Στο «στόχαστρο» των κτηνοτρόφων η συμφωνία γιά το γάλα

Αγροτικά /

Την οργή και έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδος-«Τριμερούς» γιά το αγελαδινό γάλα, με «αιχμή» τον ορισμό των ημερών ζωής του φρέσκου γάλακτος στις ένδεκα από τις πέντε.
Στην σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αναφέρονται τα εξής:
«Τελικώς φαίνεται, από τις διαρροές στον τύπο, ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων (εισαγωγέων – πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Χωρίς καν να είναι προαπαιτούμενο από την «Τριμερή» συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από τις πέντε που είναι σήμερα. Ξεπέρασαν δηλαδή κάθε προσδοκία ακόμη και αυτών που πίεζαν για διάρκεια 7 ή 10 ημερών.
Οι συνέπειες της αύξησης ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις ένδεκα ημέρες θα είναι τραγικές:
-Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα με δύο δισ. ευρώ ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
-Θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.
-Οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης.
-Οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι αμέσως ή εμμέσως με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.
-Όσον αφορά το φρέσκο γάλα μιας ημέρας μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Εξ άλλου και σήμερα αυτό μπορούσε να γίνει αφού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, καθορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.
Η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τους καλούμε να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Τους καλούμε να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή».

Περισσότερα

Παρέμβαση Γ. Γεωργαντά στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., για στήριξη του πρωτογενούς τομέα έναντι του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας

Την ανάγκη να λάβει η Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση άμβλυνση των προκλήσεων που δημιούργησε η ρωσική επιθετικότητα κατά […]

Δείτε ακόμα

Και με το «καρότο» και με το «μαστίγιο»

Παρά τους τόσους «κλυδωνισμούς», που υφίσταται το «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου εξαιτίας εσωτερικών ζητημάτων και της συνδυασμένης κρίσης των τελευταίων […]