμη πιό πολυσύχναστη, παραμένοντας τέτοια έως σήμερα, λόγω και της ανεγέρσεως σχολείων στην περιοχή στην οποία διασταυρώνεται με τον περιμετρικό δρόμο.

Ωστόσο, πριν φτάσει σ’ αυτό το σημείο, οι κατά καιρούς αρμόδιοι Πολιτείας και αυτοδιοίκησης δεν προέβλεψαν σε «βάθος» χρόνου …το αυτονόητο, όσον αφορά στην ρυμοτομία της περιοχής: Την διαμόρφωση και κρασπέδωσε του δρόμου κατά τρόπο που να διαθέτει πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους γιά την ασφαλή διέλευση των πεζών, και ενώ η εν λόγω περιοχή είχε πυκνοκατοικηθεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οικιστικής ανάπτυξης.

Έτσι, η οδός Ευρώπης έμεινε με πολύ μικρά πεζοδρόμια, ανεπαρκή γιά τον πληθυσμό, μονίμων κατοίκων και μαθητικό, των περί αυτήν οικοδομικών τετραγώνων.

Το πρόβλημα επέτειναν και οι λανθασμένες καλλωπιστικές πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής, που αγαθή και καλοπροαιρέτω τη προθέσει φύτευσαν δένδρα σε ακατάλληλα σημεία, με επακόλουθο μόλις αυτά αναπτύχθηκαν, να περιορισθεί ακόμη περισσότερο το ήδη μικρό πλάτος των πεζοδρομίων, και σε κάποια σημεία αυτά σχεδόν …να καταργηθούν, καθιστώντας αναγκαστική την κίνηση των πεζών επί της οδού!

Μία κίνηση ιδιαιτέρως έντονη επί εννέα μήνες τον χρόνο, τις πρωινές ώρες που οι μαθητές κατευθύνονται στα παρακείμενα σχολεία και τις πρώτες μεταμεσημβρινές όταν σχολούν, δημιουργώντας δυσκολίες σε πεζούς και εποχουμένους ενίοτε δε προκαλώντας και μικροεκνευρισμούς και διαπληκτισμούς.
Οι εικόνες, που συνοδεύουν το κείμενο «μιλούν» από μόνες τους

Τόσο, που να μην δικαιολογείται η σιωπή των αρμοδίων Πολιτείας και αυτοδιοίκησης και γι’ αυτήν την περίπτωση, οι οποίοι και οφείλουν να προχωρήσουν στις κατάλληλες παρεμβάσεις πριν η κατάσταση σ’ αυτήν την καθημερινώς δεχόμενη μεγάλο φόρτο οχημάτων και πεζών «νευραλγική» οδό του Κιλκίς φτάσει στο απροχώρητο.
Ιδίως δε γιά τους πεζούς.

Περισσότερα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας

Έγκριση χωρίς… αποσπάσεις

Να ενταχθεί το τμήμα ελέγχου διαβατηρίων (ΤΕΔ) του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων στις υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Βάσιμο και […]

«Οι μόνοι χωρίς κολυμβητήριο»

H ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματός του «Νίκη» αφορούσε στα γενικά θέματα. Όμως, ο Δημήτρης Νατσιός δεν λησμονεί… […]

Δείτε ακόμα