Αγροτικά

Επί τέλους, είδαν «φως» …χρήματος οι παραγωγοί του νομού

Το «φως» του χρήματος έστω και αργοπορημένα «είδαν» την Τρίτη 8.12.15 οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού καθώς έστω και αργοπορημένα σε σχέση με το παρελθόν έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η προκαταβολή από την ενιαία ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα ποσά, που πιστώνονται, αφορούν στα όσα έχουν εξαγγελθεί διαδοχικώς το τελευταίο διάστημα από «πηγές» του αρμοδίου οργανισμού πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και του αρμοδίου υπουργείου με προεξάρχοντα τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που πρώτη η «Η» είχε εκτιμήσει. Δηλαδή είναι στο 50% περίπου της ενιαίας ενίσχυσης και στο 40% της βασικής καθώς δεν περιλαμβάνει το 30% που αφορά στις προϋποθέσεις «πρασινίσματος» το 8% που αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και το 2% των νέων αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η καταβολή της προκαταβολής παρά την καθυστέρηση που σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι η εφετινή χρονιά ως πρώτη εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και τα μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν ποσά είναι μία σημαντική οικονομική «ανάσα» γιά τις χιλιάδες παραγωγών του νομού αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Και τούτο, διότι τα ποσά, που θα εκταμιευθούν μέσω των τοπικών τραπεζικών ιδρυμάτων θα είναι μία ισχυρή «ένεση» τόνωσης της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους θα «πέσουν» σ’ αυτήν καλύπτοντας από την μία υποχρεώσεις των παραγωγών και από την άλλη καταναλωτικές των ανάγκες.


«Μετέωρη» η πληρωμή 112.000 παραγωγών!

Στην αναμονή για την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης βρίσκονται 112.000 αγρότες. Όπως διευκρίνισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ η πλειονότητα, περίπου 90.000 παραγωγοί, δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της.
Οι παραγωγοί αυτοί, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους εάν συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Εάν δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον κανονισμό δε θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς.
Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον “ενεργό γεωργό” από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να συμπεριλάβει στην πληρωμή όσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.

Την περασμένη Δευτέρα έλαβαν το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης συνολικά 564.000 αγρότες από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα.
Αναφορικά με τις μειώσεις στα πιστωθέντα ποσά πολλών παραγωγών , διευκρινίζεται κατ’ αρχάς ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ είναι κατά 15% μικρότερος έναντι της «παλαιάς».

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, εξάλλου, ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ό,τι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, οφείλονται σε επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρεις περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι).
«Αδικημένοι» εμφανίζονται και οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αγρότες, εισπράττοντας μικρότερα ποσά σε σχέση με τους «παλαιούς» που έχουν την ίδια καλλιέργεια, στην ίδια περιοχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι τούτο οφείλεται επίσης στις επιλογές που έγιναν σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ και σημειώνουν ότι στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων αγροτών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]