Πολιτική

Μεταναστευτικό: Σοβαρά προβλήματα στον Σ.Σ.Μουριών, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Μια ομάδα 12-13 περίπου κατοίκων από τον οικισμό του Σ.Σ. Μουριών επισκέφθηκε την Πέμπτη 31.10.19 τον δήμαρχο του Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από την λειτουργία του παραπλήσιου με τις κατοικίες του ξενοδοχείου, στο οποίο ως γνωστόν διαμένουν τους τελευταίους μήνες ένας “υπεράριθμος πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων” όπως καταγγέλλουν (άνω των τριακοσίων), όπως καταγγέλλουν.

Μία συμβίωση “πολύ προβληματική”, όπως δήλωσε η εξαμελής αντιπροσωπεία των κατοίκων που συνάντησε τον δήμαρχο του Κιλκίς και επανέλαβαν στον “Μαχητή” δύο εξ αυτών η δικηγόρος και κάτοικος της επίμαχης περιοχής Ηλιάνα Καρυπίδου, η οποία προσφέρει και νομική βοήθεια στην πρωτοβουλία των κατοίκων και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δημοτικού σχολείου Αδάμ (Μάκης) Αργυρόπουλος , όχι μόνον σε σχέση με την “σωρεία” παραβατικών πράξεων και συμπεριφορών από μέρους εξ αυτών, αλλά και σε σχέση με τους κανόνες υγιεινής διαβίωσης των ιδίων και των περιοίκων λόγω της ανεπάρκειας του αποχετευτικού δικτύου και της συμπεριφοράς αρκετών μεταναστών στον επίμαχο τομέα της καθημερινότητας των.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί, όπως επισημαίνουν αλλά και επιβεβαιώθηκε εσχάτως με αφορμή το πρόβλημα μη λειτουργίας μέχρι σήμερα ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο Μουριών το γεγονός ότι δεν προσφέρετε η κατάλληλη εκπαίδευση στα ανάλογης ηλικίας παιδιά, καθώς λειτουργία διαπολιτισμικού σχολείου υπάρχει στην πολύ μακρινή Θεσσαλονίκη και”αυτό έχει αρνητικές συνέπειες και για τα παιδιά των τοπικών σχολείων, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά των μεταναστών”.

Παράλληλα οι κάτοικοι έθεσαν και το θέμα “της ελλειπούς αστυνόμευσης” στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποθάρρυνση της παραβατικότητας.

Για την “προβληματική κατάσταση” πού έχει διαμορφωθεί στην περιοχή έχει εκδοθεί από πλευράς πολλών κατοίκων του οικισμού Σ.Σ. Μουριών, οι οποίοι υπογράφουν σχετικώς, ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ αντιπροσωπεία τους πρόκειται να παρευρεθεί στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, όπου θα συζητηθεί το θέμα που αφορά την ενδεχόμενη εγκατάσταση νέων προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχειακό συγκρότημα των λουτρών της Πικρολίμνης με βάση σχετική ενημέρωση του δημάρχου από πλευράς του πολιτικού γραφείου του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Κιλκίς, όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε ο δήμος μετά την συνάντηση με τους κατοίκους του Σ.Σ. Μουριών, χαρακτήρισε “δίκαια τα αιτήματα των κατοίκων και δεσμεύθηκε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες προς την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς για την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή και προς την διεύθυνση υγείας μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς σε ότι αφορά την πλήρωση των υγειονομικών διατάξεων του ξενοδοχείου”.

Κατά την εν λόγω συνάντηση ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε και στην γενικότερη αντίληψη διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος από πλευράς του δήμου επισημαίνοντας ”την αναγκαιότητα να είναι αναλογικός ο επιμερισμός των προσφυγικών ροών σε όλους τους δήμους της επικράτειας, ώστε να υπάρξει δίκαιη και ισομερής κατανομή τους στην χώρα”

Μία αναλογικότητα η οποία σε ότι αφορά γενικότερα τον νομό μας έχει παραβιασθεί κατάφωρα με βάση τα αριθμητικά δεδομένα το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Θεά Δήμητρα” στον Σ.Σ. Μουριών αλλά και σε διαμερίσματα στους αστικούς ιστούς της πόλης του Κιλκίς, Πολυκάστρου και Αξιούπολης, όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και αναμένεται – προβλέπεται να είναι “η αιχμή του δόρατος” στην επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής για την αρνητική της θέση στην προοπτική εγκατάστασης και νέου αριθμού προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή της Πικρολίμνης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα