Κοινωνία

Επιτυχημένη η εκστρατεία μείωσης του υπερπληθυσμού αγριοχοίρων

Πέντε συνεργεία δίωξης αγριογούρουνων συγκρότησαν οι κυνηγοί του Κιλκίς, οι οποίοι μετά από συστάσεις του υπουργείου περιβάλλοντος και του τοπικού δασαρχείου, «ξεχύθηκαν» για περίπου ένα μήνα σε έκταση 300.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών του ενιαίου λεκανοπεδίου Μουριών – Δοϊράνης, σε μία προσπάθεια μείωσης του υπερπληθυσμού των συγκεκριμένων ζώων.

Οι κυνηγοί, χωρισμένοι σε ομάδες των δέκα ατόμων, έχοντας λάβει όλα τα μέτρα προστασίας και φορώντας εμφανή πορτοκαλί γιλέκα, κατάφεραν να θηρεύσουν γύρω στα 55 αγριογούρουνα.

Στην συνέχεια, αφού διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στα ζώα και δόθηκε το «πράσινο φως», ότι είναι κατάλληλα γιά βρώση, αποφάσισαν να δωρίσουν τα τριακόσια κιλά κρέατος στα συσσίτια των εκκλησιών, σε πολύτεκνους και σε οικογένειες απόρων.

«Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξηθεί τρομακτικά στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων» δήλωσε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς Χαράλαμπος Βασιλειάδης, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου και του δασαρχείου για μείωση του πληθυσμού τους.

«Αποφασίσαμε,και αυτό είναι προς τιμήν όλων των κυνηγών που συμμετέσχον στην δίωξη των αγριογούρουνων, να δώσουμε τα θηράματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία με το κτηνιατρείο της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και το δασαρχείο Κιλκίς», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Πρόσθεσε δε, ότι με την επίσημη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (σ.σ.: Σάββατο 17- 9 – 22), οι κυνηγοί του Κιλκίς θα συνεχίσουν την καταδίωξη των αγριογούρουνων, ενώ θα δίνουν το κρέας τους σε ανθρώπους της περιοχής, που έχουν πραγματική ανάγκη και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Και κατέληξε, λέγοντας:«Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις φτωχές οικογένειες και τα συσσίτια. Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση γιά την δωρεάν διάθεση του κρέατος, η γραμματεία του συλλόγου μας έχει δεχθεί ένα σωρό τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να τους στηρίξουμε».

Από την πλευρά του, ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας δήλωσε, όπτι συντάχθηκε μία πανελλαδική μελέτη από το υπουργείο περιβάλλοντος γιά τον πληθυσμό του αγριόχοιρου και αξιολογήθηκε, ότι στην περιοχή του δήμου Κιλκίς ο αριθμός ήταν υπερβολικός και χρειαζόταν να μειωθεί. Το κυνήγι από επαγγελματίες κυνηγούς εξελίχθηκε υπό συνεχή παρακολούθηση της θηροφυλακής και της δασικής υπηρεσίας.

Ο κ. Βούρτσας πρόσθεσε, ότι τα αγριογούρουνα κυνηγήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, μέσα σε εκτάσεις με καλαμπόκια και ηλιόσπορους. Λόγω της διώξεως από τους κυνηγούς, αρκετά από αυτά αναγκάσθηκαν να φύγουν από τα χωράφια και να επιστρέψουν στο βουνό, και τόνισε: «Υπ’ αυτήν την έννοια, η συμβολή μας στο πρόβλημα είναι γενικότερη, αν και η Πολιτεία θα πρέπει να προβλέψει και την διαδικασία αποζημιώσεων στους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]