Γενικά

Συγκρατημένοι οι σεισμολόγοι, συνιστούν ψυχραιμία στους κατοίκους

Μικροί μετασεισμοί για τέσσερις μέρες ακόμη

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μειώθηκε η δραστηριότητα στο ρήγμα της περιοχής, ενώ τα μεγαλύτερα μεγέθη, σήμερα το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή και αναμένουν να περάσει και το δεύτερο 24ωρο για να μπορούν αν είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για ομαλή μετασεισμική ακολουθία.

«Η δραστηριότητα μειώθηκε, δεν είχαμε μία δύσκολη νύχτα. Δεν υπήρξε χωρική επέκταση και όσο πάνε οι σεισμοί γίνονται πιο αραιοί. Αυτό μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι θα σβήσει έτσι απλά η δραστηριότητα. Θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, όπως φαίνεται με αποκλιμάκωση» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, οι σεισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί δεν ξεπερνούσαν τους 2 και 2,5 βαθμούς.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μετασεισμική ακολουθία στο Κιλκίς, περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, με 35 νέες δονήσεις μικρού όμως μεγέθους.

Αυτό δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. Όπως είπε, οι σεισμοί γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους και εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή, ανατολικά της Δοϊράνης.

Εκτίμησε δε ότι «η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μάλλον τα επόμενα 24ωρα με μικρούς πάντα σεισμούς και σιγά σιγά θα αποσβεστεί σε μία έως τέσσερις ημέρες».

«Ουσιασικά, έχουμε να κάνουμε με ένα σμήνος σεισμών, όπου δεν έχουμε την εκδήλωση μεγάλων φαινομένων – κρατιούνται κάτω από 5 Ρίχτερ – κι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις ούτε στους ανθρώπους ούτε στον οικιστικό ιστό. Επειδή τα ρήγματα στην περιοχή είναι μικρά, παραμένου μικρά μεγέθη», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα