Αρθρογραφία

“Αυτός ο τόπος μας, ο μικρός, ο μέγας”

Γράφει ο Γιάννης Τσογγίδης

Συνηθίζεται να λέγεται, ότι ο τόπος μας, όπως το Κιλκίς καλή ώρα, είναι μικρός, και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γιά μερικούς που μας το «παίζουν» δήθεν κάτι διαφορετικό από αυτό που πράγματι είναι, και, άρα, δε μπορούν να μας «κρυφτούν».

Και έρχονται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και ολοκληρώνουν τον κύκλο γνωριμιών γιά όσους δε γνωρίζαμε και δε μας γνώριζαν!

Και βλέπεις ανθρώπους, που δεν ξέρουν να γράφουν σωστά το όνομά τους, που κάνουν πέντε λάθη σε δύο αράδες, που δε μπορούν να γράψουν μία ολοκληρωμένη σκέψη, που έχουν σύγχυση αντιλήψεων, τσαρλατάνους και λαμόγια, καιροσκόπους και τυχοδιώκτες, να έχουν άποψη επί παντός επιστητού και να κουνάνε και το δάχτυλο! Πραγματικά, διαβάσαμε εμετικά φασιστικά κείμενα, ιδίως περί κορωνοϊού, με ρατσισμό κατά των ηλικιωμένων απίστευτο και απάνθρωπο τις τελευταίες δυό-τρεις εβδομάδες.

Νέο θέμα γιά «επαναστατικές ασκήσεις» και «ηρωικές αντιστάσεις» η χρήση της μάσκας, αλλά και η επιβολή «απαγορευτικού ή «λοκ ντάουν» στον νομό μας για δεκαπέντε ημέρες, λες και θα είναι … γιά έναν αιώνα!

Αν διαβάσει κανείς το «φαίησμπουκ», θα εκπλαγεί και θα αναρωτηθεί τόσο δυναμικό φαντασίας και τόση επαναστατικότητα πού κρύβονταν σ’ αυτόν τον τόπο μας!

Με τόση φαντασία, που έχουν οι άνθρωποι του τόπου μας του μικρού του «μέγα» {επίτηδες το άφησα έτσι, το σωστό στη γενική είναι του μεγάλου) θα έπρεπε να βγουν συγγραφείς, σεναριογράφοι, γελοιογράφοι κλπ «με το τσουβάλι» από την μία και από την άλλη οι επαναστάτες της δεκάρας, που την άλλη στιγμή θα συνωστισθούν στο όποιο πολιτικό ή άλλο γραφείο εξουσίας, για να κάνουν το μικρορουσφετάκι τους και να κρύψουν επιμελώς την λαμογιά τους.

Το πιο τρελλό, που διάβασα σήμερα, είναι, ότι επειδή άγνωστες δυνάμεις έβαλαν τις φωτιές στη Μόρια και έμειναν ξεκρέμαστοι 13.000 άνθρωποι, η κυβέρνηση εφάρμοσε «απαγορευτικό» σε τέσσερις νομούςτης Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιλκίς, γιά να μας «κλείσει τα μάτια» (λες και φοράμε την μάσκα … στα μάτια!) και να τους κουβαλήσει εδώ ανάμεσά μας. Ούτε ν… Χίτσκοκ, ούτε … Άγκαθα Κρίστι!

Δεν τους πτοούν ούτε τα τριακόσια κρούσματα νέου κορωνοϊού δίπλα μας, στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά όπου δούλευαν και πολλοί από τον νομό μας, κυρίως από την περιοχή της Γουμένισσας, και συγχρόνως, γιά να «χαλάσουν τον κόσμο», αποκρύπτουν την πραγματική διάσταση του τοπικού «απαγορευτικού» ή «λοκ ντάουν» που δεν αλλάζει σε τίποτε τη ζωή μας και την ελεύθερη διακίνησή μας, παρά μόνο στο να φοράμε την μάσκα και στον δρόμο και να κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 τα μεσάνυχτα.

Και έχουν το γελοίο επιχείρημα, ότι ο ιός τι γίνεται: Κάνει διακρίσεις πριν και μετά τα μεσάνυχτα; Προφανώς μετά τα μεσάνυχτα, που χαμηλώνουν τα φώτα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών μεγαλώνει και ο συγχρωτισμός είναι πιό στενός αναπόφευκτα. Το αλκοόλ είναι σαν τον χρυσό: Μας φέρνει πιΌ κοντά.

Και όσο γιά τις μάσκες, αυτό, που κάνουν ωρισμένοι, δεν είναι «μαγκιά» και «αντίσταση» κατά της κυβέρνησης. Είναι γαϊδουριά, ψευτομαγκιά και αντικοινωνική συμπεριφορά. Όσοι φορούν μάσκες, τις φορούν για να προστατεύσουν κυρίως τους άλλους γύρω τους, και αυτοί που δεν φορούν, με την ασφάλεια ότι οι βλάκες φορούν μάσκα και άρα αυτοί οι “αντιστασιακοί” προστατεύονται, εκθέτουν σε κινδύνους τους συνεπείς.

Διότι, αν ένας φορέας του ιού δεν φορεί μάσκα έχει πιθανότητες 70% να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον που φορεί μάσκα. Τι πιό απάνθρωπο!

Και ερωτώ ευθέως: Ένιωσε κάποιος από αυτούς τους θρασύτατους τύπους, που έχουμε ίδιο δικαίωμα ψήφου, τι σημαίνει να έχεις δύσπνοια έστω για πέντε λεπτά; Αν δεν το ένιωσαν, τους εύχομαι να μην τους τύχει ποτέ, διότι το μαρτύριο της αίσθησης πνιγμού είναι απίστευτο. Όσοι νοσούν βαριά και όσοι είναι διασωληνωμένοι, περνούν αυτό το μαρτύριο γιά πολλές ημέρες, όχι αστεία.

Τέλος, γιά να κλείσω, να δώσω μία χρήσιμη πληροφορία: Γιά τους ψεκασμούς υπεύθυνοι είναι οι γεωπόνοι, γιά την φαντασιοπληξία και την ψυχική ανασφάλεια υπεύθυνοι είναι οι ψυχίατροι, γιά την συνωμοσιολογία υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί επιστήμονες, γιά την θρησκοληψία υπεύθυνοι είναι οι φωτισμένοι θεολόγοι και ιεράρχες (όχι όλοι), για κάθε είδους αίσθηση απειλής υπεύθυνοι είναι οι δικηγόροι.

Δυστυχώς σε όλο αυτό δεν βλέπω ρόλο για τους διπλωματούχους μηχανικούς!

*Πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς

Περισσότερα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και είπεν ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου, βλοσυρός και δήθεν αγανακτισμένος, κατακεραυνώνοντας την δήθεν Αντιπολίτευση: «Σταματήστε να λέτε […]

Δείτε ακόμα