Πολιτική

Ερώτηση Ε.Αγαθοπούλου για την φαρμακοεπαγρύπνηση των εμβολίων νέου κορωνοϊού

Το ζήτημα της φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού φέρνει στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, 28 βουλευτές/τριες, με πρωτοβουλία της Ε. Αγαθοπούλου, βουλεύτριας Κιλκίς, επισημαίνουν ότι λόγω της ταχείας έγκρισης πολλαπλών σκευασμάτων εμβολίων και της πρωτοφανούς έκτασης του εμβολιαστικού εγχειρήματος απαιτείται αυξημένη παρακολούθηση και καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών.

Γι αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού (φαρμακοποιών, ιατρών, κ.ά.) και των πολιτών ώστε να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες με τρόπο οργανωμένο και να συμβάλλουν στη συλλογή επαρκών και αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να ενεργοποιηθεί με άμεσα και δραστικά μέτρα το σύστημα της «κίτρινης κάρτας» του ΕΟΦ, στην οποία καταγράφονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται ο Υπουργός για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας φαρμακοεπαγρύπνησης τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης (ενημερωτικές καμπάνιες) όσο και της στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΦ με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα