Πολιτισμός

Με επιτυχία αναβίωσε στο Κιλκίς το Κουρμπάνι

Με την προσήκουσα λαμπρότητα τίμησε ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς «Ο Άγιος Τρύφων» την μνήμη του προστάτη των αμπελουργών, αμπέλων και οποωροκηπευτικών Αγίου Τρύγωνος διοργανώνοντας και φέτος τις καθιερωμένες εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου του Κουρμπανιού. Αυτές ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 1.2.20 με την παρασκευή του Κουρμπανιού, Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας στον ιερό ναό Α.Δημητρίου, περιφορά της ιεράς εικόνος του Α.Δημητρίου και Αγιασμό των καζανιών. Το απόγευμα ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι στο εντευκτήριο του συλλόγου με προσφορά ζωμού και κρέατος από το Κουρμπάνι.

Την επόμενη μέρα και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε στους πιστούς κουρμπάνι, άρτος και σταφύλια κατά το έθιμο. Έπειτα στην αίθουσα του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου «Η Στενήμαχος» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία εξιστορήθηκε η ιστορία του εθίμου, καθώς και η σημασία που αυτό έχει για τους Στενημαχίτες. Επιπλέον, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της βόρειας Θράκης.

Τέλος, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα τους, σε ένα γλέντι που έγινε στην ταβέρνα ο «Πλάτανος». Η τυχερή της βραδιάς βρέθηκε από το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου, η κ. Μιχαηλίδου Σοφία που κέρδισε το φλουρί και στην οποία ευχόμαστε τύχη, χαρά και υγεία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα