Πολιτική

Ο Ερντογάν θα πρέπει να διαβάσει καλά …όλη την ελληνική Ιστορία

«Κάλλιο κακός χρόνος, παρά κακός γείτονας. Ο κακός χρόνος περνάει, ενώ ο κακός γείτονας μένει»
Παροιμία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης της γειτονικής μας Τουρκίας, φαίνεται, ότι όσο περνούν τα χρόνια του, χάνει την επαφή με την λογική και την αίσθηση του μέτρου.

Τα τελευταία χρόνια αύξησε την στρατιωτική δύναμη της χώρας του με αγορές από την Ρωσία και την ανοχή, αν όχι και την στήριξη των ΗΠΑ, και τώρα έχει την ψευδαίσθηση, ότι μπορεί να απειλεί και να χτυπάει όποιον νομίζει, ότι αποτελεί εμπόδιο στον μεγαλοϊδεατισμό του. Ονειρεύεται ο άνθρωπος να αναστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και να στεφθεί ο ίδιος Σουλτάνος και Χαλίφης.

Εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδιά του είναι και η δική μας Πατρίδα, η μικρή, φιλειρηνική και έντιμη Ελλάδα, την οποία απειλεί παντοιοτρόπως, γιά να την αναγκάσει να καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με βασικό θέμα το ξαναμοίρασμα του Αιγαίου.
Η Ελλάδα σέβεται τις Διεθνείς Συμφωνίες (Λωζάνη 1923), Παρισίων (1947, εκχώρηση Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα).
Αναγνωρίζει και σέβεται την Διεθνή Συμφωνία, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (1958) και το Δίκαιο της Θάλασσας, που ψηφίσθηκε από τον ΟΗΕ (1982).

Η μόνη διαφορά, που έχουμε με την Τουρκία, την οποία αναγνωρίζει η Πατρίδα μας είναι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και καμμία άλλη». Ποτέ δεν ζητήσαμε αλλαγές των Διεθνών Συνθηκών, ούτε προβάλλαμε απαιτήσεις, διεκδικώντας την επιστροφή ελληνικών εδαφών και νησιών, που κατέχει η Τουρκία ενώ το υπέδαφός τους αποκαλύπτει την διαχρονική ελληνικότητά τους.

Ο ονειροπαρμένος και φθονερός Ερντογάν μιλάει γιά πατρίδες της καρδιάς και της ψυχής του και γιά γαλάζια πατρίδα εννοώντας βέβαια το Αιγαίο. Πατρίδα των προγόνων του είναι οι στέπες της Ασίας. Εκείνες είναι η πατρίδα της καρδιάς του και αν θέλει την επιστροφή στις ρίζες του, ας πάει να ζήσει και να ενταφιαστεί στη γη των προγόνων του. Είναι ξένος και ανεπιθύμητος στην Ευρώπη, ας το καταλάβει αυτό, γιατί είναι επικίνδυνος γιά την ειρήνη στην Μεσόγειο.

Πρόσφατα, μιλώντας στους απόφοιτους της Τουρικής Στρατιωτικής Ακαδημίας θυμήθηκε την ελληνική Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας: «Όσους μας επιτέθηκαν πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στην θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Ξεχνάει, ότι στη Μικρά Ασία ο ελληνικός στρατός πήγε ως εντολοδόχος των συμμάχων νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Αγγλίας, Γαλλιας κλπ) με σκοπό, όχι την κατάκτηση εδαφών αλλά γιά την προστασία των χριστιανικών λαών και πολεμώντας έφθασε στα πρόθυρα της Άγκυρας.

Χάρη στην νικηφόρο πορεία του ελληνικού στρατού (ανεξάρτητα από το άδοξο τέλος της), η Τουρκία αναγκάσθηκε να υπογράψει την Συμφωνία της Λωζάνης με την οποία παραχώρησε στους συμμάχους της Ελλάδας (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία κλπ), μεγάλο μέρος των εδαφών, που κατείχε πριν από τον πόλεμο.

Η Ελλάδα υπέστη καταστροφή αλλά η Τουρκία έχασε πολλά και πλούσια εδάφη της, τα οποία πήραν οι σύμμαχοι της Ελλάδας. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των μικρών κρατών. Χύνουν το αίμα τους αλλά τους καρπούς των θυσιών τους καρπούνται οι μεγάλοι «σύμμαχοί» τους.

Σε απάντηση των όσων είπε ο καυχησιάρης Ερντογάν στους αποφοίτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας γιά την Μικρασιατική Καταστροφή, παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Τα παρασκήνια του ΚΚΕ», που έγραψε ο Ελευθέριος Σταυρίδης, πρώην Γραμματέας του Κόμματος, που μετείχε ως στρατιώτης στην Μικρασιατική Εκστρατεία:

«Προκαταβολικώς δηλώ εις πάντα Έλληνα, αποτεινόμενος προς τους Τούρκους, διά τα εν Μικρά Ασία γεγονότα, της καταρρεύσεως του μετώπου, δύναται υπερηφάνως να λέγει: Δεν μας ενικήσατε! Και δεν μας ενικήσατε διότι δεν επολεμήσαμεν. Ημείς ηρνήθημεν να πολεμήσωμεν! Επρόκειτο ουσιαστικά περί απεργίας στρατιωτικής εν ώρα μάχης! Εάν επολεμούσαμεν θα σας εστέλναμεν και πάλιν πίσω. Θα σας ενικούσαμεν. Και ότι δεν επολεμήσαμεν, αποδεικνύεται από το ότι από τις παλάσκες μας δεν έλειπαν σφαίρες και τα όπλα μας δεν είχαν ξαναλερωθεί από το τελευταίο καθάρισμά τους…».

Η κατάρρευση του μετώπου στην Μ. Ασία το 1922 είναι μία «πονεμένη» ιστορία του Εθνικού Διχασμού, που όμως δεν είναι θέμα του σημερινού άρθρου μας.

Θα επιστρέψουμε λοιπόν στην σύγχρονη πραγματικότητα. Η Πατρίδα μας δέχεται πιέσεις και απειλές από τον Ερντογάν γιά να αναγκαστεί να κάνει συνδιαχείριση στο ελληνικό Αιγαίο. Αυτοαπατάται ο υπερφίαλος Τούρκος ηγέτης. Δεν γνωρίζει αυτό που διαπίστωσε και έγραψε ο ποιητής Στρατήγης: «Εμείς ποτέ δεν δώσαμε με θέληση δική μας σε εχθρό, νερό και χώμα». Όσοι τα απαίτησαν πήραν την απάντηση: «Μολών λαβέ», ελάτε να τα πάρετε αν σας βαστάει ο ….

Ίσως η Πατρίδα μας, να υπολείπεται της Τουρκίας πληθυσμιακά, οικονομικά και στρατιωτικά αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με επιτυχία. Ας διαβάσει καλά την ελληνική Ιστορία και όχι μόνο τα κεφάλαια που τους συμφέρουν.

Το διαχρονικό του Ηρόδοτου ισχύει μέχρι σήμερα: «Τους Έλληνες ενωμένους είναι δύσκολο να τους νικήσουν ακόμη και όλοι οι άλλοι ενωμένοι». Σήμερα είμαστε ενωμένοι, δυνατοί. Ψύχραιμοι και αποφασισμένοι και έχουμε δυνατές και αξιόπιστες συμμαχίες, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας.

Με την καρτερία του δυνατού, ήρεμα η φιλειρηνική Πατρίδα μας αντιπαρέρχεται τις τουρκικές προκλήσεις με διπλωματικές κινήσεις, για να προστατέψει την ειρήνη της πειροχής και τελικά θα το πετύχει!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα