Κοινωνία

Άμβλυνση της ιστορικής μνήμης «αποκάλυψαν» …τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου» στην Νέα Σάντα

Γράφει ο Βαγγέλης Μαυρογόνατος

Γράφει ο Βαγγέλης Μαυρογόνατος

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5.6.16 η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου «Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» στην Νέα Σάντα, στον χώρο απέναντι από την πύλη του στρατοπέδου Χατζηϊωάννου.

Μια καλλιτεχνική δημιουργία η οποία ομολογουμένως δεν παραπέμπει στην φιγούρα του Πόντιου πολεμιστή, όπως την γνωρίζουμε με την παραδοσιακή του φορεσιά, αλλά σε Αρχαίο Έλληνα πολεμιστή ενδεχομένως Σπαρτιάτη. Ίσως ο δημιουργός του ήθελε να αναδείξει με αυτό τον τρόπο την ελληνικότητα του ποντιακού στοιχείου και τις αρχαίες καταβολές του, επηρεασμένος προφανώς από τους αρχαίους Πόντιους, τον ιστορικό και φιλόσοφο τον Στράβωνα έναν εκ των σημαντικότερων γεωγράφων της αρχαιότητας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμάσεια του Πόντου ή από τον φιλόσοφο Διογένη από την Σινώπη του Πόντου.
Σε κάθε περίπτωση ήταν μία εκδήλωση μνήμης, την οποία χαρακτήρισε η αρτιότητά της από πλευράς διοργάνωσης.

Οι σκηνές από το ξεριζωμό, την ταφή του πολεμιστή, τα χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών συλλόγων, αλλά και το «δέσιμο» αυτών με το μπαλλέτο της Μιράντας Φροστ συγκίνησαν όλους, όσους προσήλθαν και παρακολούθησαν αυτήν την τελετή.

Αυτά είναι τα θετικά της όλης εκδήλωσης, τα οποία επισκίασαν τα αρνητικά, τα οποία, να επισημάνω, δεν έχουν να κάνουν με την ιδέα να τοποθετηθεί το μνημείο στην έδρα του ποντιακού Ελληνισμού, την Νέα Σάντα, την διοργάνωση και το άριστο αποτέλεσμά της. Εκείνο που έκανε, λοιπόν, ίσως αλγεινή εντύπωση, ήταν η απουσία εκπροσώπου του δήμου Θεσσαλονίκης, (ο δήμαρχος όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές του δήμου Κιλκίς, ήταν εκτός Ελλάδος), προκειμένου να παραλάβει το τιμητικό έπαθλο του δήμου Κιλκίς και να τιμήσει και την εκδήλωση. Επισημαίνεται, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δώρισε το άγαλμα για χρήση (πρόβλεψη …99 ετών!), και μετά θα επιστραφεί στην φυσική του θέση, στην Θεσσαλονίκη, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου όπου ήταν τοποθετημένο, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν οι αρμόδιοι.

Ένα άλλο δυσμενές στοιχείο, το οποίο αναδείχθηκε από την εκδήλωση αυτή, είναι το ξεθώριασμα της μνήμης μας και η λήθη των τραγικών εκείνων γεγονότων του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Δυστυχώς, σε μία πόλη και περιοχή όπου κυριαρχεί το ποντιακό στοιχείο, τόσο κατά τις εκδηλώσεις μνήμης γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, προ ημερών στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, όσο και στην εκδήλωση της Ν. Σάντας, η προσέλευση ήταν από υποτονική μέχρι απογοητευτική.

Σημεία των καιρών και αυτά, αφού τα πραγματικά γεγονότα και οι παραδόσεις στο διάβα του χρόνου έχουν ξεφτίσει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν απαλειφθεί από την Ιστορία μας πολλά στοιχεία αυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι μας να μην γνωρίζουν την Ιστορία μας και τις ρίζες τους εις βάθος, να μην τους αγγίζουν και δικαιολογημένα, ως ένα βαθμό, να μην συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις οποίες θεωρούν χάσιμο χρόνου.

Οι νέοι ίσως έχουν κάποια δικαιολογία. Όμως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι έχουν ακούσει και βιώσει τον πόνο των γονιών ή των παππούδων τους για τις αλησμόνητες πατρίδες τους, γιατί απέχουν;
Με αυτό τον τρόπο δίδουμε «τροφή» στους ανθέλληνες και τους αιώνιους εχθρούς μας να θεωρούν την γενοκτονία εθνοκάθαρση και τις άγριες σφαγές στην Σμύρνη ως «συνωστισμό»!

Ηκηδίασεν το πνεύμα του Έλληνα από την οικονομική κρίση. Δεν συμμετέχουμε πλέον στις εκδηλώσεις μνήμης, εκτός των δύο εθνικών εορτών ή αυτή της απελευθέρωσης της πόλης μας. Πού είναι οι λόγιοι της περιοχής μας; Γιατί δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης, παρά μόνο οι «επίσημοι» για ευνόητους λόγους; Πού είναι οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων; Πού είναι έστω αντιπροσωπείες μαθητών; Πού είναι σύσσωμος ο κλήρος; Μόνον ο Στρατός, ευτυχώς, ακόμη συμμετέχει.
Όμως σε κάθε περίπτωση θέλω να συγχαρώ από την στήλη αυτή, όλους όσους μερίμνησαν για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί στην Νέα Σάντα το μνημείο αυτό και ιδιαιτέρως τον πρώην πρόεδρο της Νέας Σάντας Νικόλαο Χωλίδη, ο οποίος ήταν και ο κύριος πρωταγωνιστής, για την μεταφορά του στην Νέα Σάντα, καθώς επίσης όλους τους διοργανωτές και συμμετάσχοντες κατά οποιονδήποτε τρόπο στην όλη εκδήλωση.
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε η συμμετοχή και η προσέλευση των συμπολιτών μας στις εκδηλώσεις μνήμης γενοκτονίας του χρόνου, εύχομαι να είναι μεγαλύτερη.

Κλείνω ευλαβικά το γόνυ για αυτούς που σφαγιάσθηκαν ή που έμειναν υπόδουλοι στις αλησμόνητες πατρίδες μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα