Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Φιλικές παρατηρήσεις

Εύγε στην διεύθυνση του 2ου πειραματικού γυμνασίου Κιλκίς γιά την εκ μέρους μαθητών και μαθητριών του προσέγγιση της τοπικής ιστορίας μέσω εικαστικής δημιουργίας, με ζωγραφιές αυτών εμπνευσμένες από εμβληματικά κτίρια του Κιλκίς.

Εύσημα και στην διοίκηση της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, που φιλοξενεί στο διοικητήριο έκθεση σειράς αυτών των δημιουργιών των παιδιών του εν λόγω σχολείου.

Μόνον τρεις φιλικές παρατηρήσεις προς την διεύθυνση του σχολείου και τον αντιπεριφερειάρχη, επειδή, ακριβώς, πρόκειται γιά το κεφάλαιο της ιστορίας του Κιλκίς το σχετικό με τα εμβληματικά κτίρια:

-Λανθασμένη η αναφορά σε «Αυστροελληνική Καπναποθήκη», αντί του ορθού Καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής».

-Τα δύο πανομοιότυπα και «κολλητά» κτίρια επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν μεν από το 1890, χρονιά αποπεράτωσής τους, έως το πρώτο εξάμηνο του 1913 καπναποθήκες (του Βουλγάρου Άγκο Ποπώφ), αλλά μετά την Μάχη του Κιλκίς μετετράπησαν σε στρατώνα (στρατόπεδο Διαλέττη), που λειτούργησε έως… το 2001, και από το οποίο «πέρασαν» ουκ ολίγες «νευραλγικές» μονάδες και υπηρεσίες, καθώς και σημαίνοντα πρόσωπα. Άρα το ορθότερον για τις εν λόγω «δίδυμες» εγκαταστάσεις είναι το «δίδυμα» κτίρια.

-Ο λατρευτικός χώρος στην κορυφή του λόφου Αγίου Γεωργίου, που ανεγέρθηκε το διάστημα 1834-1836, ύστερα από καταστροφή παραπλήσιου μοναστηριού με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 (αντίποινα), ήταν εξαρχής ιερός ναός φέρων το όνομα του ιδίου Αγίου και μη έχων σχέση με ιερά μονή, κάτι το οποίο καταμαρτυρούν τόσο η συντριπτική πλειοψηφία των Κιλκισιωτών επί δεκαετίες μετά την απελευθέρωση του Κιλκίς όσο και η επιστημονική έρευνα. Είναι, δηλαδή, ιστορικώς αβάσιμη η άποψη, επί της οποίας στηρίχθηκε η προ δεκαετίας μετατροπή του ιερού ναού σε ιερά μονή.

Οι ανωτέρω τρεις παρατηρήσεις απευθύνονται προς… «πάσαν κατεύθυνσιν», και όχι μόνον προς τους προαναφερθέντες δύο φορείς, οι οποίοι, επαναλαμβάνουμε, είναι άξιοι δημοσίου επαίνου γιά την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή την έκθεση ζωγραφιών από παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου, με θέμα τα παλαιά ιστορικά και εμβληματικά κτίρια του Κιλκίς.

Η στήλη στην διάθεσή τους γιά περισσότερες λεπτομέρειες επί των παρατηρήσεών της.

Περισσότερα

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]

Ο… «γάμος» δεν θα γίνει!

Επειδή πολλά έχουν ακουσθεί γιά το ενδεχόμενο εμπλοκής της κατασκευαστικής εταιρίας «IΝΤΡΑΚΑΤ», λόγω του ότι η εν λόγω εταιρία ήταν […]

Μόνον… οι φωτογραφίες!

Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η μόνη συνδρομή του αντιπροέδρου της τουριστικής επιτροπής του δήμου Παιονίας Αστέριου Τάτση […]

Δείτε ακόμα