Κοινωνία

Λαμπρά εγκαίνια του Ι.Ν. Παναγίας Άξιον Εστίν στην Αξιούπολη

Αλλεπάλληλες ευλογίες, προσδοκώμενες από χρόνια, χάρηκε η Αξιούπολη εφέτος στο μήνα της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας. Με επίκεντρο τον ενοριακό λαμπρό Ναό της Παναγίας “Άξιόν Εστιν”. Προσφέροντας στους κληρικούς και τους λαϊκούς ως πνευματική παράκληση κάτι από τη μυστική Χάρη της “ρομφαίας της οδύνης που διεπέρασε την Θεομητορική καρδιά εμπρός στο Σταυρωμένο Υιό Της και Θεό”, με τον Τίμιο Σταυρό (Τίμιο Ξύλο) από τα Ιεροσόλυμα, κάτωθεν του Αναστάντος Κυρίου της δόξης, του Παντοκράτορος του τρούλλου.

Λιτανεία των ιερών λειψάνων από τους Σεβ. Αρχιερείς Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγο, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προσέφερε λόγον οικοδομής και παρακλήσεως, μετά την επίκαιρη ποιμαντορική ομιλία του οικείου Ποιμενάρχη.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Τα Εγκαίνια του κυρίως Ναού τέλεσαν και οι τέσσερις Μητροπολίτες, ενώ ειδικά του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής (του και βαπτιστηρίου) τέλεσε ο Σεβ. Σερρών. Στη θ. Λειτουργία προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης με τους λοιπούς αγίους Αρχιερείς, και τους συμπρεσβυτέρους και διακόνους.

Τη χρονολογική καθυστέρηση των Εγκαινίων απέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος στο εκκλησιολογικό έλλειμμα των προσωποπαγών δεδομένων της Μητρόπολης, που χρόνιζε για δύο δεκαετίες και πλέον, ενώ με την κατοχύρωση της μονιμότητας εξέλιπε και εκείνο το εμπόδιο και τελέστηκαν τα Εγκαίνια με τη συμπλήρωση μιας 25ετιας από το 1991 της αρχικής του έλευσης στην περιοχή.

Τις τελετές και τη θ. Λειτουργία μετέδωσαν πανελλαδικά και ανά τον κόσμο το τηλεοπτικό δίκτυο 4Ε και οι τηλεοπτικοί σταθμοί “Λυδία η Φιλιππησία” και “88,8 η άλλη φωνή στα FM” (τοπικός εκκλησιαστικός ραδιοσταθμός).

Στο διάθεσιμο χρόνο του Εσπερινού, ερμηνεία της σημασίας των Εγκαινίων θέλησαν να προσφέρουν ως επικύρωση διδαχής και λόγον παρακλήσεως ο χοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, μετά από την ιστορική ομιλία του Σεβ. Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου περί τον εγκαινιαζόμενο Ναό και την Αξιούπολη.
Η Αξιούπολη αποκτά εκκλησιαστική ταυτότητα κυριολεξίας, είπε ο οικείος Ποιμενάρχης.

«…Καθώς ολοκληρώνεται τούτο το δώρό μας στο Θεό, και η δωρεά του Θεού σε μας, τούτο το δικό μας αφιέρωμα προς την Παναγία, και το στόλισμα της Παναγίας για όλους εμάς… τώρα η Αξιούπολη μπορεί να κυριολεκτείται και εκκλησιαστικά ως Αξιούπολη, γιατί αξιώνεται να αξιοπροσφέρει επίσημα το δικό της “Άξιόν Εστιν”, ευγνωμοσύνη υιοπρεπή στην Αξιώνυμη και Αξιΰμνητη Δέσποινά μας την Θεοτόκο, στον ανθρώπινο κι έμψυχο “Οίκο του Θεού”, στην Κεχαριτωμένη “κατοικία Του μεθ᾽ ημών των ανθρώπων”.

»Όσο κι αν είναι σμικρότατο το δικό μας αντίδωρο (ένα κτίσμα καιρικό) στο δικό Της ασύγκριτο Δώρο (που είναι ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος)· … πάντως είναι αντίτυπο των εκκλησιασμένων μας υπάρξεων, που αποκτούν το υποστατικό τους νόημα με την ενότητα στη μία πίστη και με την κοινωνία στο Άγιο Πνεύμα… Λέμε λοιπόν και ξαναλέμε σαν ένα στόμα, μια καρδιά, ένα σώμα, με τα λόγια των δεήσεων και τις υμνωδίες των ψαλμωδών: “Ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων, ούτω (πάντοτε θα) επιποθεί η ψυχή μου προς σε, ο Θεός… (από τώρα και στο εξής) διελεύσομαι εν τόπω σκηνής θαυμαστής, έως του οίκου του Θεού, εν φωνή αγαλλιάσεως, και εξομολογήσεως ήχου εορτάζοντος” (ψαλμ. 41, 1, 4).

»Οίκος Θεού (κατοικητήριο της αοράτου επιφανείας και διαρκούς μυστηριακής παρουσίας του ζώντος Θεού)! Εκκλησία της Παναγίας-Άξιόν Εστιν (Εκείνη που ανθρωπίνως φανέρωσε τον Θεό και Σωτήρα, γίνεται πλέον επίσημα επί γης και ουρανού η “ταυτότητα” του δικού μας εδώ εκκλησιασμού· τόσο, ώστε να αναρωτιέται κανείς, τι από τα δύο συμβαίνει: αν πιο πολύ εμείς εδώ ανήκουμε στην Παναγία, η πιο πολύ η Παναγία ανήκει σε μας· ασφαλώς λαχταρούμε και επιποθούμε να συμβαίνουν και τα δύο)! Εγκαίνια (από σήμερα και αύριο σφραγίζεται η ουρανοεπίγεια αυτή εκκλησία · ώστε το Πνεύμα το Άγιο να μας δαψιλεύει μόνιμα την Τριαδική θεία Του χάρη· για να μετέχουμε σ᾽ αυτήν μέσα από την Θεομητορική προστασία της δικής μας ευλάβειας· για να μετέχουμε στην Τριαδική θεία χάρη μέσα από κάθε άγια συμμετοχή εκκλησιασμού και να γινόμαστε διαρκώς καινούργιοι, αντί παλαιών)!

»Βεβαίως, “του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες αυτήν”. Στη σημερινή εισαγωγική τελετουργία και τον αυριανό εγκαινισμό του λαμπρού ναού (όπως και κάθε ναού) ανανεώνουμε την αληθινή μας ιστορική και αιωνική ταυτότητα…».

Από μέρους του προεξάρχοντος Σεβασμιωτάτου Σερρών κ. Θεολόγου δέχθηκε τον εγκάρδιο έπαινο για την εκκλησιαστική του μαρτυρία και τις εγκάρδιες ευχές για μακροημέρευση και πολλαπλάσια Εγκαίνια.

Με ένα παράλληλα θαυμάσιο αναλυτικό λόγο ο άγιος Σερρών υπογράμμισε τη σημασία των Εγκαινίων για την Εκκλησία και ειδικά για το παρευρισκόμενο εκκλησιαστικό πλήρωμα. Θύμισε δια μακρών το εκκλησιαστικό μυστήριο της καινοποιήσεως, της ανακαινίσεως, που ξεκινά και καταλήγει στους ναούς για κάθε στιγμή της ανθρώπινης ζωής (από την αρχή μέχρι το τέρμα και επέκεινα). Αναφέρθηκε στην χαρακτηριστική προτροπή του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου ότι οι πιστοί καλούνται να γίνουν θεοφόροι, χριστοφόροι και ναοφόροι, δηλαδή ναοί του Θεού με την όλη πολιτεία τους· να ανακαινίζονται και να γίνονται “καινοί”-νέοι άνθρωποι αντί παλαιών (τονίζοντας αυτήν ακριβώς τη σημασία των Εγκαινίων). Ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση συμμετοχής στη μεγάλη αυτή εκκλησιαστική χαρά του τόπου, η οποία κοινωνούμενη πολλαπλασιάζεται (όπως εκ του αντιθέτου κάθε λύπη μετεχόμενη αμβλύνεται). Και είναι αυτό ένα παράλληλο μήνυμα για τις δύσκολες συγκυρίες του λαού μας.

Του Εσπερινού προηγήθηκε η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και των ιερών λειψάνων των Εγκαινίων, στην πλατεία πριν τον ιερό Ναό της Παναγίας Αξιουπόλεως.

Ιεροφορεμένος και με αναμμένες λαμπάδες ο ιερός Κλήρος ανέμενε τους Μητροπολίτες, που και εκείνοι ιεροφορούντες έφεραν τα ιερά αυτά σεβάσματα από τη Γουμένισσα, με προπομπή αστυνομικού οχήματος. Εν μέσω των Ιερέων οι Καθηγούμενοι των Ι.Μονών Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου αρχιμ. Νικάνωρ, Παναγίας Γουμενίσσης αρχιμ. Αγαθάγγελος, Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γρίβας αρχιμ. Βησσαρίων, με συνοδεία ιερομονάχων, και ακολουθούσα η Καθηγουμένη του ι. Ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου & Παναγίας Ανύδρου μοναχή Ιωάννα με συνοδεία μοναζουσών.

Τιμητικό άγημα στρατιωτών και ένστολα τμήματα των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων πλαισίωναν την λιτανευτική πομπή προς τον ιερό Ναό της Παναγίας “Άξιόν Εστιν”, ενώ έψαλαν οι λαμπρές χορωδίες των μουσικοδιδασκάλων κ. Ιωάννη Χασανίδη και π. Ραφαήλ Γκουρβέλου.

Η κατάμεστη πλατεία και ο περίγυρος από τους Αξιουπολίτες και άλλους συνεορταστές, με την είσοδο στο Ναό, υπερπλήρωσαν τον προς Εγκαίνια ιερό χώρο: ένα εξαίσιο αρχιτεκτόνημα, ένα ανοικτό και φωτεινό πολυεπίπεδο σύνολο, με τον κυρίως ναό της Παναγίας και τα ενσωματωμένα παρεκκλήσια των Αγίων Μηνά, Μαρίνης και Παρασκευής (όπου και το καλαίσθητο βαπτιστήριο).

Επιστρατευμένη εξυπηρετούσε η νεολαία της Αξιούπολης, όπως και μεγάλο πλήθος εθελοντών στελεχών του ενοριακού έργου, που από ετών ανταποκρίνονται στις φιλότιμες δράσεις των Εφημερίων. Αυτούς και μνημόνευσε με επαινετικά εγκώμια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος, ήτοι τον αρχιμ. Δωρόθεο Πάπαρη που ξεκίνησε εκ του μηδενός και ολοκλήρωσε το ιερό αυτό και σημαντικότατο έργο σε συνεργασία με τον πρωτοπρ. Ιγνάτιο Καλογεράκη, που ανέλαβε τη σκυτάλη για μια σπουδαία ποιμαντική εφημεριακή συνέχεια και για την άριστη ενοριακή διοργάνωση των Εγκαινίων.
Μετά τον Εσπερινό, ο μεν τοπικός Σύλλογος Ποντίων Αξιουπόλεως δεξιώθηκε τις Αρχές, ενώ η Ενορία δεξιώθηκε τους Σεβ. Μητροπολίτες, τους Κληρικούς και τις χορωδίες στην ευρύχωρη αίθουσα πολλαπλών ποιμαντικών εκδηλώσεων του Ναού.

Το πρωί και περί το τέλος του Όρθρου, πολλοί Εφημέριοι της Μητροπόλεως ιεροφορεμένοι, περιβάλλοντας τον νεότερο των μετεχόντων Αρχιερέων Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, ανήλθαν στον από πολλών ετών αναστηλωμένο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου. Από εκεί ο Μητροπολίτης παρέλαβε τα ιερά λείψανα για τον εγκαινιασμό και εν πομπή όλοι, συνοδεύοντας τον Σεβ. Ελασσώνος βαστάζοντα τα ιερά λείψανα, επανήλθαν στο Ναό της Παναγίας.

Τελέστηκαν όλα τα προβλεπόμενα, η τριπλή περιφορά περί το Ναό, με τους Μητροπολίτες βαστάζοντες το ι. Ευαγγέλιο, τον εγκιβωτισμό Τίμιο Σταυρό και τα ιερά λείψανα, εν μέσω των Ιερέων. Έγιναν οι προκαταρκτικές αγιαστικές Δεήσεις και τα ι. Ευαγγελικά Αναγνώσματα εναλλάξ από τους τέσσερις Αρχιερείς που επισφραγίστηκε με την πανηγυρική είσοδο. Ακολούθησε η πλύση και ο καθαγιασμός της αγίας Τραπέζης του κυρίως Ναού (από τους Σεβ. Γουμενίσσης, Ιλίου και Ελασσώνος) και του βαπτιστηρίου-παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής (από το Σεβ. Σερρών), το τετραμερές μύρωμα του ι. Ναού και η θεία Λειτουργία.
Συγκινητικές όντως οι στιγμές με την από κοινού εκφώνηση του “Πιστεύω” και του “Πάτερ ημών”, από τις εν χορώ εκφωνήσεις των ιερατικών ακροτελευτίων και τέλος από την προσέλευση στη θεία κοινωνία δια τριών αγίων ποτηρίων πολλών βρεφών, παιδιών και ωριμοτέρων.

Με το πέρας της θ. Λειτουργίας, η ενορία διένειμε ετοιμασμένες τις ευλογίες από τα Εγκαίνια, ένα καλαίσθητο αναμνηστικό πολύπτυχο με σύνοψη της ιστορίας του ναού (σε κείμενα του αρχιμ. Δωρόθεου Πάπαρη) και άλλα πρόσφορα δωρήματα.
Επακολούθησε γεύμα για τους Σεβ. Μητροπολίτες και τις Αρχές, τους ιερείς και τους ιεροψάλτες, που οργανώθηκε άριστα στην ευρύχωρη ενοριακή αίθουσα (όπου προ ετών είχε πραγματοποιηθεί και η επίσημη δεξίωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από το Δήμο Αξιούπολης και τις λοιπές Αρχές του Κιλκίς, μετά τον εορτασμό της επετείου του Σκρα).

Από τις Αρχές παρέστησαν ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γουντενούδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, κ. Ιωάννης Αλίρης και κα Ευανθία Πολιτίδου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Παιονίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ.κ. Αι. Δεβετζόπουλος, Κων/νος Σιωνίδης, Γεώργιος Φράγκος, Θεόδωρος Απουσίδης, ο Πρόεδρος του ΔΔ Αξιούπολης κ. Κων/νος Ζηλελίδης και τα Μέλη του ΔΔ Δημ. Πάζης και Πλουτ. Ελευθεριάδης, ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, οι πρ. Δήμαρχοι Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας και Αξιούπολης κ. Ιωάννης Πολυχρονίδης και κα Σόνια Συμεωνίδου, ο Γεν. Περιφ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κ. Μακεδονίας κ. Θωμάς Σάνδρος με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κιλκίς κ. Ηλία Μπόλο, ο Ταξίαρχος-Δκτης της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Συμεών Κεβεντζίδης και ο Συνταγματάρχης-Υποδκτής της Ταξιαρχίας με σημαντική αντιπροσωπεία αξιωματικών, ο Διοικητής της ΠΥ Παιονίας κ. Χρήστος Γκαντίδης, ο πρ. Αστ. Δντης Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαΐδης (σημ. σύμβουλος της Π.Ε. Κιλκίς), ο τοπικός Δκτης και στελέχη του Α.Τ. Αξιούπολης (που τήρησαν υποδειγματικά την τάξη στην εξαιρετικά ευρεία διοργάνωση, πρόεδροι και στελέχη των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, η κα Ελένη Γρομπανοπούλου, πρόεδρος του Λαϊκού Παν/μίου Κ. Μακεδονίας (που άρχισε να δραστηριοποιείται από την περιοχή μας και απλώνεται ως τις Σέρρες), από τους εργολήπτες κατασκευής του Ναού και παράγοντες προβολής του αναστηλωτικού και κτιριολογικού προγράμματος της Μητροπόλεως.

Όπως ανακοίνωσε περί το τέλος των Εγκαινίων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, επί ένα 40μερο θα τελείται καθημερινά η θ. Λειτουργία στο νεο-εγκαινιασθέντα Ναό, ενώ μετ᾽ αυτό θα επακολουθήσει το 40λειτουργο των Χριστουγέννων.

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Κιλκίς συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για τους νεκρούς των Τεμπών με τρίωρη στάση εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην […]

Δείτε ακόμα