Προτάσεις

Μια ουκρανική καινοτομία γυαλιών από υπολείμματα καφέ στις προθήκες της Οπτικά Παυλίδης

Ο καινοτόμος χαρακτήρας τους, αλλά και ο αισιόδοξος συμβολισμός μιας επιχείρησης που πρωτοπορεί σε μια εμπόλεμη ζώνη, εντυπωσίασαν τον Μίλτο Παυλίδη, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει τα γυαλιά Ochis

 

Μια ουκρανική καινοτομία που ανθίσταται στον πόλεμο και αποδεικνύει πως το δημιουργικό επιχειρείν μπορεί να γίνει όαση εκεί όπου πέφτουν βόμβες έφερε πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη η Οπτικά Παυλίδης. Πρόκειται για τα γυαλιά ηλίου Ochis μιας μικρής ουκρανικής επιχείρησης οπτικών, που είναι φτιαγμένα από υπολείμματα καφέ και κάνουν πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Μάλιστα, η χαρακτηριστική μυρωδιά τους δεν σε αφήνει να ξεχάσεις την προέλευσή τους, με τον καφέ να δηλώνει την παρουσία του δυναμικά, ενώ από την ίδια πρώτη ύλη είναι φτιαγμένη και η θήκη τους, από όπου το άρωμα του καφέ αναδύεται με το πρώτο άνοιγμα.


Ο οπτικός-οπτομέτρης Μίλτος Παυλίδης εντόπισε τα διαφορετικά αυτά γυαλιά στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση οπτικών Silmo στο Παρίσι και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τα φέρει στη Θεσσαλονίκη, κάτι διόλου εύκολο, με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Πέραν άλλωστε του πρωτοποριακού χαρακτήρα τους που τον εντυπωσίασε, ήταν ο συμβολισμός του ότι η εν λόγω καινοτομία άνθισε μέσα σε μια εμπόλεμη ζώνη που τον ώθησε στην παραγγελία τους. Η Ochis, την οποία δημιούργησε ο νεαρός Maksym Havrylenko με οικογενειακή παράδοση στα οπτικά, προμηθεύεται την πρώτη της ύλη από καφέ του Κιέβου –μικρές νησίδες κανονικότητας μέσα στην ταραγμένη ουκρανική πρωτεύουσα-  τη στεγνώνει και την αναμειγνύει με φυτικά έλαια –που είναι και το παραγωγικό της μυστικό- ώστε να δέσει. Στη συνέχεια την πρεσάρει μέσα σε καλούπια, για να στερεοποιηθεί υπό μεγάλη πίεση, κόβει τα διαφορετικά μέρη του σκελετού και με χειροποίητη κατεργασία τα τελειοποιεί. Σε κάποια μοντέλα δε χρησιμοποιεί άνθη της Ουκρανίας. Μάλιστα, μετά την έναρξη του πολέμου δημιούργησε την Tsvit, μια συλλογή αφιερωμένη στη χώρα και τα γηγενή λουλούδια της, μεταξύ των οποίων ηλιοτρόπια, που δηλώνουν την ουκρανική θέληση, άνθη αραβοσίτου που παραπέμπουν στην ομορφιά και κατιφέδες που υπογραμμίζουν την ουκρανική δύναμη. Όλα αυτά τα φυτικά στοιχεία γίνονται αισθητά στους σκελετούς των γυαλιών.

Η καινοτομία σύμφυτη με τη φιλοσοφία της Οπτικά Παυλίδης

Η επιλογή των καινοτόμων αυτών γυαλιών από την Οπτικά Παυλίδης δεν ήταν τυχαία. Άλλωστε, η γνωστή επιχείρηση οπτικών, που διαθέτει σήμερα τέσσερα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, διακρινόταν ανέκαθεν από την τάση της να προσεγγίζει το νέο και το διαφορετικό πολύ πριν αυτό καθιερωθεί.

 

Ήταν αυτή που προμηθεύτηκε το μηχάνημα Yuniku, το οποίο αποτύπωνε σε 3d το πρόσωπο του πελάτη και στη συνέχεια σχεδίαζε τον σκελετό στα μέτρα του και τον εκτύπωνε, εξασφαλίζοντας μια απόλυτα custom made κατασκευή. Ήταν αυτή που, όπως λέει στη Voria ο Μίλτος Παυλίδης, άνοιξε το πρώτο κατάστημα Ray-Ban στον κόσμο, πριν ακόμα από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το 2015, αλλά και αυτή που προμηθεύτηκε πρώτη τα google glasses. Στο κατάστημά της στη Βασιλίσσης Όλγας διαθέτει και παιδότοπο, ενώ, αν μπει κανείς στο site της θα βρει έναν μετρητή υπεριώδους ακτινοβολίας, που συλλέγει τα δεδομένα του από έναν αισθητήρα έξω από το κατάστημα της Τσιμισκή.
Η Οπτικά Παυλίδης ξεκίνησε το 1963 από το Κιλκίς. Ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Τηλέμαχος Παυλίδης, άνοιξε ένα χρυσοχοείο-ρολογάδικο που διέθετε και τμήμα οπτικών. Ο μικρός Μίλτος ήρθε από νωρίς σε επαφή με τα γυαλιά. Μαθητής της Δ’ Δημοτικού ήταν σε θέση να κατασκευάσει ένα ζευγάρι γυαλιών στον τροχό του πατέρα του, μια διαδικασία που έβρισκε άκρως διασκεδαστική. Μεγαλώνοντας σπούδασε οπτικός-οπτομέτρης, φτάνοντας μέχρι και το μεταπτυχιακό, ενώ έκανε και σπουδές ηλεκτρονικού μηχανικού –στην Ε’ Δημοτικού είχε άλλωστε φτιάξει τον πρώτο του πειρατικό σταθμό και τα χέρια του έπιαναν σε κάθε τι ηλεκτρονικό. Μεταξύ άλλων, σπούδασε και εμπορία και διαφήμιση, θέλοντας να καλύψει και αυτό το κομμάτι του επιχειρείν. Το 1998 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα οπτικών στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή 104, το οποίο ο κόσμος αγκάλιασε και συνεχίζει να περιβάλλει με αγάπη μέχρι και σήμερα. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν το κατάστημα Ray-Ban στη Μητροπόλεως 42 και το κατάστημα στη Βασιλίσσης Όλγας 247, ενώ παρέμεινε και αναβαθμίστηκε και το κατάστημα στο Κιλκίς στην 21ης Ιουνίου 163.


«Ο πατέρας μου έλεγε πάντα ‘’να σέβεσαι τον πελάτη, όποιος κι αν είναι αυτός. Από τη στιγμή που περνά το κατώφλι του μαγαζιού πρέπει να τον εξυπηρετήσεις με τον καλύτερο τρόπο’’» λέει ο Μίλτος Παυλίδης. Η επόμενη γενιά οπτικών-οπτομετρών της οικογένειας Παυλίδη είναι ήδη έτοιμη. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του Μίλτου Παυλίδη έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο αντικείμενο, ενώ το τρίτο τελειώνει προσεχώς. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς σε μια οικογένεια που αγάπησε τα οπτικά και τα έφερε πιο κοντά στον κόσμο, συνοδεία επιστημονικής γνώσης. Άλλωστε, ο Μίλτος Παυλίδης φροντίζει ώστε οι 13 εργαζόμενοί του να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και να εκπαιδεύονται συνεχώς. Ο ίδιος δε, αγαπώντας τη δια βίου μάθηση και τις νέες προκλήσεις, έχει ασχοληθεί και με τα κοινά μέσα από τις θέσεις του γραμματέα και του προέδρου του Συλλόγου Οπτικών Βόρειας Ελλάδας, αλλά του μέλους του δ.σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: voria.gr

Περισσότερα

Κέντρο μασάζ… στο κέντρο του Κιλκίς

Το μασάζ (ελληνιστί η μάλαξη) θεωρείται παγκοσμίως, η αρχαιότερη μέθοδος, θεραπείας και χαλάρωσης του ανθρώπινου οργανισμού. Έρευνες έχουν αποδείξει τις […]

Δείτε ακόμα