Εισαγγελική παρέμβαση για τα εμπόδια στον εμβολιασμό βοοειδών

Αγροτικά /

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στην «μέγγενη» γραφειοκρατικών διεργασιών έχει εγκλωβιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης εμβολιασμών βοοειδών, σταβλισμένων και μη, της περιφερειακής ενότητάς μας, που έχει ως στόχο την προστασία τους από την οζώδη δερματίτιδα.

Μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο από πλευράς της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας με την χρήση 12.500 δόσεων εμβολίων και πλέον έχει σταματήσει καθώς υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την προμήθεια των απαραίτητων καυσίμων γιά την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν στα ψυγεία της υπηρεσίας από τις 29 Ιανουαρίου 20.000 νέες δόσεις εμβολίων συνολικής αξίας 40.000 ευρώ και κυρίως να παραμένουν αμβολίαστα χιλιάδες βοοειδών, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται γιά τους κτηνοτρόφους.

Το γεγονός της μη προμήθειας καυσίμων αφορά συνολικότερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οφείλεται στο «πάγωμα» από τον περασμένο Οκτώβριο της σχετικής τρέχουσας σύμβασης, μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργείου γιά λόγους που αφορούν τυπικές διαδικασίες και αλλαγή στην διαδικασία προμήθειας καυσίμων μέσω διεθνούς διαγωνισμού που εκκρεμεί.

Γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως την διοίκηση της περιφέρειας, καθώς η ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι καταλυτική γιά την προσπάθεια αποτροπής εμφάνισης κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδος και την αποφυγή πολυ δυσάρεστων οικονομικών επιπτώσεων γιά τους κτηνοτρόφους εκτροφείς βοοειδών στον νομό μας.

Γι’ αυτό άλλωστε, πέραν των κινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της κεντρικής περιφερειακής διοίκησης γιά το ζήτημα, η αντίστοιχη της ενότητάς μας έθεσε το θέμα και στην τοπική εισαγγελική αρχή εκτιμώντας ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά σε μία ειδική και έκτακτη περίπτωση και συντρέχουν λόγοι γιά την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπισή της από πλευράς της υπηρεσίας ελέγχου πληρωμών του Δημοσίου, προς την οποία έχει τεθεί το θέμα.

Με προφανή βεβαίως στόχο να αξιοποιήσει την αντίστοιχη εισαγγελική εκτίμηση προς την εν λόγω υπηρεσία και την εκταμίευση των απαραίτητων πόρων γιά την εξαγορά των 7.200 λίτρων καυσίμων κίνησης που εκτιμάται ότι είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των εμβολιασμών.

Προς το παρόν η διενέργεια των είναι «παγωμένη» και το πρόβλημα γιά τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν τελέσει τους εμβολιασμούς παραμένει «ανοικτό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί στον νομό μας κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]

Δείτε ακόμα