Κοινωνία

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων 2023 στο δάσος της Κούπας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε για την φετινή “Ημέρα Πάρκων της Ευρώπης” (Europarc Day 2023) ο Συνεταιρισμός Διαχείρισης του Δάσους Κούπας σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό – πολιτιστικό σύλλογο Κούπας.

Εκδρομείς και εθελοντές – με εργαλεία στα χέρια και σακίδια στις πλάτες- συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου μπροστά στη Τσιέσμα Μάρη (τη Μεγάλη Βρύση του χωριού) και ξεκίνησαν προς τις τοποθεσίες «Μπιζουνία» και «Κριμίλα», για να διαβούν-γνωρίσουν και ταυτόχρονα να περιποιηθούν-συντηρήσουν ένα από τα πιο παραδοσιακά και πιο όμορφα μονοπάτια που συνδέουν το δάσος με τον οικισμό.

Με την συνοδεία της απαράμιλλης ορχήστρας, που αυτή την εποχή δημιουργεί από μόνη της η φύση, καθώς επιστρατεύει τα κελαρύσματα των νερών από τη μια και τα κελαηδίσματα των κούκων, των τσαλαπετεινών και των αηδονιών από την άλλη, επιστρέφοντας οι ομάδες έκαναν μια μικρή στάση στο βράχο της «Κουγιάσα», για να ακολουθήσουν τα χνάρια των προγόνων μας και σε ένα ακόμα τους «μονοπάτι»:

Αυτό της συνήθειας που είχαν να αναμετρώνται με την αιωνιότητα με το να χαράζουν, όπως κάποτε έκανε ο ίδιος αρχαίος Σείκιλος, τα ονόματα ή τα αρχικά τους πάνω σε μια διαλεγμένη πέτρα.

Τέλος, ακολούθησε το καθιερωμένο τσιμπούσι στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ευγενική προσφορά του συλλόγου.

Η εκδήλωση της Ημέρας Πάρκων της Ευρώπης (Europarc Day) στο Δάσος Κούπας, έχει καταστεί θεσμός, που αναδεικνύει την σπουδαία φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Υπογραμμίζει τις μεγάλες του δυνατότητες και τις ευρωπαϊκές του προοπτικές και σηματοδοτεί την κοινή μας δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον!

Φωτογραφίες Αννέτα Κίτη

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]