Πολιτισμός

Με το συγκρότημα «Lune» η κεντρική μουσική εκδήλωση των «Ελευθερίων»

«Σας λειτουργώ στη δόξα μου» είναι ο εμπευσμένος από το ιστορικό ποίημα του Κωστή Παλαμά για την Μάχη Κιλκίς-Λαχανά τίτλος συναυλίας του μουσικού σχήματος «Lune».

Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη 21.6.18 στο θεατράκι του κήπου-πάρκου στις 9 το βράδυ και εντάσσεται στα φετινά «Ελευθέρια».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

« H κεντρική αυτή μουσική εκδήλωση του δήμου Κιλκίς έχει φέτος διττό χαρακτήρα.

Αφ΄ ενός μεν να αποδώσει τιμή στην ιστορικής σημασίας σπουδαία ημέρα μνήμης της επικής Μάχης του Κιλκίς την 21η Ιουνίου του 1913 και την απελευθέρωση της πόλης από του Βούλγαρους πριν από 105 χρόνια, αφ΄ετέρου δε να συνεορτάσουμε την ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής.

Μια ημέρα, που άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ και από το 1985 εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα, η Αθήνα δε, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα που διοργάνωσε την «Γιορτή της Μουσικής».

Το συγκρότημα
Οι «Lune» είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε αρχικώς ως ντουέτο από τον Αποστόλη Δημητρακόπουλο και τη Νατάσα Χρηστίδου,αλλά διατηρεί τη δυνατότητα να μεταβάλλεται και να διανθίζεται μουσικώς και από άλλους συνεργάτες όπως ο Δημήτρης Σταθόπουλος και ο Στάθης Χατζόπουλος.

Είναι ένα πολυσυλλεκτικό και διαδραστικό σχήμα με πολυετή πείρα, άποψη και αισθητικά μοτίβα, που έχουν τη βάση τους σε συνθέτες και ποιητές, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα έργα τους στην σπουδαία ιστορική διαδρομή του τραγουδιού.

Θα μας «ταξιδέψουν» με ένα ανθολόγιο της μουσικής μας παρακαταθήκης από τους σπουδαίους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς της Ελληνικής μας παιδείας…(Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο  Μούτση, Μάνο Λοίζο, Νίκο Γκάτσο, Μάνο Ελευθερίου, ΚΧ. Μύρη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κωστή Παλαμά, Κώστα Βάρναλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο).

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι από ποίημα του Κωστή Παλαμά

«Πνοές κι αν πλανάσθε σ’ άλλη ζωή,
λείψανα κι αν κοιμάσθε,
σας λειτουργώ στη δόξα μου,
μακαρισμένοι νά ’στε»

Ο μεγάλος μας ποιητής επηρεασμένος από τους Βαλκανικούς Πολέμους και ευρισκόμενος στο μαρτυρικό Κιλκίς το 1928, το έγραψε, θέλοντας μέσα από την ποίηση του να τονίσει ότι το σώμα του ανθρώπου είναι εκείνο που χάνεται, η ψυχή όμως είναι αυτή που αποκτά την πραγματική δόξα.

Μια ψυχή που πρέπει συνεχώς να δέχεται ερεθίσματα και να τροφοδοτείται ώστε να αποκτήσει την απόλυτη μακαριότητα. Η μουσική λοιπόν συνδέεται αμέσως με την μετάδοση γνώσεων που αφορούν το ιστορικό γίγνεσθαι και μεταλαμπαδεύει μέσα στους στίχους καλά κρυμμένες ιδέες,αξίες και ιδανικά.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους την Πέμπτη στις 9 στο Πάρκο -Κήπος για μια άλλη, γοητευτική μουσική ματιά στην ιστορία.

Η σύνθεση του «Lune»

Αποστόλης Δημητρακόπουλος (κιθάρα, φωνή)

Δημήτρης Σταθόπουλος (μπουζούκι, φωνή)

Στάθης Χατζόπουλος (κιθάρα, τραγούδι)

Νατάσσα Χρηστίδου (τραγούδι, κρουστά)

Περισσότερα
Δείτε ακόμα