Πολιτισμός

Η φωτιά του Κόλ(ι)ντε ζέστανε και φέτος τις καρδιές των πιστών

Το έθιμο του Κόλ(ι)ντε αναβίωσε γιά άλλη μία χρονιά με μεγάλη επιτυχία στο Πολύπετρο, την Δευτέρα 23.12.13.
Η ημέρα της φωτιάς των Χριστουγέννων (Κόλ(ι)ντε), έφτασε στο Πολύπετρο για μιάν ακόμα φορά. Η προετοιμασία άρχισε από μερικούς μερακλήδες της παράδοσης.
Τα ξύλα της φωτιάς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού. Το καζάνι με την φασολάδα στην πυροστιά. Ο αρχιμάγειρας Κώστας Καδίγκος εκτελεί κατά γράμμα την πατροπαράδοτη συνταγή με βοηθό τον Γιάννη Χειμωνίδη, τη ψυχή του εθίμου.
Οι γυναίκες του χωριού έστρωσαν το τραπέζι με τα παραδοσιακά νηστήσιμα εδέσματα, που οι ίδιες παρασκεύασαν για να προσφέρουν στους επισκέπτες. Τα τοπικά κρασιά και τσίπουρα, σε λίγο θα ευφραίνουν τις καρδιές των ανθρώπων.
Η ταλαντούχοι μουσικοί από την Γουμένισσα έφθασαν, για να σκορπίσουν τις μελωδίες τους στην ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Ο κόσμος πιστός στο ραντεβού του γεμίζει την πλατεία.
Τα νταούλι κτύπησε, δίνοντας το σύνθημα στα παιδιά να ανάψουν τη φωτιά. Η φωτιά ανάβει εντυπωσιακά, μαγνητίζει τους ανθρώπους και τους φέρνει γύρω της να τους ζεστάνει τις καρδιές.
Τα παιδιά με ρυθμό φωνάζουν το γνωστό «κόλιντεεεεε, κάλαντα» προαναγγέλλουν την γέννηση του χριστού. Μια νέα ελπίδα γεννιέται στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τη παράδοση – καθώς το έθιμο χάνεται στο προχριστιανικό παρελθόν, ανάβουν φωτιά για να δυναμώσουν τον ήλιο, διότι η νύχτα σήμερα είναι η μεγαλύτερη του χρόνου. Επίσης, το πρωί με τα κάρβουνα της φωτιάς θα ανάψουν τα τζάκια και τις σόμπες των σπιτιών τους για να διώξουν τους καλικάντζαρους που τις ημέρες αυτές ενοχλούν τους ανθρώπους.
Από αύριο κυριαρχεί το φως έναντι του σκότους. Μια νέα ελπίδα γεννιέται στον άνθρωπο. Αυτήν την νίκη διορτάζουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου στο Πολύπετρο. Με χορό σε κύκλο γύρω από τη φωτιά. Πιασμένοι χέρι – χέρι, μικροί και μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, αισθάνονται δυνατοί έτοιμοι να διώξουν κάθε κακό που τους φέρνει τα σκοτάδια στη ζωή τους και να φέρουν τον ήλιο, την ελπίδα την χαρά, την ειρήνη, την αγάπη, το καλό.
«Αυτή τη νύχτα όλα αλλάζουν και το κακό θα νικηθεί με αγάπη. Αυτή την Άγια Νύχτα την νύχτα την λαμπρή…..», που λέει και στο ποίημα του ο Βασιλάκης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα