Πολιτισμός

Και στο νομό σειρά εκδηλώσεων τιμής της 100ης επετείου της λήξης του Α Παγκοσμίου Πολέμου

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια απο την λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου κατά την διάρκεια του οποίου και συγκεκριμένα απο το 1916 έως το 1918 περιοχές του σημερινού νομού Κιλκίς υπήρξαν θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων στο λεγόμενο Μακεδονικό Μέτωπο. Πριν λίγους μήνες αποφασίσθηκε η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων τιμής αυτής της επετείου σχετικών τόσο με τα ιστορικά γεγονότα όσο και με άλλες παραμέτρους όπως το αρχαιολογικό έργο σε σημεία κοντά στους τόπους των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στις εκδηλώσεις τις οποίες συντονίζει η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς συμμετέχουν οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, η Βρετανική Πρεσβεία, η εφορία αρχαιοτήτων Κιλκίς, το πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης, η 71η Α/Μ ταξιαρχία «Πόντος», η 33 Μ/Κ ταξιαρχία «Σύνταγμα Κυδωνιών», οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί ερευνητές και συλλέκτες.

Η πρώτη εκδήλωση
Η πρώτη απο αυτές τις εκδηλώσεις με τίτλο «Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς 1918-2018: Εκατό χρόνια απο την λήξη του Α ΠΠ – Η διαχείριση της μνήμης» έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 19.9.18 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με ώρα έναρξης 7 το βράδυ.

Τα επι μέρους θέματα θα αναπτύξουν οι εξής:

«H Ελλάδα στον Α ΠΠ», Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Οχυρώσεις στην κοιλάδα του Αξιού κατά τον Α ΠΠ», Δέσποινα Χαρίτου, αρχαιολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στο παανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Μνημεία και πολιτικές μνήμες Α ΠΠ στην περιοχή του Κιλκίς» δρ. Βλάσης Αγτζίδης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το πρόγραμμα θα συντονίσει ο συνταγματάρχης σα Βασίλειος Νικόλτσιος, ιστορικός και ερευνητής

Το πλήρες πρόγραμα
Εξ άλλου το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων έχεις ως εξής:

19.9.18, 19.00, συνεδριακό κέντρο Κιλκίς: Η προαναφερθείσα ημερίδα
24.09.2018, ώρα 18.00, Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου, Δήμου Παιονίας, εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) – συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

26.09.2018, ώρα 18.00 Καπναποθήκη Αυστροελληνικής, Δήμου Κιλκίς εγκαίνια έκθεσης «Ενθυμήματα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο», Πολεμικό-Στρατιωτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ιδ. Συλλογή κ. Νικόλτσιου Βασίλειου – Συνταγματάρχης εν αποστρατεία – ιστορικού-ερευνητή.

30.09.2018, Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου (11.00π.μ), Ηρώο πεσόντων Βρετανικού Στρατού και Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης (15.00μ.μ), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

11.11.2018, ώρα 12.00, εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς “Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών … στα σκάμματα των ανασκαφών”.

16.11.2018, ώρα 11.00, Φουαγιέ Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) – συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]