Αγροτικά

Γ.Γεωργαντάς στην έκθεση Detrop: «Το ελληνικό προϊόν είναι ποιοτικό και οι εξαγωγές μας πηγαίνουν καλά»

Τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop και Oenos πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, που αντανακλάται σε εκθέσεις όπως οι Detrop και Oenos.

«Σε μικρό χρονικό διάστημα εγκαινιάζονται στη Θεσσαλονίκη τόσο σημαντικές εκθέσεις για τον πρωτογενή τομέα, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο κλάδο, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στον τομέα των εξαγωγών σημείωσε ότι σε μια χρονιά ενεργειακής κρίσης είχαμε μετρήσιμη αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων σε ποσοστό 17% και τόνισε ότι σε συνάρτηση με τα μεταποιημένα προϊόντα δημιουργούν ένα μεγάλο μερίδιο στην ανάπτυξη της χώρας.

Όσον αφορά στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης να δημιουργεί τις υποδομές και τα κίνητρα έτσι ώστε ένας νέος πληθυσμός αγροτών και κτηνοτρόφων να έχει τα μέσα και τα εργαλεία να αισθανθεί ότι επιχειρεί και αποτελεί και μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών δικτύων στην χώρα τα τελευταία 60 χρόνια..

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας των κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και τον εκσυγχρονισμό της μεταποίησης μέσα από πολλά προγράμματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δοθεί μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 550 εκατομμύρια σε αυτές τις δράσεις για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και την μεταποίηση και συνολικά τον πρωτογενή τομέα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών στην χώρα ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ ύψους 705 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπογράμμισε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τα προϊόντα μας είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να επιζητήσει την κατάρτιση στα θέματα των νέων τεχνολογιών που έχουν σχέση με την παραγωγή.

Επίσης κάλεσε τους αγρότες μας να συμμετέχουν σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί και να προωθούν πιο εύκολα τα προϊόντα τους. «Υπάρχουν πολλά κίνητρα για τέτοια σχήματα. Πρέπει να αλλάξουμε την προώθηση γιατί η εποχή του μοναχικού καβαλάρη αγρότη τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα καθώς όπως είπε «το ελληνικό προϊόν είναι ποιοτικό και οι εξαγωγές μας πηγαίνουν καλά και μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα και το κράτος είναι παρών με τα οικονομικά εργαλεία να προσφέρει στους αγρότες μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα