Πολιτισμός

Ετήσιο αντάμωμα Κιζδερβενιωτών: Δεν είναι ένα …απλό πανηγύρι

Άλλο ένα αντάμωμα των απανταχού Κιζδερβενιωτών έλαβε αισίως χώρα. Αυτήν την φορά στο Βαλτοτόπι, από όπου ξεκίνησε και πλέον έγινε θεσμός.

Η συμμετοχή του κόσμου μεγαλειώδης, όπως και στα προηγούμενα που δείχνει πόσο σημαντικές είναι για τους Κιζδερβενιώτες οι συναντήσεις αυτές.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή του Σεπτέμβρη για μας τους Κιζδερβενιώτες δεν είναι απλώς μια συνάντηση η ένα πανηγύρι όπως τα άλλα. Είναι κάτι σπουδαιότερο. Είναι μια μέρα ιστορικής μνήμης. Καλύπτει όπως φαίνεται βασικές εσωτερικές μας ανάγκες που έχουν σχέση με τις ρίζες μας, την καταγωγή μας, την ιστορία μας.

Μας δίδεται η ευκαιρία την ημέρα αυτή να γυρίσουμε τη σκέψη μας πίσω στο ιστορικό Κίζδερβεντ, να μνημονεύσουμε τους προγόνους μας και να τους τιμήσουμε. Να τους τιμήσουμε για την ηρωική στάση που επέδειξαν την αποφράδα εκείνη ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1920 αποτρέποντας από το βέβαιο αφανισμό την φυλή μας.

Οι εικόνες που εναλλάσσονται στα ανταμώματα αυτά είναι μοναδικές και φορτισμένες συναισθηματικά. Η κιζδερβενιώτικη μουσική, ο χορός και το τραγούδι, το άκουσμα της μητρικής μας γλώσσας, προκαλούν στο χώρο της εκδήλωσης μια εύθυμη κατάσταση με έντονο το «άρωμα» του Κίζδερβεντ.

Θέλοντας και μη η σκέψη μας, μας οδηγεί στο υπεραιωνόβιο πλάτανο της πλατείας του ιστορικού χωριού μας, εκεί που οι προγονοί μας με το ίδιο πάθος διασκέδαζαν. Μοιάζει να μην έχει αλλάξει τίποτε από τότε. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος.

Καλή αντάμωση συμπατριώτες, στο επόμενο αντάμωμα στο χωριό Ροδίτης του νομού Ροδόπης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]