Πολιτική

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” επικρίνει κυβέρνηση και τοπική διοίκηση γιά το Μεταναστευτικό

Δριμεία κριτική σε κυβέρνηση και τοπική διοίκηση γιά το Μεταναστευτικό, με αφορμή την εκ νέου μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στον ξενώνα “Θεά Δήμητρα” του ΣΣ Μουριών, άσκησε ο συνδυασμός “Λαϊκή Συσπείρωση” κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.

Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Φαχουρίδης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

“Η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά άνω των διακοσίων προσφύγων στο ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα» του ΣΣ Μουριών αποτελεί μία ακόμα απόφαση της διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, κυρίως μετά την εφαρμογή της καταστρεπτικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της σταθερής και αξιοπρεπούς διαβίωσης, και που τα αιτήματα ασύλου ή μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προχωρούν με το σταγονόμετρο.

Ειδικά, στις σημερινές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας, είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αυξημένη ευθύνη, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως έγινε σε άλλες περιοχές και δομές στην χώρα.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του Μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια. Οι αποφάσεις της για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό πατούν στον ίδιο δρόμο, που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Την ουσία αυτών των αποφάσεων δεν αμφισβητούν ούτε οι εκπρόσωποι αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση, τόσο αυτοί που «διαμαρτύρονται» όσο και αυτοί «αποδέχονται» τις κυβερνητικές αποφάσεις. Όλες αυτές οι φωνές παραβλέπουν το γεγονός, ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα μας με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι οδηγήθηκαν στην προσφυγιά μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες εξ αιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, ότι το Αιγαίο μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε θάλασσα νεκρών, ότι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από μέρος σε μέρος λες και μιλάμε για αντικείμενα και όχι για ανθρώπους και οικογένειες, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι έρμαια διακινητών, ΜΚΟ και άλλων επιτήδειων.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι αθώες του αίματος, ούτε των καραβανιών των απελπισμένων που φτάνουν στην Ελλάδα. Και όσο και αν επαναφέρει η ΝΔ την ρητορική, για λαϊκή κατανάλωση και το χάϊδεμα κάποιων αυτιών, ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που σουλατσάρουν στην χώρα μας ανενόχλητοι, και που στήνουν βάσεις όπου θέλουν (ακόμα και με πυρηνικά, βλ. Άραξος), δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους διάφορους επενδυτές από άλλες χώρες, που ξεζουμίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας, για να πλουτίζουν οι ίδιοι.

Επί πλέον, βάζει στο τραπέζι το διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών και αφήνει ανοιχτά παράθυρα για χαρακτηρισμούς, όπως «εισβολείς», «λαθρομετανάστες» και άλλα. Κουβέντα, όμως, δεν λέγεται για το ποιές είναι οι αιτίες που δημιουργούν οικονομικούς μετανάστες. Τα νέα παιδιά από τη χώρα μας, δηλαδή, που πηγαίνουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί πηγαίνουν; Και βέβαια, αποσιωπάται το γεγονός ότι σε δεκάδες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρική εκτός από πολεμικές επεμβάσεις, διεξάγονται εδώ και χρόνια πολεμικές επιχειρήσεις (βλ. Αφγανιστάν και Ιράκ), πυροδοτούνται και υποκινούνται εμφύλιοι κτλ.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων δεν είπαν και δεν λένε κουβέντα, επίσης, για την νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, που μετατρέπει ακόμα περισσότερο την χώρα μας σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών και εμπλέκει βαθύτερα την χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Εδώ βρίσκονται οι αιτίες της προσφυγιάς. Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα υπάρχουν 71 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε όλο τον πλανήτη, ο μεγαλύτερος αριθμός ξεριζωμένων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αυτή τους την στάση όχι μόνο δεν αναδεικνύουν τις αιτίες και την λύση του προβλήματος, αλλά στρώνουν το έδαφος για την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Φαινόμενα που έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Βέβαια η πλειοψηφία του λαού του Κιλκίς εξέφρασε έμπρακτα και πολύμορφα τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του όλα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτήν την στάση απαιτείται να κρατήσουμε και εμείς.

Αν θέλουμε να συμβάλουμε στην λύση του προβλήματος, χρειάζεται, εκτός, από την εναντίωσή μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, στην επικίνδυνη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, στη συμμετοχή της ΕΕ και της Ελλάδας σ’ αυτές τις εξελίξεις, χρειάζεται να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα:

− Να κλείσουν όλα τα “χοτ σποτ” στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

− Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζη κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β΄ βαθμού εξέτασης ασύλου.

Και, επί πλέον, για όσο διάστημα φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Δοϊράνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν, απαιτούμε:

− Την δημιουργία ιατρείου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο χώρο του ξενοδοχείου. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορωνοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

− Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συνωστισμού.

− Να υπάρχει πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

Να στηριχθούν αμέσως το κέντρο υγείας Δροσάτου και το νοσοκομείο Κιλκίς με προσωπικό και εξοπλισμό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα