Πολιτισμός

Έκθεση δημιουργιών του αυτοδίδακτου γλύπτη Α.Κατσιάνη στην «Αυστροελληνική»

Εγκαινιάζεται στις 7 το βράδυ της Τετάρτης 9.3.16 στην καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής» η έκθεση εικαστικών του εκπαιδευτικού και αυτοδίδακτου γλύπτη Αθανασίου Ν. Κατσιάνη.

Η έκθεση έχει τίτλο ”731 – Γολγοθάς” και περιλαμβάνει γλυπτές συνθέσεις και εικόνες με θέμα τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Κύριος πυρήνας της συλλογής είναι η απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών από τις 9 έως τις 22 Μαρτίου στο στρατηγικής σημασίας ύψωμα ”731”. Το ύψωμα αυτό ονομάστηκε ”Γολγοθάς” από τους Έλληνες υπερασπιστές του και ”ιερή ζώνη” (zona sacra) από τους Ιταλούς. Στις μάχες αυτές, και τούτο δεν είναι ευρέως γνωστό, έπεσαν και αρκετοί Κιλκισιώτες.

Η έκθεση εικαστικών ”731 – Γολγοθάς” είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Αθανασίου Ν. Κατσιάνη.
Ο δημιουργός χρησιμοποιεί τον πηλό για τις γλυπτές συνθέσεις ενώ για τις εικόνες χρησιμοποιείται η μέθοδος ανάστροφης φωτογραφίας σε ξύλο. Σε όλο το έργο διακρίνεται η προσπάθεια μιας ρεαλιστικής ιστορικής προσέγγισης – αναπαράστασης γεγονότων, προσώπων και τοπίων, που σκοπό έχει να καταδείξει τις σκληρές πτυχές του πολέμου, καταρρίπτοντας το μύθο μιας εύκολης νίκης κατά των Ιταλών. Συγχρόνως προβάλλονται οι αξίες και τα ιδανικά μιας άλλης εποχής που οδήγησαν στην πρώτη επί εδάφους νίκη του ελεύθερου κόσμου κατά του Αξονα. Παρουσιάζονται, επίσης, κάποιοι πρωταγωνιστές του πολέμου που είτε είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, είτε έφυγαν από τη ζωή, πικραμένοι από την αντιμετώπιση της ελληνικής Πολιτείας.

Τα σουρρεαλιστικά στοιχεία που εκτίθενται σε ωρισμένα έργα, δεν προέρχονται από την αυθαίρετη φαντασία του δημιουργού αλλά βασίζονται σε διηγήσεις, δημοσιεύματα ή θρύλους της εποχής.
Η έκθεση εικαστικών έχει την διοργανωτική υποστήριξη της Θρακικής Εστίας Κιλκίς, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς (αντιδημαρχία πολιτισμού) και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 20.3.16, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.00 & 16.00 – 20.00
Κυριακή 17.00 – 20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Προτάσεις του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Στ. Μάλγαρη γιά στάσιμα έργα αρμοδιότητας ΠΚΜ

Σειρά προτάσεων για στάσιμα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας διατυπώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης, ασκώντας συθγχρόνως κριτική […]

Δεν έμεινε… στα λόγια!

Το ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά στο θέμα των αδεσπότων ζώων έχει παρουσιάσει εδώ και κάποιο διάστημα θεαματική […]