Πολιτισμός

Κιλκισιώτικες διακρίσεις στον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού»

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30.5.15 , στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες ποιητές του εικοστού πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” της «Τέχνης» Κιλκίς. Της απονομής προηγήθηκε το αφιέρωμα “Πλους ονείρου” στον Κώστα Λαχά.
Η αίθουσα του συνεδριακού κατακλύσθηκε από κόσμο, ωστόσο, δεν ακουγόταν το παραμικρό. Το κοινό ήταν προσηλωμένο στα όσα λέγονταν και συνέβαιναν επί σκηνής.
ΤΕΧΝΗ
Η πρόεδρος της «Τέχνης» Κική Παπαδοπούλου-Πάγκου, αναφέρθηκε στις είκοσι διοργανώσεις του θεσμού, στην σπουδαιότητα, την σοβαρότητα, την αντικειμενικότητα και αμεροληψία που τον χαρακτηρίζουν και τον καθιέρωσαν ως τον σημαντικότερο ανάμεσα σε πολλούς ανάλογους θεσμούς στο πανελλήνιο.
Η συντοπίτισσα φιλόλογος Σόνια Λευκίδου, αναφέρθηκε διεξοδικά στον Κώστα Λαχά, τον πολυτάλαντο Κιλκισιώτη καλλιτέχνη που πριν λίγο καιρό «έφυγε» από την ζωή. Μίλησε για τον εικαστικό Κώστα Λαχά, τον ποιητή, τον πεζογράφο που τιμήθηκε με α’ κρατικό βραβείο λογοτεχνίας, τον ηθοποιό, με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, με απλά αλλά ωραία ελληνικά. Βοήθησε το κοινό να παρακολουθήσει την πορεία του στην ζωή, από το Κάτω Θεοδωράκι όπου γεννήθηκε, στο Κιλκίς όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και στην Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε και δημιούργησε.

Η συγκίνηση που προκάλεσε η Σόνια Λευκίδου με το ζωντάνεμα αναμνήσεων και τα κείμενα που διάβασαν μέλη της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης» από τα έργα του Κώστα Λαχά, ήταν εμφανής, διάχυτη και έντονη. Η παρουσία των τριών αδελφών του καλλιτέχνη επέτεινε την συγκίνηση αυτή, καθώς και η προβολή φωτογραφιών του τιμώμενου καλλιτέχνη από την πολύ μικρή του ηλικία, μέχρι την ενηλικίωσή του.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εικοστού πανελλήνιου ποιητικού Διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” έγινε από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής κ. Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Α’ βραβείο: Έλσα Κορνέτη από την Θεσσαλονίκη.
Β’ βραβείο: Κατερίνα Αμπράζη από το Κιλκίς
Γ’ βραβείο: Έλλη Φρεγγίδου από το Κιλκίς.
Έπαινοι: Μαρία Σφήκα από την Ναύπακτο, Κώστας Παπαπρίλης-Πανάτσας από την Πτολεμαΐδα και Μηνάς Θεοδώρου από την Αθήνα.
Ήταν μια βραδιά υπέροχη, μυσταγωγική, μοναδική, γεμάτη ποίηση, όπου το Κιλκίς είχε την τιμητική του. Ήταν μια όμορφη βραδιά, γεμάτη μαγεία και σαγήνη, και χωρίς υπερβολή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Η εκδήλωση εντασσόταν στο πρόγραμμα των θεσμικών του δήμου με την επωνυμία «Ελευθέρια» εις ανάμνησιν της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα