Αγροτικά

Ενδείξεις καλύτερων φέτος τιμών στο πρόβειο γάλα

Την αυστηρή τήρηση του νόμου από τις μεταποιητικές βιομηχανίες που εισάγουν γάλα και που παράνομα το χρησιμοποιούν για την παραγωγή φέτας, επεσήμανε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης με δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της επίσκεψης στην περιοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δήλωση Βορίδη έρχεται σε καλή στιγμή, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις των αιγοπροβατοτρόφων με τη γαλακτοβιομηχανία για τις τιμές με τις οποίες θα γίνονται οι παραλαβές γάλακτος τη νέα περίοδο.

Σημειωτέον ότι ήδη έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση, ειδικά στο πρόβειο γάλα με τις τιμές παραγωγού να επαναπροσεγγίζουν το ένα ευρώ, μετά από μια τριετία επίμονης πτώσης.

Εξελίξεις τις οποίες σε ένα βαθμό επιβεβαιώνουν και αρκετοί από τους Κιλκισιώτες παραγωγούς όπως ο Δημήτρης Αθανασιάδης από την περιοχή της Κορωνούδας, ο οποίος, όπως δήλωσε, διαπραγματεύεται με τους ενδιαφερόμενους μεταποιητές σε τιμές πάνω από 0,90 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι είχε αντίστοιχες παραδόσεις γάλακτος 0,83-0,85 ευρώ το κιλό.

Μία άνοδος, η οποία «σίγουρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες των παραγωγών», όπως υπογράμμισε, «αλλά για την οποία μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι παραγωγοί ως ευάλωτοι διαπραγματευτές, δέσμιοι προκαταβολών τις οποίες έχουν λάβει από τις γαλακτοβιομηχανίες».

Αντιθέτως, αρκούντος επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας και προβατοτρόφος Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, επισημαίνοντας με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ότι ανάλογες διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργών αγροτικής ανάπτυξης έχουν ακουσθεί και κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο, όπως επεσήμανε να ακολουθήσουν πρακτικές αυστηρής εφαρμογής των.

Εξ ίσου επιφυλακτικός εμφανίσθηκε και σε ό,τι αφορά στα υπό διαπραγμάτευσιν με τους γαλακτοβιομηχάνους επίπεδα τιμών, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει στην περιοχή από τα 0,85 ευρώ με «ανοικτή» την προοπτική διαμόρφωσης ανοδικά με βάση τα ποσοστά λιποπρωτεϊνης στο γάλα.
«Ποσοστά, τα οποία», συνέχισε «είναι δύσκολο να επιτευχθούν από την πλειονότητα των κτηνοτρόφων, πλην αυτών που διατηρούν κοπάδια ελευθέρας βοσκής».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]