Γενικά

«Φωτιά» το πετρέλαιο …. θέρμανσης φέτος με φαινόμενα μικρολαθρεμπορείας

Γύρω από το 1,15 ευρώ το λίτρο «άνοιξε» την Δευτέρα 15-10-18 η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο στην περιφερειακή μας ενότητα.

Μία τιμή από τις χαμηλότερες σε εθνικό επίπεδο, που όμως και αυτή είναι κατά περίπου 20% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, που είχε διαμορφωθεί λίγα λεπτά κάτω του ενός ευρώ ανά λίτρο.

Μία πραγματικά πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σοκαριστική για την ελληνική αγορά, που οφείλεται πέραν της υψηλής εγχώριας φορολόγησής του, και στην μεταβολή της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολλαρίου και με την πτώση του πρώτου, καθώς είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ελαφριά κάμψη της τιμής του αργού πετρελαίου από τα 74 ευρώ το βαρέλι στα 71,4 ευρώ, αν και αυτή θα γίνει ορατή μετά την λήξη των αποθεμάτων.

Εξελίξεις που, όπως είναι αντιληπτό, θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, επιβαρύνοντάς τα αναλόγως προς τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Κάτι που σε ένα βαθμό αντικατοπτρίζεται και στις παραγγελίες των καταναλωτών, που πρακτικώς και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες παρουσιάζουν πολύ μεγάλη πτώση, της τάξεως του 70% σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο κιλκισιώτης πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γεώργιος Φουντουκίδης.

Και όλα αυτά εν όψει μιας περιόδοου, όπου δεν έχει «ξεκαθαρίσει το τοπίο» σε ό,τι αφορά στα της επιδότησης των δικαιούχων, όπως ανέφερε, που έτσι κι αλλιώς θα είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού θα αγοράσουν τοις μετρητοίς και θα επιδοτηθούν για το πρώτο τρίμηνο τον Ιανουάριο και για το δεύτερο τον προσεχή Ιούνιο.

Το δύσκολο κλίμα, που διαμορφώνεται, επιτείνουν και καταστάσεις, οι οποίες έχουν σχέση με την αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των παραγγελιών ανά καταναλωτή για την ίδια κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης τροφοδοτώντας αναλόγως την αύξηση του κόστους μεταφορών ιδιαιτέρως για τους μικρούς περιφερειακούς οικισμούς.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Φουντουκίδης θα πρέπει να προστεθεί και το φαινόμενο μικρολαθρεμπορείας, που καταγράφεται επισήμως πλέον στον νομό μας, καθώς υπάρχουν και σχετικές συλλήψεις μικροδιακινητών υγρών καυσίμων, από άτομα που τα μεταφέρουν από τα γειτονικά Σκόπια, όπου οι τιμές είναι κατά μέσο όρο λίγο από 40% φθηνότερες, και τέτοιες μικροποσότητες είναι εύκολο να εισέλθουν λαθραία στην χώρα μας.

Τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο του πετραλαίου θέρμανσης επηρεάζουν, όπως είναι ευνόητο, και τα της χρήσης άλλων μεθόδων θέρμανσης, και κυρίως αυτόν της καύσης ξύλων, που λόγω των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι είχαν καταγράψει μία κάμψη, και είναι ακόμη άγνωστο πως θα κινηθούν φέτος, όπου τα δεδομένα λόγω της υψηλής τιμής θα είναι διαφορετικά και βεβαίως, κατά πόσο αυτό θα έχει επιβάρυνση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως είχε συμβεί κυρίως στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα