Πολιτική

Κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας Νέας Καβάλας προτείνει η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Παιονίας

Συνεδρίασε την Παρασκευή 20.12.19 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Παιονίας. Παρουσιάστηκαν τρεις προτάσεις για συζήτηση και συγκεκριμένα:

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΧΩΡΙ
Στην επιτροπή παρουσιάστηκε η μελέτη που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου -πριν δύο χρόνια- από τον διευθυντή της Στέλιο Μπερμπερίδη. Με την μελέτη αυτή ρυθμίζεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλους τους δρόμους του Πολυκάστρου-εκτός της Μ.Αλεξάνδρου, που ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ορίζει χώρους στάθμευσης και κωδικοποιεί με τον καλύτερο τρόπο, την οδική συμπεριφορά των οδηγών.

Στην συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν πολλές προτάσεις από τα μέλη της επιτροπής οι οποίες θα ληφθούν υπ’ όψιν στη διαμόρφωση της τελικής μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόστος της υλοποίησης είναι μηδαμινό, δεδομένου ότι ο Δήμος διαθέτει τον απαραίτητα εξοπλισμό σε πινακίδες κλπ. και θα υλοποιηθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Κώστα Σιωνίδης κάλεσε τους δημότες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης των αυτοκινήτων στην πόλη του Πολυκάστρου, ώστε τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η πρόταση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Αξιοχωρίου που ζητούσε την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων από τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Η επιτροπή συμφώνησε με την πρόταση αυτή.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Το μεταναστευτικό πρόβλημα, τον τρόπο δημιουργίας και την εξέλιξή του, που αφορά την περιοχή μας, ανέλυσε ο ειδικός συνεργάτης Χρήστος Δραγανίδης. Επικεντρώθηκε στον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και στην οργάνωση του Κέντρου Μεταναστών Νέας Καβάλας, και κατέληξε:

«Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη μέχρι την Νέα Καβάλα, η περιοχή μας έχει υποστεί σοβαρή παραβατικότητα σε κλοπές, καταστροφές, ρύπανση και καταπατήσεις περιουσιών, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του πληθυσμού και αύξηση της ανασφάλειας των κατοίκων.

Επειδή η περιοχή μας συνεισέφερε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του τεράστιου εθνικού προβλήματος της μετανάστευσης και των προσφύγων, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ποσοστό που της αναλογεί πληθυσμιακά, έφτασε η στιγμή να αναδείξουμε την παράτυπη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών Νέας Καβάλας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση το κλείσιμό του, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Παράλληλα απαιτούμε την παραχώρησή του, ως προς την χρήση, του μεν αεροδιαδρόμου στις αερολέσχες και σε ομοειδείς δραστηριότητες, του δε περιβάλλοντος χώρου, την απόδοσή του στον δήμο Παιονίας για την αξιοποίηση των υποδομών ως θεματικό και ψυχαγωγικό πάρκο αεροπορικών δραστηριοτήτων, βάσει της υπάρχουσας σχετικής μελέτης» Η επιτροπή διαβούλευσης ομόφωνα υιοθέτησε την εισήγηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Η νέα δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της συντήρησης και ανάδειξης των χώρων πρασίνου που εκτείνονται σε μεγάλη έκταση και σε 43 αυτοτελείς οικιστικές περιοχές, με μικρό αριθμό κατοίκων και την έλλειψη πόρων και προσωπικού ,ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, προτείνει την εφαρμογή του προγράμματος υιοθεσίας χώρων πρασίνου ,ώστε να δραστηριοποιήσει και να οργανώσει όσους δημότες εθελοντές επιθυμούν να συμμετέχουν.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού κ.Ηλίας Αριζάνης, η διαδικασία υιοθεσίας είναι απλή. Όποιος δημότης, σύλλογος, φορέας, επιχείρηση επιθυμεί να υιοθετήσει τους χώρους και τα σημεία που θα υποδείξει η υπηρεσία πρασίνου, θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι συντήρησης. Οι ανάδοχοι θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα βραβεύονται μια φορά το χρόνο στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα θα συντονίζεται από την επιτροπή εθελοντισμού δήμου Παιονίας, η οποία είναι υπό συγκρότηση, με πρόσκληση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου. Όσοι δημότες επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Η Εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή διαβούλευσης είχε μεγάλη ανταπόκριση τόσο στην παρουσία, όσο και στην συμμετοχή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη