Αρθρογραφία

Ο… «θαυμαστός κόσμος» της δημοτικής αρχής Κιλκίς

Γράφει ο Γιάννης Τσογγίδης

Είχα την ατυχία να παρακολουθήσω από «στικάκι» στιγμιότυπα μισής ώρας από την πιό πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση – τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, γιά πρώτη φορά.

Οι διαπιστώσεις θλιβερές:

– Η δημοτική αρχή Κιλκίς έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής, δημοκρατικής και αυτοδιοικητικής παιδείας- «κουλτούρας», και αρμενίζει σε αβαθή νερά, στα ρηχά. Είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και φοβική στην άλλη άποψη. Ακόμη και οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που με τον τηλετρόπο, με τον οποίο διεξάγονται, είναι πολύ πιό εύκολες από τις «ζωντανές», γι’ αυτούς είναι δύσκολες.

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιά «να βάλει χέρι» στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να τα καταφέρει στο ελάχιστο, καθιέρωσε την απλή αναλογική, η οποία ήταν εγκληματική γιά τη λειτουργία όλων των βαθμίδων με τα μειονεκτήματα προφανή. Γιά να διορθωθεί το έγκλημα, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και έκανε ένα άλλο σοβαρό ατόπημα, εκχωρώντας στις παρατάξεις των δημάρχων αρμοδιότητες δυσανάλογες των δυνατοτήτων τους, και αριθμητικώς και ποιοτικώς, με συνέπεια πολλοί δήμοι, κυρίως, να είναι έρμαια στα χέρια μειοψηφιών.

-Η πανδημία μπορεί να στέρησε από ματαιόδοξους δημάρχους και άλλους “άρχοντες”, να «παίξουν» το δημόσιο «παιχνίδι» των εντυπώσεων με παράτες και πανηγύρια, αλλά «σκέπασε» και πολλά πρακτικά μειονεκτήματα και αδυναμίες των παρατάξεων που διοικούν.

– Η πλήρης έλλειψη αντιπολίτευσης στον δήμο Κιλκίς είναι ορατή. Είναι διαλυμένη και ανήμπορη. Οι μεμονωμένες εξαιρέσεις δε μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

– Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει την πείρα ούτε τις ικανότητες να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του επιτυχώς, και τα εκτελεί κατά πώς τον βολεύει ή κατά πώς τα αντιλαμβάνεται. Να επισημάνω δυό – τρία πράγματα, που σημείωσα από όσα είδα:

α. Δεν τηρεί τη διαδικασία συνεδριάσεων. Γίνεται ένα «πανηγύρι». Συν το γεγονός ότι μονοπωλεί την διαδικασία και δε την αφήνει να κυλήσει ομαλώς!

β. Επί ώρα προσπαθούσε να «περάσει» το μήνυμα, ώστε να μην γίνονται αναρτήσεις αποσπασμάτων από την συνεδρίαση από δημοτικούς συμβούλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) μετά την συνεδρίαση, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα με κατά παραγγελίαν γνωμοδοτήσεις του ιδιωτικού γραφείου που έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη των τηλεδιασκέψεων.
Αυτό δεν αφορούσε στο νομικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά προφανώς στο τεχνικό, ώστε υποτίθεται να μη γίνουν ενέργειες «χάκιν» (hacking = υποκλοπή προσωπικών δεδομένων).
Αυτός, όμως, επέμενε να αποδείξει …τα αναπόδεικτα. Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (hacking) μπορεί να γίνει και την ώρα της συνεδρίασης, άρα η συνεργαζόμενη εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει το στεγανό, αντί να εκδίδει «τσιτάτα». Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περιορίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

γ. Προκλητικώς δεν διάβασε στο σώμα δύο επιστολές του δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Βαφειάδη, ως είχε υποχρέωση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι υποχρεωμένος να διαβάζει κάθε έγγραφο, επιστολή κλπ, που έρχεται στα χέρια του, πλην ειδικών περιπτώσεων απορρήτου ή προσωπικού θέματος. Μία επιστολή, που απευθύνεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ουσιαστικώς απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος αυτό εκπροσωπεί, και όχι τον εαυτό του.

δ. Ακολούθησε μία πρωτότυπη διαδικασία, όπου ο κάθε σύμβουλος, πριν ψηφίσει, δικαιολογούσε την ψήφο του, πράγμα ανεπίτρεπτο. Η σωστή διαδικασία είναι, ο κάθε σύμβουλος να λαμβάνει τον λόγο στη διάρκεια της συζήτησης επί του θέματος, επί του οποίου αναπτύσσει τα επιχειρήματά του, και από εκεί φαίνεται και η θέση του. Όταν αρχίζει η ψηφοφορία απαγορεύεται ο δημοτικός σύμβουλος να διακόπτει την διαδικασία, γιά να δικαιολογήσει την ψήφο του. Ο πρόεδρος αυτό το έκανε σύστημα από όσο διαπίστωσα. Αυτά γίνονταν μόνο …στις φοιτητικές συνελεύσεις, και όχι σε σοβαρά δημοτικά συμβούλια.

– Δημοτικοί σύμβουλοι, που υποτίθεται ότι ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία, από την οποία προεκλογικώς εκλιπαρούσαν την στήριξή της, ενώ δήλωναν ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θεωρητικώς ως θέμα αρχής, κρυπτόμενοι πίσω από τη γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου, ψήφισαν κατά σε μία επέκταση επένδυσης για την εξόρυξη ορυκτού περιέχοντος χαλαζία. Είναι δυνατόν να λαϊκίζουν με αυτόν τον τρόπο;

Ποιό τοπικό συμβούλιο είναι ικανό να γνωμοδοτεί γιά ένα τέτοιο τεχνικό θέμα χωρίς ειδικό σύμβουλο, και λέει ένα ανέξοδο «όχι» και τελειώνει; Και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που επίσης απλώς γνωμοδοτούν, ακολουθούν τα τοπικά συμβούλια! Γελάνε και οι πέτρες!

«Όχι» για εξόρυξη ορυκτού χαλαζία; Ας καλλιεργούν μόνο πατάτες και κρεμμυδάκια και όλα καλά!

*Πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]