Πολιτική

Ν.Σαχπεκίδης: Αγροτικές έξυπνες επιχειρήσεις στο Κιλκίς που παράγουν υψηλής αξίας προϊόντα

Το 2023 έτος δεξιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το νέο μεγάλο ΕΣΠΑ που βρίσκεται προ των πυλών και στοχεύει στην ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, δείχνει για μας το δρόμο αλλά και τις προτεραιότητες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής.

Σε έναν τομέα που το Κιλκίς μπορεί και πρέπει να είναι περιφερειακή ενότητα-πρωταγωνίστρια.

Σε μία χώρα με εκατοντάδες προϊόντα ΠΟΠ , πολλά από αυτά ζωϊκής προέλευσης μπορούμε να χαράξουμε νέες στοχευμένες πολιτικές και στις μικροκαλλιέργειες, τη δημιουργία μιας σειράς προϊόντων υψηλής ποιότητας στην οποία προστιθέμενη αξία είναι ο ήλιος και το εύκρατο μεσογειακό μας κλίμα.

Αυτά τα ιδιαίτερης διατροφικής αξίας προϊόντα που ήδη παράγονται και πιστοποιούνται ως ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα όχι μόνο τα διευρύνουμε αλλά και τα υποστηρίζουμε με δράσεις που στοχεύουν στην μείωση του κόστους καλλιέργειας, την ακόμη πιο ολοκληρωμένη και σωστή διαχείριση στη χρήση γης και του νερού.

Για παράδειγμα η εκτεταμένη αλλά και υποστηριζόμενη από το ΥπΑΑΤ χρήση φωτοβολταϊκών στα θερμοκήπια, η χρήση έξυπνων τεχνολογιών στις καλλιέργειες και η σωστή διαχείριση νερού μπορούν όχι μόνο να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αλλά και να αυξήσουν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και να δώσουν εργασία σε ειδικευμένους νέους αγρότες.

Οι νέοι αγρότες συγκεκριμένα δεν υποστηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε μέχρι τώρα. Ο μεγάλος αριθμός επιλαχόντων σε πολλές περιφέρειες είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι ίσως το σημαντικότερο.

Οι φορείς αγροτικής ανάπτυξης και οι συνεταιρισμοί -που έχουν πραγματικά βελτιώσει την οπτική τους και δημιουργούν δυνατότητες ανάπτυξης μαζί με το Υπουργείο θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα στο οποίο οι νέοι όχι μόνο θα υποστηριχθούν οικονομικά αλλά θα λάβουν στήριξη ώστε να αναπτύξουν επιχειρηματικά/αγροτικά σχέδια δράσης με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Ο στόχος δεν είναι η ποσότητα, αλλά η υψηλή ποιότητα. Και αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.

Οι παραγωγοί του Κιλκίς, οι μικροπαραγωγοί της περιφέρειας μας με μικρά βήματα που πρέπει να μεγαλώσουν περισσότερο μπορούν να δημιουργήσουν ένα πυκνό δίκτυο απευθείας πώλησης των προϊόντων τους. Κι εδώ και με τη στήριξη της Κυβέρνησης η κατάσταση σιγά σιγά αλλάζει. Οι αγορές βιολογικών προϊόντων και οι εκθέσεις στις οποίες οι παραγωγοί πωλούν απευθείας στους καταναλωτές υψηλής ποιότητας προϊόντα δείχνουν
το δρόμο για την ανάπτυξη θεματικών εκθέσεων και αγορών σε περιοχές με μοναδικά προϊόντα ΠΟΠ.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από την σημερινή κατάσταση που επικεντρώνεται σε «συμβουλές», «συστάσεις» και «υποδείξεις» των ειδικών και των υπευθύνων να περάσουμε επιτέλους και στο Κιλκίς στην «πράξη και στην δράση για το νέο και καινοτόμο που έρχεται και στον αγροτικό τομέα».

Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και στρατηγικών είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα. Η δημιουργία της πράσινων επιχειρήσεων, η σύσταση γυναικείων αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Είδαμε μέχρι τώρα αγροτικούς γυναικείους συνεταιρισμούς να πατούν σε στέρεες βάσεις, αλλά μπορούμε να πάμε πολλά βήματα παραπέρα. Υπάρχει το υπόβαθρο για την ανανέωση, μπορούσε να μπούμε πολύ γρήγορα σε νέες πρακτικές έτσι όπως τις ορίζει η νέα ΚΑΠ, μπορούμε να εναρμονιστούμε και ως περιοχή το Κιλκίς εχει την ευελιξία στις νέες καλλιέργειες και στις ορθές πρακτικές.

Γιατί υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και η εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για την ανάπτυξη επιχειρήσεων αυτού του τύπου που μπορούν να παράγουν μοναδικά στο είδος τους εξαγώγιμα προϊόντα, προιόντα που θα φέρουν την σφραγίδα του Κιλκίς, μακεδονικά προϊόντα που καινοτομούν, διακρίνονται και ξεχωρίζουν ως συνώνυμα της καλής ποιότητας.

Περισσότερα

(ΔΑΣ–ΟΤΑ) Eργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: “Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων…”

Το πρόσφατο ατύχημα στην διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, […]

Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]