Πολιτισμός

“Λήθη ίσον συνέχεια της Γενοκτονίας”

“Όχι στην γενοκτονία της μνήμης να σταματήσουμε την συνέχεια της Γενοκτονίας” η “Λήθη ίσον συνέχεια της Γενοκτονίας”.Αυτό το βαρυσήμαντο μήνυμα έστειλε προς πάσαν κατεύθυνσιν ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Αγίου Μάρκυ “Οι Μωμόγεροι”, με μια περιεκτική εκδήλωσή του εις μνήμην των θυμάτων της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9.5.18 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με κεντρικό ομιλητή τον απόστρατο αξιωματικό, γεωπολιτικό αναλυτή, συγγραφέα, αρθρογράφο και εκδότη Σάββα Καλεντερίδη ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε δραματοποιημένη παραπομπή στο χρονικό της Γενοκτονίας από μαθητές του 2ου και 4ου δημοτικών σχολείων Κιλκίς και μουσική “επένδυση” σχετική με το θέμα απο καταξιωμένους καλλιτέχνες. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά υπέροχη εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9.5.18 στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς.

Διοργανωτής ήταν ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Α.Μάρκου “Οι Μωμόγεροι” , σε στενή συνεργασία με τις δασκάλες Αναστασία Διαμαντίδου, Σοφία Μιχαηλίδου και Αγάπη Πολυμένη, και τους μουσικούς Γρηγόρη Αμοιρίδη (λύρα), Παναγιώτης Ηλιάδης (λύρα), Χάρη Πιπερίδη (λύρα), Κωφίδης Κωνσταντίνος (πιάνο), Αμανατίδης Παναγιώτης (ντραμς), Παπουρτζής Αλέξανδρος (Νταούλι), Νικολαίδης Λάζαρος (νταούλι), Σιγηρόπουλος Γεώργιος(νταούλι) που ολοκλήρωναν με μουσική και τραγούδι τις θεματικές ενότητες της εκδήλωσης.

Πρωταγωνιστές οι μαθητές και οι ανωτέρω δασκάλες των 2ου και 4ου δημοτικών σχολείων Κιλκίς, που κάλυψαν με παραστατικό τρόπο ‘’λευκές’’ σελίδες της ιστορίας στα σχολικά βιβλία και απέσπασαν τα συγχαρητήρια των παρευρεθέντων για την πρωτοτυπία της αναφοράς στα δραματικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και για τον τρόπο που αυτά παρουσιάσθηκαν μέσα από το μάτι, το μυαλό και την έ κφραση των μικρών μαθητών των τάξεων του δημοτικού σχολείου, όπου διδάσκουν οι συγκεκριμένες δασκάλες με καταγωγή από τον Άγιο Μάρκο και το Κιλκίς.
Σχετικώς με τις αλησμόνητες πατρίδες και τη ζωή σε αυτές, τραγούδησαν υπέροχα δημοτικά ποντιακά τραγούδια οι δασκάλες Έφη Ναβροζίδου και Α.Μιχαηλίδου, που προκάλεσαν έντονα συναισθήματα και καταχειροκροτήθηκαν.

Ομιλητής της εκδήλωσης Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικό αναλυτή, συγγραφέα & αρθρογράφο και εκδότη ανέπτυξε εκτενώς το θέμα
¨Οι γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων¨, τα συγχαρητήρια του την πρωτοβουλία να διδαχθούν παιδιά την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού και τόνισε την ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων για την αποτροπή μελλοντικών γενοκτονιών και όχι μόνον.
και δήλωσε στην εκδήλωση αυτή γίνεται ουσιαστική δουλειά με τα σχολεία και τους μαθητές και είναι παράδειγμα προς μίμηση.


Ο πρόεδρος των “Μωμό(γ)ερων” Γιάννης Διαμαντίδης, ευχαρίστησε όλους τους πρωταγωνιστές, τους καλλιτέχνες, που πλαισίωσαν την εκδήλωση και τον χορηγό των ποντιακών εδεσμάτων Ελένη Βασιλειάδου, (Παραδοσιακά προιόντα, ¨Βερμίου Γής¨) και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, λέγοντας συγκεκριμένα:

“Η παρουσία σας μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγώριση της Γενοκτονίας. Και θα πετύχουμε. Διότι το ανθρώπινο είναι ισχυρό σε όλα τα επίπεδα και θα δικαιωθεί. Η αλήθεια, η Ιστορία, η μνήμη θα νικήσουν!”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]