Πολιτική

Μείωση δημοτικών τελών 5% εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς γιά το 2022

Την απόφαση της διοίκησης του δήμου γιά μείωση δημοτικών τελών ενέκρινε κατά πλειοψηφίαν το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή του της Παρασκευής 10.9.21.

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση επέρχεται «οριζόντια» μείωση των τελών ηλεκτρισμού, καθαριότητας, φωτισμού και δημοτικών φόρων κατά 5% για το οικονομικό έτος 2022.

Η μείωση αφορά στους κατοίκους τόσο του Κιλκίς όσο και των οικισμών του δήμου.

Επί πλέον, εγκρίθηκαν:

-Η μείωση του οικιακού τιμολογίου στην πόλη στο 1,33 από 1,40 και στα χωριά στο 1,14 από 1,20.

-Η μείωση του επαγγελματικού συντελεστή μείωσης σε 2,42 από 2,55 στην πόλη και σε 1,66 από 1,175 στα χωριά.

-Η πρόσθετη έκπτωση 50% γιά πολυτέκνους και τριτέκνους.

-Η πλήρης απαλλαγή γιά πολίτες με αναπηρία άνω του 80%.

Η συνολική δαπάνη, την οποία θα καλύψει ο δήμος, ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ.
Όσον αφορά στις προβλέψεις εσόδων-εξόδων για το 2022, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε ότι τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 5.400.000 ευρώ, και είναι λιγότερα από τον προϋπολογισμό του 2021, ενώ γιά τα έξοδα η πρόβλεψη είναι 5.000.000 «και κάτι», «που σημαίνει ότι υπερκαλύπτονται από τα έσοδα, και οι δαπάνες για το 2022 είναι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περισσότερες από το 2021 και κατά δύο εκατομμύρια ευρώ περισσότερες από το 2020».

Την αύξηση των εσόδων ο κ.Κυριακίδης την απέδωσε και στην κατά 40% αύξηση των δηλώσεων ακινήτων, που παρέμεναν επί μακρόν αδήλωτα, με επακόλουθο και την αντίστοιχη αύξηση τελών, ενώ χαρακτήρισε την φορολογική πολιτική της διοίκησης του δήμου ως «συγκρατημένη», καθώς υπό τα σημερινά οικονομικά και υγειονομικά δεδομένα υφίσταται, όπως τόνισε, η επισφάλεια του απροόπτου.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «με την απόφασή μας πιστεύω, ότι αφήνουμε «ανοικτό» περιθώριο γιά περαιτέρω «γενναιότερες» μειώσεις την επόμενη χρονιά, συμβαδίζοντας με την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, και μπορεί μεν η μείωση τελών και συντελεστών να δείχνει «συντηρητική», πλην όμως δεν παύει να αποτελεί μία καλή αρχή για το μέλλον».

«Γιά πρώτη φορά»
Στην αρχή της ομιλίας του ο δήμαρχος Κιλκίς χαρακτήρισε την απόφαση μείωσης τελών και συντελεστών ως «ασπίδα» προστασίας γιά τους αδύναμους και «ανάσα» γιά όλους του πολίτες. «Αντιστρέφεται», είπε, «η αίσθηση, ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου είναι μηχανισμός «άντλησης» τελών. Η χρηστή οικονομική διαχείριση και ο ορθολογικός οικονομικός προγραμματισμός έχουν θετικό «αποτύπωμα» στην τοπική φορολογία. Γιά πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τις διαφορετικές μορφές και συνθέσεις του, ο δήμος Κιλκίς καταθέτει τεκμηριωμένη κοστολογημένη πρόταση προς τα κάτω αναθεώρησης των βασικών δημοτικών τελών και συντελεστών, στηριγμένη σε μελέτη της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών, χωρίς να διαταράσσονται τα οικονομικά του δήμου».

«Η εποχή των μνημονίων»
Με αφορμή την αναφορά του κ.Κυριακίδη σε μειώσεις τελών ύστερα από τρεις δεκαετίες, ο επικεφαλής της «Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης υπενθύμισε το ότι το διάστημα από το 2011 έως το 2019 ήταν μια «μνημονιακή» περίοδος με πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, που δεν άφηναν περιθώρια ελαφρύνσεων, «ωστόσο, για τον «καλλικρατικό» δήμο Κιλκίς τα τέλη ήταν χαμηλά και σταθερά».

Ο κ.Τσαντάκης χαρακτήρισε ως θετική την αναφορά του δημάρχου σε «συντηρητική» μείωση τελών, «καθώς αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη», ενώ σημείωσε ότι «καλώς διευκρινίσθηκε το ότι οι παλαιότερες αυξήσεις δεν αφορούσαν στους «καποδιστριακούς» δήμους. «Αντιθέτως», είπε ο κ.Τσαντάκης, «τουλάχιστον στους δήμους Πικρολίμνης, Μουριών και Γαλλικού υπήρξαν και χρονιές εκπτώσεων».

«Το κοινωνικό πρόσωπο»
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης δήλωσε, ότι «με την μείωση αυτή των τελών και συντελεστών ο δήμος Κιλκίς μας δείχνει το κοινωνικό πρόσωπό του σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, επιδεικνύοντας ευαισθησία απέναντι στις ευπαθείς και στις ειδικές ομάδες».
«Με έκανε να αισθανθώ ηθική ικανοποίηση», πρόσθεσε ο κ.Τονικίδης, απονέμοντας εύσημα στην οικονομική επιτροπή και στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

«Είμαστε θετικοί»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος δήλωσε, ότι αυτός πάντα διάκειται θετικώς απέναντι σε τέτοιου είδους μειώσεις «γιά το καλό του πολίτη, από όπου και αν προέρχονται», ενώ απέδωσε την αποφασισθείσα πρώτη ύστερα πολλά χρόνια μείωση τελών και συντελεστών στην «σωστή διαχείριση» από πλευράς δήμου.
«Μάλιστα», πρόσθεσε ο κ.Αγαθόπουλος, «αν η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών ήταν ευρύτερη και καλύτερα οργανωμένη, οι μειώσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, καθώς αυτοί θα δήλωναν νωρίτερα τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων, με επακόλουθο τον κατά 40% πολλαπλασιασμό τους και τον επακολουθήσαντα κατά 8% στις εισπράξεις από τέλη, όπως είπε ο κ.δήμαρχος.

«Ποιόν κοροϊδεύετε;».
Σε εντελώς διαφορετικό «μήκος κύματος» κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Φαχουρίδη: «Συγγνώμη που δεν συμμερίζομαι την ευφορία σας και θα «χαλάσω την σούπα σας», αλλά ποιόν προσπαθείτε να κοροϊδέψετε; Γιά ποιά μείωση μιλάτε;». Ο κ.Φαχουρίδης υποστήριξε, ότι οι πολίτες δεν θα νιώσουν καμμία μείωση, διότι την ίδια στιγμή έχει αποφασισθεί σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ρεύματος.
Υπενθύμισε, επίσης, την αύξηση της εισφοράς κατά 8% λόγω της κατά 40% της αισθήσεως των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στον δήμο: «Ύστερα από αυτό πώς εξαγγέλετα… μειώσεις τελών;».

«Μείωση το λέτε το 5% εσείς;»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επέκρινε δριμύτατα την διοίκηση του δήμου για το ότι δεν καταργεί τους φόρους ακινήτων: «Βρήκαν μιάν αγελάδα και την αρμέγουν», σχολίασε με δηκτικό τρόπο, παραπέμποντας στο παράδειγμα του τέλους καθαριότητας, με ένα ακίνητο πολλών τετραγωνικών μέτρων στην περίμετρο του Κιλκίς, χωρίς διακεκριμένη ρύπανση, ακόμη και γιά αρκετό χρονικό διάστημα, να εξομειώνεται με ένα κατάστημα λίγων τετραγωνικών μέτρων, στην «καρδιά» της πόλης, που μπορεί να γεμίζει πάνω σε ημερήσια βάση πολλούς κάδους απορριμμάτων. Τέλος, ο κ. Φαχουρίδης άσκησε δριμεία κριτική και στους συνδυασμούς της μειοψηφίας γιά την στάση τους επί του θέματος αλλά και γενικώς γιά τον τρόπο λειτουργίας τους στις συνεδριάσεις, κάνοντας λόγο ουσιαστικώς περί… απουσίας αντιπολιτεύσεως από θεσμικά όργανα της μειοψηφίας, που από τον θεσμικό ρόλο τους προορίζονται γιά αντιπολίτευση.

Περισσότερα

(ΔΑΣ–ΟΤΑ) Eργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: “Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων…”

Το πρόσφατο ατύχημα στην διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, […]

Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]