Κοινωνία

Επιτυχής η συνεργασία με την βιωματική ομάδα για την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο κύκλος των συναντήσεων των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του δήμου Κιλκίς με την βιωματική ομάδα για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Οι γονείς συμμετείχαν σε οκτώ δίωρες συναντήσεις, με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα σε χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, υποστηρίχθηκε και υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων και Κέντρο Κοινότητας) σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς.

Στόχος των βιωματικών ομάδων ήταν η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου σε θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και η βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Η ομάδα βασίστηκε στην ενεργή, βιωματική συμμετοχή των γονέων. Τα μέλη της είχαν τη δυνατότητα μέσα από βιωματικές ασκήσεις, μέσα από το παιχνίδι ρόλων, την έκφραση συναισθημάτων, τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών να ανακαλύψουν ο καθένας το δικό του μοναδικό τρόπο για να είναι γονιός.

Ενδεικτικά θέματα που τέθηκαν υπό επεξεργασία ήταν:

-αναπτυξιακά στάδια παιδιών και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες

-δυσκολίες αποχωρισμού

-βελτίωση της επικοινωνίας στο πλαίσιο της οικογένειας

-συναισθηματική έκφραση

-ενθάρρυνση, ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης

– οριοθέτηση και διαχείριση αρνητικής συμπεριφοράς κ.α.

Την ομάδα γονέων συντόνισαν η ψυχολόγος, Βασιλική Μπογιατζάκη (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων) σε συνεργασία με την ψυχολόγο Ξένια Τσιτιρίδου και την κοινωνική λειτουργό Έφη Λαχανοπούλου ( Κέντρο Κοινότητας).

Το εμπλεκόμενο επιστημονικό δυναμικό του δήμου Κιλκίς στη δράση για γονείς παιδιών της προσχολικής ηλικίας τους ευχαριστεί θερμά όλους για την συμμετοχή τους στην ομάδα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]