Πολιτική

Η ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει απόφαση της κυβέρνησης για τα νήπια β΄

Την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευσης των νηπίων β΄σχολικής ηλικίας στα δημόσια νηπιαγωγεία, χαιρετίζει η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«Η νομερχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επιλογή της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης των νηπίων β΄ ηλικίας στα δημόσια νηπιαγωγεία, τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή είναι σύμφωνη και με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρόκειται για έναν θεσμό που η καθιέρωσή του ανάγεται στο 1985 (Ν.1566/85) και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου του πολιτικού μας φορέα στο χώρο της Παιδείας.

Θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ/ΟΤΑ, έχουν ως αφετηρία την πάγια στείρα αντιπολιτευτική τους τακτική και η κινδυνολογία τους για απώλεια θέσεων εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, που σήμερα δείχνουν, ότι 130.000 παιδιά περίπου ηλικίας 2,5 έως 4 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών επειδή οι δομές δεν επαρκούν για πλήρη κάλυψη της ζήτησης.

Από την πλευρά μας, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση της προοδευτικής αυτής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με σαφή και ξεκάθαρη πρόβλεψη περαιτέρω, την ενίσχυση των δημοτικών παιδικών σταθμών και την διασφάλιση όλων των υφιστάμενων σε αυτούς θέσεων εργασίας.

Η θέσπιση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα τόσο της κοινωνίας, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας ειδικότερα.

Πρόκειται για μια επιλογή η υλοποίηση της οποίας θα άρει την άνιση μεταχείριση νηπίων και προνηπίων, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών.

Παράλληλα, θα συμβάλει και στη μεγαλύτερη πρόσβαση παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς σταθμούς.»

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]