Πολιτισμός

Έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων λειτουργεί στην ΛΑΦ Κιλκίς

Εγκαινιάσθηκε την Δευτέρα 18.6.18 σε αίθουσα της λέσχης αξιωματικών φρουράς Κιλκίς έκθεση κειμηλίων των Βαλκανικών Πολέμων. Η έκθεση που θα λειτουργήσει έως και την Κυριακή 24.6.18 καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας εκτός απο το διάστημα 4-6 μμ. που θα παραμένει κλειστή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της 105ης επετείου της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς. Στον εκθεσιακό χώρο εκτίθενται απεικονίσεις στολών αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών όλων των εμπολέμων στρατών των Βαλκανικών Πολέμων όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας προθηκες με οπλισμό Ελλήνων στρατιωτών του Βαλκανικού Πολέμου και διάφορα άλλα περιεκτικά εκθέματα.

Την έκθεση παρουσίασε ο ακούραστος ερευνητής και θεματοφύλακας της ελληνικής Ιστορίας συνταγματάρχης εα Βασίλειος Νικόλτσιος διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Με τον γνωστό ακριβή αλλά και γλαφυρό λόγο του ο κ. Νικόλτσιος αναφέρθηκε στους τόπους όλων των στολών των δύο Βαλκανικών Πολέμων και στην ποιότητα κατασκευής τους και στις διαφορές όλων των εμπολέμων στρατών ως προς την “φιλοσοφία” περί την χρησιμότητα και πρακτικότητα των στολών. Ειδικότερα επισήμανε το πόσο δυσεύρετη είναι σήμερα μια στολή του στρατού του Μαυροβουνίου απο το πηλίκιο μέχρι τα υποδήματα απο την εξάρτυση μέχρι τα διακριτικά της.

 

Τέλος υπογράμμισε την σημασία της ιστορικής γνώσης σε όλους τους τομείς στην κατανόηση όχι μόνο του τρόπου λειτουργίαςτων στρατών των εμπολέμων στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά και των ιδίων των ιστορικών γεγονότων κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Στην τελετή παρέστη ο αντιπεριφεριάρχης Ανδρέας Βεργίδης ενώ… “εκκωφαντική” υπήρξε η απουσία εκπροσώπου του…κατά τα λοιπά συνδιοργανωτή δήμου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα