Αγροτικά

Υψηλές τιμές φέτος γιά τα οινοστάφυλα

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η φετινή τρυγική περίοδος και γιά τα πάσης φύσεως και ποικιλίας οινοστάφυλα του αμπελώνα Κιλκίς.
Μια περίοδος τρύγου που κλείνει την φετινή καλλιεργητική περίοδο γιά ολες τις ποικιλίες οινοστάφυλων δίνοντας ένα προβληματικό στίγμα σε σχέση με την ποιότητά τους, κυρίως γιά τα λευκά, και μεταβαλόμενη πτώση στην ποσότητα παραγωγής, με βασικό κριτήριο το εύρος της φροντίδας στα αμπέλια από πλευράς των παραγωγών.
Βεβαιως η κύρια αιτία του φετινού στίγματος είναι κάτι παραπάνω από διακριτά, ότι θα πρέπει να αναζητηθεί στις καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Συνθήκες που σημαδεύτηκαν από το πολύ υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πολλοί καταστρεπτικοί μικροοργανισμοί και ασθένειες στα αμπέλια γιά την εξολόθρευση και την αντιμετώπισή των χρειάσθηκε από τους συνεπείς παραγωγούς να αυξήσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Παρά τις προσπάθειες θεραπείας το ποιοτικό στίγμα της χρονιάς δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά άλλων εσοδειών, όπως, γιά παράδειγμα, της πάρα πολύς καλής περυσινής ή της αντίστοιχης του 2013, ενώ και σε επίπεδο παραγωγής μεσοσταθμικά θα έχει μία πτώση της τάξεως του 10% γιά όσους φρόντισαν τα αμπέλια τους, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που θα έχουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες, οπως δήλωσαν στον «Μ» ο υπεύθυνος αμπέλου της ΔΑΟΚ Βασίλης Ιωαννίδης και ο γνωστός αμπελουργός και οινοπαραγωγός Χρήστος Αϊδαρίνης.

Η χαμηλότερη παραγωγή, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, και επειδή ζητήματα στην παραγωγή είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε στην αύξηση των τιμών των οινοστάφυλων ακόμη και κατά 0,25 ευρώ στο κιλό φθάνοντας, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης, μέχρι και τα 0,65 ευρώ ανά κιλό.
Και όλα αυτά σε μία χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από την δραματική υστέρηση στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργατών γης και στον τομέα της αμπέλου, όπου οι αλλοδαποί απασχολούμενοι στον εν λόγω τομέα, κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σκόπια στο 100% του απαιτούμενου δυναμικού, όπως με εμφανή πικρία δηλώνει ο κ. Αϊδαρίνης αναφερόμενος και στις δυσκολίες εξεύρεσή των.

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]