Πολιτισμός

Το βιβλίο “Χρώματα Μνήμης” της Κ.Φωτιάδου παρουσιάστηκε στο ΛΕΚ

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την επιστήμη της λαογραφίας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 στον φιλόξενο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς. Πρόκειται για το βιβλίο «Χρώματα μνήμης: Φορεσιά Ορμενίου-Φτελιάς (Κόζουλτζια και Ουρούμκιοϊ Ανατολικής Ρωμυλίας», της συμπολίτισσάς μας Κούλας Φωτιάδου.

ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΟΥΛΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Με την χαρακτηριστική αισθητική της και την συγκινητική γραφή της, η γεννημένη στο Ορμένιο Έβρου το 1955 από πρόσφυγες γονείς, συγγραφέας, στα «Χρώματα Μνήμης», στο πρώτο από τα τρία της βιβλία, αποτίνει τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στην μητέρα της και σε όλες εκείνες τις γυναίκες που τίμησαν την ενδυματολογική παράδοση της Θράκης, υφαίνοντας και στολίζοντας τις τοπικές φορεσιές των περιοχών Ορμενίου-Φτελιάς.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μια άκρως υποβλητική ατμόσφαιρα, μεταξύ φίλων και μελών του Λ.Ε.Κ. Τόσο οι έντονες συναισθηματικές αναφορές στη μητέρα της, Καλλιόπη, στη μνήμη της οποίας έχει αφιερώσει το βιβλίο της, όσο και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε η συγγραφέας, προκάλεσαν έντονη συγκινησιακή φόρτιση στο κοινό, που ταξίδεψε νοερά πίσω στο χρόνο και έζησε τις μνήμες της συγγραφέως.

ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΟΥΛΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Από την πλευρά της, η επίτιμη διευθύντρια του λαογραφικού και εθνολογικού μουσείου Μακεδονίας – Θράκης κα Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα «Χρώματα Μνήμης» και διάνθισε την εκδήλωση με την επιστημονική της γνώση και εμπειρία. Η κα Κεφαλά έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τις ενδυμασίες της Θράκης, καθώς και για θέματα λαογραφίας και έχει εντρυφήσει στις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας.

Το διοικητικό συμβούλιο θα ήθελε να συγχαρεί και δημοσίως την Κούλα Φωτιάδου και να της απευθύνει τις θερμότερες ευχαριστίες του που εμπιστεύθηκε στο Λ.Ε.Κ. την πρώτη παρουσίαση του αξιέπαινου πονήματός της.

Την κα Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά για την εμπεριστατωμένη παρουσίασή της.

Τις γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού Τριγώνου «Η ΓΑΙΑ» για τις πεντανόστιμες πίτες που μας έφτιαξαν και μας έστειλαν από τον Έβρο,
ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΟΥΛΑ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
την οινοποιία Αιδαρίνη για την προσφορά κρασιού

και τη Φάρμα Κουκάκη για την προσφορά κεφίρ.

Και φυσικά όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα