Οδός Ευρώπης ή κινδύνων γιά πεζούς;

Κιλκισιώτικες κουβεντούλες /

Κάποτε ήταν απλώς μία ανηφορική οδός στον δυτικό τομέα του Κιλκίς, στους χαμηλούς πρόποδες του λόφου Αγίου Γεωργίου, μία οδός σαν όλες τις άλλες.

Από την στιγμή που κατασκευάσθηκε περιμετρικός δρόμος του Κιλκίς στον εν λόγω λόφο, η οδός Ευρώπης απέκτησε σημαντική κίνηση ως η πρώτη εκ δυσμών οδός της πόλης που οδηγεί σ’ αυτόν.
Αργότερα έγινε ακόμη πιό πολυσύχναστη, παραμένοντας τέτοια έως σήμερα, λόγω και της ανεγέρσεως σχολείων στην περιοχή στην οποία διασταυρώνεται με τον περιμετρικό δρόμο.

Ωστόσο, πριν φτάσει σ’ αυτό το σημείο, οι κατά καιρούς αρμόδιοι Πολιτείας και αυτοδιοίκησης δεν προέβλεψαν σε «βάθος» χρόνου …το αυτονόητο, όσον αφορά στην ρυμοτομία της περιοχής: Την διαμόρφωση και κρασπέδωσε του δρόμου κατά τρόπο που να διαθέτει πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους γιά την ασφαλή διέλευση των πεζών, και ενώ η εν λόγω περιοχή είχε πυκνοκατοικηθεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οικιστικής ανάπτυξης.

Έτσι, η οδός Ευρώπης έμεινε με πολύ μικρά πεζοδρόμια, ανεπαρκή γιά τον πληθυσμό, μονίμων κατοίκων και μαθητικό, των περί αυτήν οικοδομικών τετραγώνων.

Το πρόβλημα επέτειναν και οι λανθασμένες καλλωπιστικές πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής, που αγαθή και καλοπροαιρέτω τη προθέσει φύτευσαν δένδρα σε ακατάλληλα σημεία, με επακόλουθο μόλις αυτά αναπτύχθηκαν, να περιορισθεί ακόμη περισσότερο το ήδη μικρό πλάτος των πεζοδρομίων, και σε κάποια σημεία αυτά σχεδόν …να καταργηθούν, καθιστώντας αναγκαστική την κίνηση των πεζών επί της οδού!

Μία κίνηση ιδιαιτέρως έντονη επί εννέα μήνες τον χρόνο, τις πρωινές ώρες που οι μαθητές κατευθύνονται στα παρακείμενα σχολεία και τις πρώτες μεταμεσημβρινές όταν σχολούν, δημιουργώντας δυσκολίες σε πεζούς και εποχουμένους ενίοτε δε προκαλώντας και μικροεκνευρισμούς και διαπληκτισμούς.
Οι εικόνες, που συνοδεύουν το κείμενο «μιλούν» από μόνες τους

Τόσο, που να μην δικαιολογείται η σιωπή των αρμοδίων Πολιτείας και αυτοδιοίκησης και γι’ αυτήν την περίπτωση, οι οποίοι και οφείλουν να προχωρήσουν στις κατάλληλες παρεμβάσεις πριν η κατάσταση σ’ αυτήν την καθημερινώς δεχόμενη μεγάλο φόρτο οχημάτων και πεζών «νευραλγική» οδό του Κιλκίς φτάσει στο απροχώρητο.
Ιδίως δε γιά τους πεζούς.

Περισσότερα

Το φλουρί στον πρόεδρο

Το απόγευμα της Τρίτης 31.1.23, λίγο πριν την έναρξη της 2ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιτα. […]

Και «καμμένες» και… άσβηστες

Μάλλον δεν συνιστά και την καλύτερη τιμή στην μνήμη του θρύλου του αντάρτικου του Πόντου Ευκλείδη Κουρτίδη… ο φωτισμός του […]

Δείτε ακόμα